Smakowity sposób, by zagęścić zupę. Zapomnij o śmietanie i mące

Jeśli lubicie gęste zupy, warto wypróbować nasze pomysły na ich zagęszczenie. Zasmażki są ciężkostrawne i kaloryczne, a poza tym nie dodają zupie żadnego smaku — to jedynie puste kalorie. Zamiast mąki czy śmietany, zupę można zabielić też proponowanymi przez nas pysznymi produktami.

zupazupa
Źródło zdjęć: © getty images | Mariha-kitchen

Metody zagęszczania zup

Jedną z najczęstszych metod zagęszczania zupy jest zabielanie jej kwaśną śmietaną. Śmietana nie tylko zagęszcza wywar, ale też zmienia jej smak i kolor. Zabielając zupę śmietaną, musimy ją najpierw zahartować. W tym celu nakładamy trochę śmietany do osobnego rondelka i wlewamy do niego kilka łyżek gorącego wywaru. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do zupy.

Można też użyć mąki. Wystarczy wsypać odrobinę mąki do szklanki lub rondelka i wlać trochę wody, a następnie dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Zawiesina powinna mieć dość rzadką konsystencję.

Kolejną metodą zagęszczania zupy jest użycie zasmażki. Aby przygotować zasmażkę, roztapiamy kopiatą łyżkę masła w rondelku i dodajemy do niej kilka łyżeczek mąki. Smażymy przez moment, po czym powoli dodajemy do rondelka wywar, ciągle mieszając. Wlewamy zawartość rondelka do reszty zupy i czekamy, aż się zagotuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na łososia, który rozpływa się w ustach. Prosty, szybki i pyszny

Zagęszczanie zupy serami

Zupę możemy zagęścić też przy użyciu serów. Metoda ta jest szybka i prosta, a dodatkowo znacznie poprawia smak naszych zup. Do zagęszczenia zupy możemy użyć sera mascarpone albo serków topionych.

Mascarpone to bardzo gęsty włoski ser o niezwykle kremowej konsystencji i delikatnym, śmietankowym smaku. Możemy zagęścić nim zupę ogórkową, koperkową, pomidorówkę, barszcz czy krem z pomidorów.

Serki topione z kolei mają znacznie bardziej wyrazisty smak. Doskonale sprawdzą się na przykład w zupie pieczarkowej, jarzynowej czy kremie z pora.

Przed dodaniem sera do zupy, musimy go zahartować jak śmietanę. Po zagęszczeniu zupy serem już jej nie zagotowujemy.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser