Wystarczy szklanka dziennie. Zapomnisz o sztywności stawów, a jelita poczują ulgę

Czy wiesz, że jeden prosty napój może odmienić kondycję twojej skóry i stawów? Ten niedoceniany napój może stać się twoim codziennym eliksirem zdrowia i młodości. Pij go codziennie, a niedługo zobaczysz spektakularne efekty. Taka mikstura nie dość, że jest zdrowa, to jeszcze smaczna.

Przepis na napój kolagenowy, który warto pić codzienniePrzepis na napój kolagenowy, który warto pić codziennie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Lidia Linettej
Paulina Hermann

Kolagen, będący istotnym białkiem, odgrywa kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności skóry oraz zdrowia stawów. Regularne spożywanie napoju kolagenowego może przynieść wiele korzyści, w tym poprawę wyglądu skóry, wspomaganie regeneracji stawów oraz wzmocnienie odporności. Jak zwiększyć ilość kolagenu w diecie? Odpowiedzią jest prosty napój opracowany przez dr. Bartka Kulczyńskiego.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kokosowa księżniczka w pucharkach. Deser na zimno idealny dla leniuchów

Napój kolagenowy to wspaniały eliksir młodości

Napój kolagenowy może być skutecznym rozwiązaniem nie tylko na pierwsze zmarszczki, ale także na bolące stawy i problemy jelitowe. Regularne spożywanie tej mieszanki nie zaszkodzi, a wręcz przeciwnie – może przynieść wiele korzyści. Aby wzmocnić działanie napoju, warto zadbać o aktywność fizyczną, która poprawia krążenie krwi i wspomaga wchłanianie składników odżywczych.

Bartek Kulczyński, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, podkreśla, że regularne picie kolagenowego eliksiru przynosi realne korzyści dla organizmu. Efekty są widoczne dzięki aminokwasom, które stymulują produkcję kolagenu. Tajemnica eliksiru tkwi w żelatynie i witaminie C, które wspomagają syntezę kolagenu i dbają o jego prawidłową strukturę.

Regularne spożywanie tego napoju pozytywnie wpływa na kondycję skóry, redukując zmarszczki, poprawiając nawilżenie i elastyczność. Stawy również odczuwają korzyści w postaci zmniejszonego bólu, większej ruchomości i ochrony chrząstki. Napój kolagenowy wspomaga także trawienie, pomagając w zwalczaniu problemów jelitowych i wzmacniając odporność organizmu. Dodatkowo włosy i paznokcie stają się mniej łamliwe i w lepszej kondycji.

Jak zrobić napój kolagenowy?

Przygotowanie napoju jest proste. Wystarczy żelatyna spożywcza i sok pomarańczowy. Napój należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie).

Wykonanie:

  1. Rozpuść 2 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
  3. By poprawić smak, dołóż łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Dla optymalnego efektu pij napój kolagenowy na godzinę przed lub po treningu. Zamiast soku pomarańczowego można użyć innych soków owocowych, takich jak grejpfrutowy, z kiwi czy truskawkowy, które również są bogate w witaminę C. Aby wzbogacić napój o dodatkowe wartości odżywcze, warto rozważyć dodanie sproszkowanej kurkumy, imbiru lub cynamonu. Eliksir zdrowia można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm