Wystarczą 2 łyżki do żurku. Nic tak nie podbija smaku tej zupy

Żurek to niekwestionowany król wielkanocnego stołu. Kwaśny, pachnący majerankiem, pełen jajek i dobrej kiełbasy. Ale jest jeden składnik, który może całkowicie zmienić jego smak – i nie, to nie zakwas. To chrzan. Wystarczy zaledwie 1–2 łyżki, by klasyczna zupa nabrała wyrazistości, ostrości i prawdziwego charakteru. Ten prosty dodatek sprawia, że żurek staje się jeszcze bardziej świąteczny – i trudny do zapomnienia.

Żurek wielkanocny z chrzanemŻurek wielkanocny z chrzanem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | JANUSZ RYS

Wielkanocny żurek to zupa pełna tradycji, ale też kulinarnych sekretów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Każda rodzina ma na niego swój sposób – jedni wolą go gęsty i mocno kwaśny, inni delikatny i zabielany śmietaną. Jednak jest jeden składnik, który potrafi połączyć wszystkie te wersje i dodać im wyjątkowego charakteru: chrzan.

Ten ostry dodatek, znany głównie jako towarzysz jajek i wędlin, w żurku sprawdza się doskonale. Wystarczy dodać go pod koniec gotowania, by cała zupa zyskała głębię, wyrazistość i ten przyjemnie "szczypiący" aromat, bez którego wielu nie wyobraża sobie prawdziwych świąt.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chcesz, aby wielkanocne śniadanie było udane? Zrób żurek na domowym zakwasie

Chrzan – sekretny składnik najlepszego żurku

Świeżo starty chrzan ma ostry, przenikliwy smak, który idealnie przełamuje kwaśność zakwasu i wzmacnia aromat zupy. W żurku pełni rolę "budzika" dla kubków smakowych – nadaje potrawie pikantnego akcentu, bez którego wielu nie wyobraża sobie wielkanocnego talerza.

Najlepiej dodać chrzan pod koniec gotowania, tuż przed podaniem – by zachować jego intensywność i nie stracić cennych olejków eterycznych. Można użyć zarówno świeżo startego korzenia, jak i chrzanu ze słoiczka – ważne, by był jak najmniej przetworzony i bez dodatku octu.

Domowy zakwas na żurek – przepis

Choć żurek kochamy za zakwas i kiełbasę, to właśnie chrzan sprawia, że ta zupa zapada w pamięć. To niewielki dodatek, który robi wielką różnicę – wystarczy łyżka lub dwie, by podbić smak, dodać charakteru i sprawić, że z pozoru klasyczna potrawa zyska zupełnie nowy wymiar.

Składniki na zakwas:

  • 5 łyżek mąki żytniej (typ 720),
  • 500 ml przegotowanej letniej wody,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • skórka z chleba na zakwasie (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. W dużym słoiku mieszam mąkę z wodą, dodaję przyprawy i czosnek.
  2. Przykrywam gazą lub ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 4–5 dni. Codziennie mieszam.
  3. Zakwas jest gotowy, gdy stanie się wyraźnie kwaśny i lekko gęsty.

Jak dodać chrzan do żurku?

Chrzan dodaje się do zupy na samym końcu – najlepiej już po zdjęciu z ognia. Wystarczą 2 łyżki, by całość nabrała ostrości i świeżości. Można też wymieszać go z odrobiną śmietany lub zakwasić lekko sokiem z cytryny, jeśli chcesz uzyskać bardziej kremową i wyważoną wersję.

Chrzan nie tylko poprawia smak – ma też właściwości zdrowotne: działa antybakteryjnie, rozgrzewająco i wspiera trawienie, co przy świątecznym jedzeniu jest bezcenne!

Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy