Babcia do rosołu zawsze dorzuca owoc. Jej bulion nie ma sobie równych
W weekendowe poranki wiele domów wypełnia się aromatem domowego rosołu. Kultowa zupa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli do gotowania dorzucić owoc.
W moim domu niekwestionowaną królową rosołu jest moja babcia. Tutaj nie ma co nawet liczyć na pomidorową w poniedziałek — chętnych na dokładkę jest tyle, że garnek błyskawicznie się opróżnia. Poza dużą ilością mięsa i warzyw babcia dorzuca również jedno jabłko. Owocowy dodatek może budzić zaskoczenie, ale w rosole sprawdzi się znakomicie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin
Jak zrobić rosół?
Rosół to zupa, która wydaje się być prosta w przygotowaniu. Wszak wystarczy wrzucić warzywa, mięso i przyprawy, a po kilku godzinach nalać do miski i gotowe. To jednak tylko pozory, bo wiele osób narzeka, że ich rosół wychodzi mdły i bezsmaku. Warto trzymać się kilka zasad, które przybliżą do sukcesu.
Przede wszystkim postaw na dobrej jakości mięso. Może być to kura, wiejski kurczak, udka czy skrzydełka. Jeszcze bogatszy w smaku będzie wywar na bazie różnych rodzajów mięs: dorzuć kaczkę, wołowinę czy indyka. Do tego nie żałuj świeżych warzyw. Opalona cebula dodaj koloru, obowiązkowo musi być też marchewka, pietruszka, seler i por. Do zupy warto dorzucić także świeży lubczyk, czasem dodaje się również kawałek włoskiej kapusty czy kilka suszonych grzybków. Do tego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a i odrobina kurkumy dla koloru nie zaszkodzi.
Jabłko do rosołu
Wśród składników na rosół w domu mojej babci nie może zabraknąć jabłka. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać na rosołową herezję, ale w rzeczywistości ma naprawdę sporo sensu. Jabłko dodaje delikatnej słodyczy, która równoważy słony smak rosołu, szczególnie tego gotowanego na drobiu. Pomaga również wydobyć sam smak mięsa. Warto sięgnąć po kwaśne odmiany. W przypadku słodkich odmian pamiętaj, aby nie przedobrzyć wtedy z marchewką, bo rosół może okazać za słodki.
Warto pamiętać, że jabłko najlepiej dodać w całości, ze skórką, pod koniec gotowania, aby nie rozpadło się i nie zmąciło wywaru. Ten prosty trik sprawi, że stary, dobry rosół zyska jeszcze więcej smaku i aromatu. Babcia zdecydowanie wie, co robi.