Wszyscy myśleli, że to pasta z makreli. Nie znajdziesz w niej ani grama mięsa

Smaczne pasty na kanapki to jeden z najprostszych sposobów na urozmaicenie codziennych śniadań. Zamiast jednak sięgać po klasyczną jajeczną, przygotuj pastę bezrybną. Smakuje tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał na brak makreli.

Pasta bezrybna - PysznościPasta bezrybna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy nie mam pomysłu, co przygotować na śniadanie, sięgam po przepis na pyszną pastę bezrybną. Nazwa nie jest przypadkowa, bo chociaż wśród składników próżno szukać jakichkolwiek produktów odzwierzęcych, to smak zdecydowanie może być mylący. Sprytne połączenie składników przekona do siebie nie tylko miłośników nowości i eksperymentów, ale nawet kuchennych tradycjonalistów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ketchup z cukinii bije na głowę pomidorowy. Przygotuj zapas na zimę

Prosta pasta kanapkowa

Przygotowanie tej pasty to sprawa bardzo prosta i szybka. Świetnie sprawdzi się do świeżych rogali, kromek dobrego pieczywa czy nawet do tostów. To wegańska alternatywa dla pasty rybnej, która smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna pasta z makreli. Jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, więc świetnie sprawdzi się jako składnik śniadania w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Tofu
Tofu © Pyszności

Pasta bezrybna z tofu

Do przygotowania tej pasty możesz użyć zarówno wegańskiego, jak i klasycznego majonezu. W tym pierwszym przypadku uzyskasz całkowicie wegańską pastę kanapkową. Polecam sięgnąć po tofu wędzone zamiast naturalnego. Ma wyraźniejszy, bardziej charakterny smak, który doda również charakterystyczny, nieco dymny posmak naszej przekąsce. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do pasty szczyptę chili lub czosnku.

Pasta ze słonecznika - Pyszności
Pasta ze słonecznika - Pyszności © Canva | FoodieMedia

Olej lniany rzeczywiście nadaje paście wyjątkowy, lekko rybny posmaku i jest bogatym źródłem kwasów omega-3. Dla osób, które nie mają oleju lnianego pod ręką, olej rzepakowy będzie doskonałą alternatywą. Chociaż nie zapewni tego samego, delikatnie morskiego aromatu, to i tak wzbogaci pastę o zdrowe tłuszcze.

Składniki:

  • 180 g opakowanie tofu wędzonego,
  • 1-2 arkusze nori,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 2-3 łyżki majonezu wegańskiego lub zwykłego,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrusz widelcem, a nori poszarp na małe kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
  3. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.

Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkreślić smak, możemy dodać odrobinę wędzonej papryki słodkiej lub ostrej oraz kilka kropel soku z cytryny.

Gotową pastę przełóż do miseczki i posyp posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z ulubionym chlebem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej