Babcia do rosołu zawsze dorzuca owoc. Jej bulion nie ma sobie równych

W weekendowe poranki wiele domów wypełnia się aromatem domowego rosołu. Kultowa zupa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli do gotowania dorzucić owoc.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov
Ewa Malinowska

W moim domu niekwestionowaną królową rosołu jest moja babcia. Tutaj nie ma co nawet liczyć na pomidorową w poniedziałek — chętnych na dokładkę jest tyle, że garnek błyskawicznie się opróżnia. Poza dużą ilością mięsa i warzyw babcia dorzuca również jedno jabłko. Owocowy dodatek może budzić zaskoczenie, ale w rosole sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Jak zrobić rosół?

Rosół to zupa, która wydaje się być prosta w przygotowaniu. Wszak wystarczy wrzucić warzywa, mięso i przyprawy, a po kilku godzinach nalać do miski i gotowe. To jednak tylko pozory, bo wiele osób narzeka, że ich rosół wychodzi mdły i bezsmaku. Warto trzymać się kilka zasad, które przybliżą do sukcesu.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Przede wszystkim postaw na dobrej jakości mięso. Może być to kura, wiejski kurczak, udka czy skrzydełka. Jeszcze bogatszy w smaku będzie wywar na bazie różnych rodzajów mięs: dorzuć kaczkę, wołowinę czy indyka. Do tego nie żałuj świeżych warzyw. Opalona cebula dodaj koloru, obowiązkowo musi być też marchewka, pietruszka, seler i por. Do zupy warto dorzucić także świeży lubczyk, czasem dodaje się również kawałek włoskiej kapusty czy kilka suszonych grzybków. Do tego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a i odrobina kurkumy dla koloru nie zaszkodzi.

Jabłko do rosołu

Wśród składników na rosół w domu mojej babci nie może zabraknąć jabłka. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać na rosołową herezję, ale w rzeczywistości ma naprawdę sporo sensu. Jabłko dodaje delikatnej słodyczy, która równoważy słony smak rosołu, szczególnie tego gotowanego na drobiu. Pomaga również wydobyć sam smak mięsa. Warto sięgnąć po kwaśne odmiany. W przypadku słodkich odmian pamiętaj, aby nie przedobrzyć wtedy z marchewką, bo rosół może okazać za słodki.

Warto pamiętać, że jabłko najlepiej dodać w całości, ze skórką, pod koniec gotowania, aby nie rozpadło się i nie zmąciło wywaru. Ten prosty trik sprawi, że stary, dobry rosół zyska jeszcze więcej smaku i aromatu. Babcia zdecydowanie wie, co robi.

Wybrane dla Ciebie
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Czekoladowe ciasto przekładam pysznym kremem. Wszyscy pytają o ten przepis
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯