PrzepisWegańskaWszyscy myśleli, że to pasta z makreli. Nie znajdziesz w niej ani grama mięsa

Wszyscy myśleli, że to pasta z makreli. Nie znajdziesz w niej ani grama mięsa

Pasta bezrybna - Pyszności
Pasta bezrybna - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

27.08.2024 08:21

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Smaczne pasty na kanapki to jeden z najprostszych sposobów na urozmaicenie codziennych śniadań. Zamiast jednak sięgać po klasyczną jajeczną, przygotuj pastę bezrybną. Smakuje tak dobrze, że nikt nie będzie narzekał na brak makreli.

Kiedy nie mam pomysłu, co przygotować na śniadanie, sięgam po przepis na pyszną pastę bezrybną. Nazwa nie jest przypadkowa, bo chociaż wśród składników próżno szukać jakichkolwiek produktów odzwierzęcych, to smak zdecydowanie może być mylący. Sprytne połączenie składników przekona do siebie nie tylko miłośników nowości i eksperymentów, ale nawet kuchennych tradycjonalistów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Prosta pasta kanapkowa

Przygotowanie tej pasty to sprawa bardzo prosta i szybka. Świetnie sprawdzi się do świeżych rogali, kromek dobrego pieczywa czy nawet do tostów. To wegańska alternatywa dla pasty rybnej, która smakuje równie dobrze, a może nawet lepiej niż tradycyjna pasta z makreli. Jest bogata w białko i zdrowe tłuszcze, więc świetnie sprawdzi się jako składnik śniadania w zdrowej, zbilansowanej diecie.

Tofu
Tofu© Pyszności

Pasta bezrybna z tofu

Do przygotowania tej pasty możesz użyć zarówno wegańskiego, jak i klasycznego majonezu. W tym pierwszym przypadku uzyskasz całkowicie wegańską pastę kanapkową. Polecam sięgnąć po tofu wędzone zamiast naturalnego. Ma wyraźniejszy, bardziej charakterny smak, który doda również charakterystyczny, nieco dymny posmak naszej przekąsce. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, możesz dodać do pasty szczyptę chili lub czosnku.

Pasta ze słonecznika - Pyszności
Pasta ze słonecznika - Pyszności© Canva | FoodieMedia

Olej lniany rzeczywiście nadaje paście wyjątkowy, lekko rybny posmaku i jest bogatym źródłem kwasów omega-3. Dla osób, które nie mają oleju lnianego pod ręką, olej rzepakowy będzie doskonałą alternatywą. Chociaż nie zapewni tego samego, delikatnie morskiego aromatu, to i tak wzbogaci pastę o zdrowe tłuszcze.

Składniki:

  • 180 g opakowanie tofu wędzonego,
  • 1-2 arkusze nori,
  • 1 łyżeczka musztardy dijon,
  • 2-3 łyżki majonezu wegańskiego lub zwykłego,
  • 1 łyżka oleju lnianego,
  • 1 mała cebula,
  • 1 łyżeczka kaparów,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Tofu pokrusz widelcem, a nori poszarp na małe kawałki. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  2. Wszystkie składniki umieść w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej pasty. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
  3. Dopraw pastę solą i pieprzem do smaku.

Jeśli chcemy jeszcze bardziej podkreślić smak, możemy dodać odrobinę wędzonej papryki słodkiej lub ostrej oraz kilka kropel soku z cytryny.

Gotową pastę przełóż do miseczki i posyp posiekanym koperkiem, natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z ulubionym chlebem. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także