Ten napój pij codziennie. Przyniesie ulgę jelitom i zapomnisz o sztywności stawów

Kolagen to białko, które pełni kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności skóry, zdrowia stawów i ogólnej kondycji organizmu. Jego regularne spożywanie może zdziałać cuda. Poprawia wygląd skóry, wspomaga regenerację stawów i wzmacnia odporność. Jak zwiększyć ilość kolagenu w codziennej diecie? Z pomocą przychodzi prosty napój dr Bartka Kulczyńskiego.

Sok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skórySok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skóry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Napój kolagenowy może być receptą nie tylko na pierwsze zmarszczki, ale także na bolące stawy czy dolegliwości jelitowe. Jedno jest pewne – regularne spożywanie tej mieszanki nie zaszkodzi. Jednak jeśli chcesz wzmocnić efekt działania napoju, zadbaj o  aktywność fizyczną. Sport, zwłaszcza na świeżym powietrzu, poprawia krążenie krwi i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Jak działa napój dr Kulczyńskiego?

Bartek Kulczyński, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, podkreśla, że regularne picie kolagenowego eliksiru przynosi realne korzyści dla organizmu. Efekt jest zauważalny dzięki zawartym aminokwasom, które stymulują produkcję kolagenu. Jaka jest tajemnica eliksiru? To zasługa żelatyny i witaminy C. Te aktywne składniki wspomagają proces syntezy kolagenu i dbają o jego prawidłową strukturę.

Regularne spożywanie napoju kolagenowego pozytywnie wpływa na kondycję skóry poprzez zredukowanie zmarszczek, poprawę nawilżenia i elastyczności. Również stawy odczuwają korzyści w postaci zmniejszonego bólu, większej ruchomości i ochrony chrząstki. Napój wpływa też na poprawę trawienia, pomagając w zwalczaniu problemów jelitowych i wzmacniając odporność organizmu. Nie można również zapomnieć o korzyściach dla włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe i są w zdecydowanie lepszej kondycji.

Przepis na napój kolagenowy

Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Wystarczy zwykła żelatyna spożywcza i sok pomarańczowy. Napój należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

  1. Rozpuść 2 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
  3. Dla poprawy smaku dołóż łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Kiedy najlepiej działa?

Dla optymalnego efektu zaleca się spożywanie napoju kolagenowego na godzinę przed lub godzinę po treningu. Zamiast soku pomarańczowego, możesz dodać inne soki owocowe, na przykład grejpfrutowy, z kiwi czy truskawkowy, które również są bogate w witaminę C. Aby wzbogacić napój o dodatkowe wartości odżywcze, warto rozważyć dodanie sproszkowanej kurkumy, imbiru lub cynamonu. Eliksir zdrowia można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀