Wystarczy kilka kropli przed posiłkiem. Czarny płyn na świąteczne przejedzenie

Już niedługo Wielkanoc. Jak doskonale wiemy, często wiąże się z nią świąteczne przejedzenie. Na szczęście są sposoby, dzięki którym szybko i skutecznie się z nim rozprawisz. Ulgę przyniesie na przykład regularne picie tego czarnego płynu.

ObrazekGetty Images
Aleksandra Szymczycha

Świąteczne przejedzenie

Święta to czas, który spędzamy najczęściej z rodziną przy świątecznym stole. Czas ten może być bardzo wymagający dla naszego układu trawiennego. Wielu z nas w tym okresie pozwala sobie na odrobinę więcej. Niestety brak umiaru w jedzeniu może naprawdę szybko dać o sobie znać. W jaki sposób? Najczęstsze objawy przejedzenia, to bóle brzucha, zmęczenie, ospałość. Na szczęście są sposoby, które pomogą ci skutecznie sobie z tym poradzić. Jednym z nich jest regularne picie pewnego czarnego i dość smacznego płynu. Wiesz o czym mowa?

Obrazek
Pixabay

Ocet balsamiczny na przejedzenie

Ocet balsamiczny należy do płynów, które skutecznie pomogą ci w złagodzeniu konsekwencji świątecznego przejedzenia. Bardzo ważne jest to, abyś przy zakupie zwrócił uwagę, czy na etykiecie zaznaczono: „Aceto Balsamico Tradizionale di Modena”. Co to oznacza? Wtedy masz pewność, że płyn wytworzono tradycyjną metodą z owoców z certyfikowanych upraw. Wróćmy jednak do sedna. Jak ocet balsamiczny może pomóc na świąteczne przejedzenie? Musisz wiedzieć, że już od lat znany jest jako środek wspomagający trawienie. Pije się go w niewielkich ilościach zarówno przed posiłkiem, jaki po nim. Możesz go rozcieńczyć w szklance wody, jeśli jego smak jest dla ciebie zbyt mocny. Nie używaj go jednak, jeśli masz wrażliwy żołądek.

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć tego dania:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej