Nigdy nie jedz bananów o tej porze dnia. Może się to odbić na zdrowiu

Banany to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju, choć pochodzą z odległych miejsc. Sięgamy po nie bardzo często - nawet każdego dnia. Są składnikiem wielu deserów i dań. Nie może zabraknąć banana jako składnika owsianki czy deseru przygotowanego z jogurtu naturalnego. Okazuje się jednak, że nie powinniśmy jeść ich o pewnej porze dnia, ponieważ może się to odbić na naszym zdrowiu. 

Banan. Fot. PexelsBanan. Fot. Pexels

Jedzenie bananów pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Jeśli jednak sięgniemy po te owoce o tej porze dnia, mogą mieć na nasze zdrowie szkodliwy wpływ. Warto więc temu zapobiec i przełożyć jedzenie banana na inną porę dnia. Dzięki temu będziemy cieszyć się wyłącznie zbawiennymi właściwościami tego owocu. Co powinniśmy wiedzieć przed zjedzeniem banana? Odpowiadamy.

Banany, czyli ulubiona przekąska Polaków. O tej porze lepiej ich nie jeść

Eksperci twierdzą, że powinniśmy zrezygnować z jedzenia bananów o kilku porach dnia. Wówczas mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Od ich jedzenia powinniśmy powstrzymać się rano. Banan jako składnik śniadania podnosi poziom insuliny, ale ten szybko spada. Zamiast zastrzyku energii możemy więc spodziewać się jej spadku. Banana nie powinniśmy jeść również na czczo, gdyż możemy doprowadzić do podrażnienia jelita. Ich zdaniem dziennie nie powinniśmy jeść też więcej niż dwóch bananów.

Banany. Fot. Pexels
Banany. Fot. Pexels

Kiedy najlepiej jeść banany? Mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie

Idealną porą na spożywanie bananów jest wieczór. Zjedzenie tego owocu przed snem może nieść ze sobą sporo korzyści. Przede wszystkim wspomoże trawienie i ułatwi wypróżnianie. Dodatkowo zjedzenie banana o tej porze pozwoli uzupełnić niedobory i dostarczyć organizmowi odpowiednich materiałów, by móc przespać całą noc i obudzić się wypoczętym i gotowym do działania. Magnez i potas zapobiegną też bolesnym nocnym skurczom mięśni.

Nie jest to jednak idealna pora dnia na zjedzenie banana dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, ponieważ ze względu na wysoki indeks glikemiczny bananów, może dojść do wyrzutu insuliny.

Banany. Fot. Pexels
Banany. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀