PoradyWychodzisz do restauracji? Pamiętaj o tej zasadzie a nie spalisz się ze wstydu

Wychodzisz do restauracji? Pamiętaj o tej zasadzie a nie spalisz się ze wstydu

Restauracja - jak nie popełnić gafy?, fot. Pixabay
Restauracja - jak nie popełnić gafy?, fot. Pixabay
10.06.2023 12:10, aktualizacja: 10.06.2023 13:42

Coraz częściej jemy poza domem. Nie wszyscy pamiętamy jednak o tym, że w restauracji obowiązują pewne zasady. Wybierając się do lokalu w większym mieście lub poza granicami naszego kraju, nie należy zapominać o napiwku. Jak wręczyć napiwek kelnerowi i ile powinien wynosić? Odpowiadamy. 

Nie wszyscy wiedzą skąd wywodzą się napiwki. Dawniej wręczano je pracownikom karczmy, gdyż nie otrzymywali oni wynagrodzenia. Dziś wręczamy je kelnerom, ale też wielu osobom, które świadczą dla nas usługi. Najczęściej napiwki trafiają do taksówkarzy, sprzątaczek i boyów hotelowych. Choć napiwki są dobrowolne, to w wielu restauracjach powinniśmy je wręczyć, jeśli nie chcemy spalić się ze wstydu.

Wizyta w restauracji. Ile powinien wynosić napiwek?

Odwiedzając restaurację, powinniśmy pamiętać o tym, że jeśli jesteśmy zadowoleni z obsługi i jedzenia, w dobrym zwyczaju jest wręczenie napiwku kelnerowi.

Ile powinien wynosić napiwek, by nie popełnić gafy i nie narazić się na śmieszność? W naszym kraju przyjęło się, że napiwek powinien wynosić 10 proc. sumy z rachunku. Jeśli jednak jesteśmy wyjątkowo zadowoleni, możemy oczywiście zostawić większą kwotę. Nie powinniśmy jednak zostawiać dużo mniejszego nappiwku, ponieważ możemy w ten sposób obrazić kelnera.

Warto jednak pamiętać, że kwota 10 proc. z rachunku dotyczy wyłącznie naszego kraju. Na zachodzie za pracę kelnerów musimy często zapłacić nawet dwa razy więcej. Co ciekawe, w niektórych restauracjach napiwek jest już wliczony do rachunku.

Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels
Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels

Jak wręczyć napiwek? Trzymaj się tej zasady

Wręczenie napiwku kelnerowi jest bardzo proste. Należy jednak zastosować się do pewnych zasad. Przede wszystkim przed pójściem do restauracji należy zadbać o to, by mieć w portfelu gotówkę. Należy więc zostawić dodatkową kwotę dla kelnera w etui, które otrzymamy wraz z paragonem.

W przypadku płatności kartą również możemy przekazać kelnerowi napiwek. Wówczas należy poinformować kelnera, by dodał daną kwotę do rachunku. Nie mamy jednak pewności, że taki bonus trafi do jego kieszeni.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także