Babcia do rosołu zawsze dorzuca owoc. Jej bulion nie ma sobie równych

W weekendowe poranki wiele domów wypełnia się aromatem domowego rosołu. Kultowa zupa zyska jeszcze więcej smaku, jeśli do gotowania dorzucić owoc.

Rosół - PysznościRosół - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | valentynsemenov
Ewa Malinowska

W moim domu niekwestionowaną królową rosołu jest moja babcia. Tutaj nie ma co nawet liczyć na pomidorową w poniedziałek — chętnych na dokładkę jest tyle, że garnek błyskawicznie się opróżnia. Poza dużą ilością mięsa i warzyw babcia dorzuca również jedno jabłko. Owocowy dodatek może budzić zaskoczenie, ale w rosole sprawdzi się znakomicie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Krewetki kładę na chrupiącej prażynce. Przekąska na miarę gwiazdki Michelin

Jak zrobić rosół?

Rosół to zupa, która wydaje się być prosta w przygotowaniu. Wszak wystarczy wrzucić warzywa, mięso i przyprawy, a po kilku godzinach nalać do miski i gotowe. To jednak tylko pozory, bo wiele osób narzeka, że ich rosół wychodzi mdły i bezsmaku. Warto trzymać się kilka zasad, które przybliżą do sukcesu.

Klarowny rosół
Klarowny rosół © Pixabay

Przede wszystkim postaw na dobrej jakości mięso. Może być to kura, wiejski kurczak, udka czy skrzydełka. Jeszcze bogatszy w smaku będzie wywar na bazie różnych rodzajów mięs: dorzuć kaczkę, wołowinę czy indyka. Do tego nie żałuj świeżych warzyw. Opalona cebula dodaj koloru, obowiązkowo musi być też marchewka, pietruszka, seler i por. Do zupy warto dorzucić także świeży lubczyk, czasem dodaje się również kawałek włoskiej kapusty czy kilka suszonych grzybków. Do tego sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, a i odrobina kurkumy dla koloru nie zaszkodzi.

Jabłko do rosołu

Wśród składników na rosół w domu mojej babci nie może zabraknąć jabłka. Na pierwszy rzut oka może to wyglądać na rosołową herezję, ale w rzeczywistości ma naprawdę sporo sensu. Jabłko dodaje delikatnej słodyczy, która równoważy słony smak rosołu, szczególnie tego gotowanego na drobiu. Pomaga również wydobyć sam smak mięsa. Warto sięgnąć po kwaśne odmiany. W przypadku słodkich odmian pamiętaj, aby nie przedobrzyć wtedy z marchewką, bo rosół może okazać za słodki.

Warto pamiętać, że jabłko najlepiej dodać w całości, ze skórką, pod koniec gotowania, aby nie rozpadło się i nie zmąciło wywaru. Ten prosty trik sprawi, że stary, dobry rosół zyska jeszcze więcej smaku i aromatu. Babcia zdecydowanie wie, co robi.

Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo