WAŻNE
TERAZ

Legia Warszawa potwierdza. Edward Iordanescu zwolniony

Ten napój pij codziennie. Przyniesie ulgę jelitom i zapomnisz o sztywności stawów

Kolagen to białko, które pełni kluczową rolę w utrzymaniu elastyczności skóry, zdrowia stawów i ogólnej kondycji organizmu. Jego regularne spożywanie może zdziałać cuda. Poprawia wygląd skóry, wspomaga regenerację stawów i wzmacnia odporność. Jak zwiększyć ilość kolagenu w codziennej diecie? Z pomocą przychodzi prosty napój dr Bartka Kulczyńskiego.

Sok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skórySok pomarańczowy z dodatkami poprawi wygląd skóry
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Napój kolagenowy może być receptą nie tylko na pierwsze zmarszczki, ale także na bolące stawy czy dolegliwości jelitowe. Jedno jest pewne – regularne spożywanie tej mieszanki nie zaszkodzi. Jednak jeśli chcesz wzmocnić efekt działania napoju, zadbaj o  aktywność fizyczną. Sport, zwłaszcza na świeżym powietrzu, poprawia krążenie krwi i zapewnia lepsze wchłanianie składników odżywczych.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Między warstwami ciasta ukryły się owoce. Ten miodownik smakuje jeszcze lepiej niż zwykły

Jak działa napój dr Kulczyńskiego?

Bartek Kulczyński, ekspert w dziedzinie zdrowego odżywiania, podkreśla, że regularne picie kolagenowego eliksiru przynosi realne korzyści dla organizmu. Efekt jest zauważalny dzięki zawartym aminokwasom, które stymulują produkcję kolagenu. Jaka jest tajemnica eliksiru? To zasługa żelatyny i witaminy C. Te aktywne składniki wspomagają proces syntezy kolagenu i dbają o jego prawidłową strukturę.

Regularne spożywanie napoju kolagenowego pozytywnie wpływa na kondycję skóry poprzez zredukowanie zmarszczek, poprawę nawilżenia i elastyczności. Również stawy odczuwają korzyści w postaci zmniejszonego bólu, większej ruchomości i ochrony chrząstki. Napój wpływa też na poprawę trawienia, pomagając w zwalczaniu problemów jelitowych i wzmacniając odporność organizmu. Nie można również zapomnieć o korzyściach dla włosów i paznokci, które stają się mniej łamliwe i są w zdecydowanie lepszej kondycji.

Przepis na napój kolagenowy

Przygotowanie napoju jest bardzo proste. Wystarczy zwykła żelatyna spożywcza i sok pomarańczowy. Napój należy spożyć zaraz po przygotowaniu.

Składniki:

  • 2 łyżki żelatyny,
  • 0,5 szklanki ciepłej wody,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego,
  • 1 łyżeczka miodu.

Wykonanie:

  1. Rozpuść 2 łyżki żelatyny w ciepłej wodzie.
  2. Dodaj sok pomarańczowy i wymieszaj.
  3. Dla poprawy smaku dołóż łyżeczkę miodu lub syropu klonowego.

Kiedy najlepiej działa?

Dla optymalnego efektu zaleca się spożywanie napoju kolagenowego na godzinę przed lub godzinę po treningu. Zamiast soku pomarańczowego, możesz dodać inne soki owocowe, na przykład grejpfrutowy, z kiwi czy truskawkowy, które również są bogate w witaminę C. Aby wzbogacić napój o dodatkowe wartości odżywcze, warto rozważyć dodanie sproszkowanej kurkumy, imbiru lub cynamonu. Eliksir zdrowia można przechowywać w lodówce przez maksymalnie 2 dni.

Wybrane dla Ciebie
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
W PRL-u były przysmakiem. Dziś nikt by nie tknął, a to duża strata
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Nasze babcie piekły go zawsze w świąteczne dni. W tym roku przypomnę bliskim ten pyszny deser
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Dlatego panierka ciągle odpada z ryby. Winny jest banalny błąd
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Szarlotka białostocka ma dużo jabłek, a nie namaka i nie rozpada się. Wszystko dzięki 1 składnikowi
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Imbir zawsze przechowuję w ten sposób. Jest jędrny, zachowuje właściwości i nie pleśnieje
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Żyje tylko w najczystszej wodzie. Ma delikatne mięso i jest pozbawiony ości, a nie doceniamy go
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Biorę jajka, mąkę i kilka składników. Po 10 minutach mam cały talerz puszystych placków
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości