Tomasz Strzelczyk dodaje do rosołu. Jego zupa wychodzi esencjonalna i pełna smaku

Głośno mówi się o tym, że kostka rosołowa jest pełna sztucznych konserwantów, dlatego nie warto jej kupować. Na szczęście Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na swoją domową przyprawę do zupy, dzięki której już nigdy nie spojrzysz na gotowce ze sklepu.

Tomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosółTomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Tomasz Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jest mistrzem w swoim fachu. Mój tata robi swój popisowy rosół właśnie z przepisu, który znalazł na kanale tego kucharza. W każdą niedzielę budzi się o 5, aby przez kilka godzin gotować zupę na nasz wspólny obiad. Zajmuje to trochę czasu, ale na szczęście Strzelczyk zdradził również nieco szybszy sposób na sprawienie, aby zupa była aromatyczna i pełna smaku. Otóż proponuje on stworzenie domowej przyprawy do rosołu, która z powodzeniem zastąpi pełną konserwantów kostkę rosołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?

Przepis na przyprawę rosołową Tomasza Strzelczyka

Przepis na przyprawę jest wyjątkowo prosty. Pamiętaj tylko o tym, aby być łaskawym dla swojego blendera i wsadzać małe porcje warzyw do kielicha, tak aby maszyna się nie przeciążyła. Z tego powodu warto też pokroić warzywa we w miarę cienkie plasterki. Strzelczyk wspomina o tym, że do przyprawy można dodać też paprykę czerwoną i papryczkę chili, tylko wtedy należy ją stosować np. do sosu makaronowego, a nie do klasycznego rosołu.

Składniki:

  • 350 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g cebuli,
  • nać selera,
  • 1 pęczek lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 220 g soli niejodowanej.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa korzeniowe i obierz je ze skórki. Pozbądź się łupinek z cebuli i czosnku.
  2. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i wkładaj do blendera partiami, tak aby go nie przeciążyć.
  3. Blenduj warzywa tak, aby uzyskać mocno posiekane warzywa, ale nie papkę. Odłóż je następnie do miski.
  4. Potem zblenduj lubczyk, koperek oraz natkę pietruszki i również przełóż do miski. Wymieszaj wszystko razem z solą niejodowaną, a następnie przełóż do szklanego słoika.
  5. Przyprawę trzymaj w lodówce.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku