Nigdy nie jedz bananów o tej porze dnia. Może się to odbić na zdrowiu

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, choć pochodzą z odległych miejsc. Sięgamy po nie bardzo często - nawet każdego dnia. Są składnikiem wielu deserów i dań. Nie może zabraknąć banana jako składnika owsianki czy deseru przygotowanego z jogurtu naturalnego. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy jeść ich o pewnej porze dnia, ponieważ może się to odbić na naszym zdrowiu. 

Banan. Fot. PexelsBanan. Fot. Pexels

Jedzenie bananów pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli jednak sięgniemy po te owoce o tej porze dnia, mogą mieć na nasze zdrowie szkodliwy wpływ. Warto więc temu zapobiec i przełożyć jedzenie banana na inną porę dnia. Dzięki temu będziemy cieszyć się wyłącznie zbawiennymi właściwościami tego owocu. Co powinniśmy wiedzieć przed zjedzeniem banana? Odpowiadamy.

Banany, czyli ulubiona przekąska Polaków. O tej porze lepiej ich nie jeść

Eksperci twierdzą, że powinniśmy zrezygnować z jedzenia bananów o kilku porach dnia. Wówczas mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Od ich jedzenia powinniśmy powstrzymać się rano. Banan jako składnik śniadania podnosi poziom insuliny, ale ten szybko spada. Zamiast zastrzyku energii możemy więc spodziewać się jej spadku. Banana nie powinniśmy jeść również na czczo, gdyż możemy doprowadzić do podrażnienia jelita. Ich zdaniem dziennie nie powinniśmy jeść też więcej niż dwóch bananów.

Banany. Fot. Pexels
Banany. Fot. Pexels

Kiedy najlepiej jeść banany? Mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie

Idealną porą na spożywanie bananów jest wieczór. Zjedzenie tego owocu przed snem może nieść ze sobą sporo korzyści. Przede wszystkim wspomoże trawienie i ułatwi wypróżnianie. Dodatkowo zjedzenie banana o tej porze pozwoli uzupełnić niedobory i dostarczyć organizmowi odpowiednich materiałów, by móc przespać całą noc i obudzić się wypoczętym i gotowym do działania. Magnez i potas zapobiegną też bolesnym nocnym skurczom mięśni.

Nie jest to jednak idealna pora dnia na zjedzenie banana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ponieważ ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów, może dojść do wyrzutu insuliny.

Banany. Fot. Pexels
Banany. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej