Wychodzisz do restauracji? Pamiętaj o tej zasadzie a nie spalisz się ze wstydu

Coraz częściej jemy poza domem. Nie wszyscy pamiętamy jednak o tym, że w restauracji obowiązują pewne zasady. Wybierając się do lokalu w większym mieście lub poza granicami naszego kraju, nie należy zapominać o napiwku. Jak wręczyć napiwek kelnerowi i ile powinien wynosić? Odpowiadamy. 

ObrazekRestauracja - jak nie popełnić gafy?, fot. Pixabay

Nie wszyscy wiedzą skąd wywodzą się napiwki. Dawniej wręczano je pracownikom karczmy, gdyż nie otrzymywali oni wynagrodzenia. Dziś wręczamy je kelnerom, ale też wielu osobom, które świadczą dla nas usługi. Najczęściej napiwki trafiają do taksówkarzy, sprzątaczek i boyów hotelowych. Choć napiwki są dobrowolne, to w wielu restauracjach powinniśmy je wręczyć, jeśli nie chcemy spalić się ze wstydu.

Wizyta w restauracji. Ile powinien wynosić napiwek?

Odwiedzając restaurację, powinniśmy pamiętać o tym, że jeśli jesteśmy zadowoleni z obsługi i jedzenia, w dobrym zwyczaju jest wręczenie napiwku kelnerowi.

Ile powinien wynosić napiwek, by nie popełnić gafy i nie narazić się na śmieszność? W naszym kraju przyjęło się, że napiwek powinien wynosić 10 proc. sumy z rachunku. Jeśli jednak jesteśmy wyjątkowo zadowoleni, możemy oczywiście zostawić większą kwotę. Nie powinniśmy jednak zostawiać dużo mniejszego nappiwku, ponieważ możemy w ten sposób obrazić kelnera.

Warto jednak pamiętać, że kwota 10 proc. z rachunku dotyczy wyłącznie naszego kraju. Na zachodzie za pracę kelnerów musimy często zapłacić nawet dwa razy więcej. Co ciekawe, w niektórych restauracjach napiwek jest już wliczony do rachunku.

Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels
Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels

Jak wręczyć napiwek? Trzymaj się tej zasady

Wręczenie napiwku kelnerowi jest bardzo proste. Należy jednak zastosować się do pewnych zasad. Przede wszystkim przed pójściem do restauracji należy zadbać o to, by mieć w portfelu gotówkę. Należy więc zostawić dodatkową kwotę dla kelnera w etui, które otrzymamy wraz z paragonem.

W przypadku płatności kartą również możemy przekazać kelnerowi napiwek. Wówczas należy poinformować kelnera, by dodał daną kwotę do rachunku. Nie mamy jednak pewności, że taki bonus trafi do jego kieszeni.

Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler