WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Ten napój pij codziennie. Przyniesie ulgę jelitom i zapomnisz o sztywności stawów

Kolagen to białko, które pełni kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności skóry, zdrowia stawów i ogólnej kondycji organizmu. Jego regularne spożywanie może zdziałać cuda. Poprawia wygląd skóry, wspomaga regenerację stawów i wzmacnia odporność. Jak zwiększyć ilość kolagenu w codziennej diecie? Z pomocą przychodzi prosty napój dr Bartka Kulczyńskiego.

Sok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skórySok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skóry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Napój kolagenowy może być receptą nie tylko na pierwsze zmarszczki, ale także na bolące stawy czy dolegliwości jelitowe. Jedno jest pewne – regularne spożywanie tej mieszanki nie zaszkodzi. Jednak jeśli chcesz wzmocnić efekt działania napoju, zadbaj o  aktywność fizyczną. Sport, zwłaszcza na świeżym powietrzu, poprawia krążenie krwi i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Jak działa napój dr Kulczyńskiego?

Bartek Kulczyński, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, podkreśla, że regularne picie kolagenowego eliksiru przynosi realne korzyści dla organizmu. Efekt jest zauważalny dzięki zawartym aminokwasom, które stymulują produkcję kolagenu. Jaka jest tajemnica eliksiru? To zasługa żelatyny i witaminy C. Te aktywne składniki wspomagają proces syntezy kolagenu i dbają o jego prawidłową strukturę.

Regularne spożywanie napoju kolagenowego pozytywnie wpływa na kondycję skóry poprzez zredukowanie zmarszczek, poprawę nawilżenia i elastyczności. Również stawy odczuwają korzyści w postaci zmniejszonego bólu, większej ruchomości i ochrony chrząstki. Napój wpływa też na poprawę trawienia, pomagając w zwalczaniu problemów jelitowych i wzmacniając odporność organizmu. Nie można również zapomnieć o korzyściach dla włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe i są w zdecydowanie lepszej kondycji.

Przepis na napój kolagenowy

Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Wystarczy zwykła żelatyna spożywcza i sok pomarańczowy. Napój należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

  1. Rozpuść 2 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
  3. Dla poprawy smaku dołóż łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Kiedy najlepiej działa?

Dla optymalnego efektu zaleca się spożywanie napoju kolagenowego na godzinę przed lub godzinę po treningu. Zamiast soku pomarańczowego, możesz dodać inne soki owocowe, na przykład grejpfrutowy, z kiwi czy truskawkowy, które również są bogate w witaminę C. Aby wzbogacić napój o dodatkowe wartości odżywcze, warto rozważyć dodanie sproszkowanej kurkumy, imbiru lub cynamonu. Eliksir zdrowia można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji