Smakowity sposób, by zagęścić zupę. Zapomnij o śmietanie i mące

zupa
zupa
Źródło zdjęć: © getty images | Mariha-kitchen

09.08.2023 13:02

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Jeśli lubicie gęste zupy, warto wypróbować nasze pomysły na ich zagęszczenie. Zasmażki są ciężkostrawne i kaloryczne, a poza tym nie dodają zupie żadnego smaku — to jedynie puste kalorie. Zamiast mąki czy śmietany, zupę można zabielić też proponowanymi przez nas pysznymi produktami.

Metody zagęszczania zup

Jedną z najczęstszych metod zagęszczania zupy jest zabielanie jej kwaśną śmietaną. Śmietana nie tylko zagęszcza wywar, ale też zmienia jej smak i kolor. Zabielając zupę śmietaną, musimy ją najpierw zahartować. W tym celu nakładamy trochę śmietany do osobnego rondelka i wlewamy do niego kilka łyżek gorącego wywaru. Całość dokładnie mieszamy i przelewamy do zupy.

Można też użyć mąki. Wystarczy wsypać odrobinę mąki do szklanki lub rondelka i wlać trochę wody, a następnie dokładnie wymieszać, aż do połączenia składników. Zawiesina powinna mieć dość rzadką konsystencję.

Kolejną metodą zagęszczania zupy jest użycie zasmażki. Aby przygotować zasmażkę, roztapiamy kopiatą łyżkę masła w rondelku i dodajemy do niej kilka łyżeczek mąki. Smażymy przez moment, po czym powoli dodajemy do rondelka wywar, ciągle mieszając. Wlewamy zawartość rondelka do reszty zupy i czekamy, aż się zagotuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zagęszczanie zupy serami

Zupę możemy zagęścić też przy użyciu serów. Metoda ta jest szybka i prosta, a dodatkowo znacznie poprawia smak naszych zup. Do zagęszczenia zupy możemy użyć sera mascarpone albo serków topionych.

Mascarpone to bardzo gęsty włoski ser o niezwykle kremowej konsystencji i delikatnym, śmietankowym smaku. Możemy zagęścić nim zupę ogórkową, koperkową, pomidorówkę, barszcz czy krem z pomidorów.

Serki topione z kolei mają znacznie bardziej wyrazisty smak. Doskonale sprawdzą się na przykład w zupie pieczarkowej, jarzynowej czy kremie z pora.

Przed dodaniem sera do zupy, musimy go zahartować jak śmietanę. Po zagęszczeniu zupy serem już jej nie zagotowujemy.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także