Babcia do rosołu zawsze dorzuca owoc. Jej bulion nie ma sobie równych

W weekendowe poranki wiele domów wypełnia się aromatem domowego rosołu. Kultowa zupa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli do gotowania dorzucić owoc.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov
Ewa Malinowska

W moim domu niekwestionowaną królową rosołu jest moja babcia. Tutaj nie ma co nawet liczyć na pomidorową w poniedziałek — chętnych na dokładkę jest tyle, że garnek błyskawicznie się opróżnia. Poza dużą ilością mięsa i warzyw babcia dorzuca również jedno jabłko. Owocowy dodatek może budzić zaskoczenie, ale w rosole sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Jak zrobić rosół?

Rosół to zupa, która wydaje się być prosta w przygotowaniu. Wszak wystarczy wrzucić warzywa, mięso i przyprawy, a po kilku godzinach nalać do miski i gotowe. To jednak tylko pozory, bo wiele osób narzeka, że ich rosół wychodzi mdły i bezsmaku. Warto trzymać się kilka zasad, które przybliżą do sukcesu.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Przede wszystkim postaw na dobrej jakości mięso. Może być to kura, wiejski kurczak, udka czy skrzydełka. Jeszcze bogatszy w smaku będzie wywar na bazie różnych rodzajów mięs: dorzuć kaczkę, wołowinę czy indyka. Do tego nie żałuj świeżych warzyw. Opalona cebula dodaj koloru, obowiązkowo musi być też marchewka, pietruszka, seler i por. Do zupy warto dorzucić także świeży lubczyk, czasem dodaje się również kawałek włoskiej kapusty czy kilka suszonych grzybków. Do tego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a i odrobina kurkumy dla koloru nie zaszkodzi.

Jabłko do rosołu

Wśród składników na rosół w domu mojej babci nie może zabraknąć jabłka. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać na rosołową herezję, ale w rzeczywistości ma naprawdę sporo sensu. Jabłko dodaje delikatnej słodyczy, która równoważy słony smak rosołu, szczególnie tego gotowanego na drobiu. Pomaga również wydobyć sam smak mięsa. Warto sięgnąć po kwaśne odmiany. W przypadku słodkich odmian pamiętaj, aby nie przedobrzyć wtedy z marchewką, bo rosół może okazać za słodki.

Warto pamiętać, że jabłko najlepiej dodać w całości, ze skórką, pod koniec gotowania, aby nie rozpadło się i nie zmąciło wywaru. Ten prosty trik sprawi, że stary, dobry rosół zyska jeszcze więcej smaku i aromatu. Babcia zdecydowanie wie, co robi.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy