Wychodzisz do restauracji? Pamiętaj o tej zasadzie a nie spalisz się ze wstydu

Coraz częściej jemy poza domem. Nie wszyscy pamiętamy jednak o tym, że w restauracji obowiązują pewne zasady. Wybierając się do lokalu w większym mieście lub poza granicami naszego kraju, nie należy zapominać o napiwku. Jak wręczyć napiwek kelnerowi i ile powinien wynosić? Odpowiadamy. 

ObrazekRestauracja - jak nie popełnić gafy?, fot. Pixabay

Nie wszyscy wiedzą skąd wywodzą się napiwki. Dawniej wręczano je pracownikom karczmy, gdyż nie otrzymywali oni wynagrodzenia. Dziś wręczamy je kelnerom, ale też wielu osobom, które świadczą dla nas usługi. Najczęściej napiwki trafiają do taksówkarzy, sprzątaczek i boyów hotelowych. Choć napiwki są dobrowolne, to w wielu restauracjach powinniśmy je wręczyć, jeśli nie chcemy spalić się ze wstydu.

Wizyta w restauracji. Ile powinien wynosić napiwek?

Odwiedzając restaurację, powinniśmy pamiętać o tym, że jeśli jesteśmy zadowoleni z obsługi i jedzenia, w dobrym zwyczaju jest wręczenie napiwku kelnerowi.

Ile powinien wynosić napiwek, by nie popełnić gafy i nie narazić się na śmieszność? W naszym kraju przyjęło się, że napiwek powinien wynosić 10 proc. sumy z rachunku. Jeśli jednak jesteśmy wyjątkowo zadowoleni, możemy oczywiście zostawić większą kwotę. Nie powinniśmy jednak zostawiać dużo mniejszego nappiwku, ponieważ możemy w ten sposób obrazić kelnera.

Warto jednak pamiętać, że kwota 10 proc. z rachunku dotyczy wyłącznie naszego kraju. Na zachodzie za pracę kelnerów musimy często zapłacić nawet dwa razy więcej. Co ciekawe, w niektórych restauracjach napiwek jest już wliczony do rachunku.

Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels
Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels

Jak wręczyć napiwek? Trzymaj się tej zasady

Wręczenie napiwku kelnerowi jest bardzo proste. Należy jednak zastosować się do pewnych zasad. Przede wszystkim przed pójściem do restauracji należy zadbać o to, by mieć w portfelu gotówkę. Należy więc zostawić dodatkową kwotę dla kelnera w etui, które otrzymamy wraz z paragonem.

W przypadku płatności kartą również możemy przekazać kelnerowi napiwek. Wówczas należy poinformować kelnera, by dodał daną kwotę do rachunku. Nie mamy jednak pewności, że taki bonus trafi do jego kieszeni.

Restauracja, kelnerka. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Doskonale mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥