Tomasz Strzelczyk dodaje do rosołu. Jego zupa wychodzi esencjonalna i pełna smaku

Głośno mówi się o tym, że kostka rosołowa jest pełna sztucznych konserwantów, dlatego nie warto jej kupować. Na szczęście Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na swoją domową przyprawę do zupy, dzięki której już nigdy nie spojrzysz na gotowce ze sklepu.

Tomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosółTomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Tomasz Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jest mistrzem w swoim fachu. Mój tata robi swój popisowy rosół właśnie z przepisu, który znalazł na kanale tego kucharza. W każdą niedzielę budzi się o 5, aby przez kilka godzin gotować zupę na nasz wspólny obiad. Zajmuje to trochę czasu, ale na szczęście Strzelczyk zdradził również nieco szybszy sposób na sprawienie, aby zupa była aromatyczna i pełna smaku. Otóż proponuje on stworzenie domowej przyprawy do rosołu, która z powodzeniem zastąpi pełną konserwantów kostkę rosołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?

Przepis na przyprawę rosołową Tomasza Strzelczyka

Przepis na przyprawę jest wyjątkowo prosty. Pamiętaj tylko o tym, aby być łaskawym dla swojego blendera i wsadzać małe porcje warzyw do kielicha, tak aby maszyna się nie przeciążyła. Z tego powodu warto też pokroić warzywa we w miarę cienkie plasterki. Strzelczyk wspomina o tym, że do przyprawy można dodać też paprykę czerwoną i papryczkę chili, tylko wtedy należy ją stosować np. do sosu makaronowego, a nie do klasycznego rosołu.

Składniki:

  • 350 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g cebuli,
  • nać selera,
  • 1 pęczek lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 220 g soli niejodowanej.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa korzeniowe i obierz je ze skórki. Pozbądź się łupinek z cebuli i czosnku.
  2. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i wkładaj do blendera partiami, tak aby go nie przeciążyć.
  3. Blenduj warzywa tak, aby uzyskać mocno posiekane warzywa, ale nie papkę. Odłóż je następnie do miski.
  4. Potem zblenduj lubczyk, koperek oraz natkę pietruszki i również przełóż do miski. Wymieszaj wszystko razem z solą niejodowaną, a następnie przełóż do szklanego słoika.
  5. Przyprawę trzymaj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
Siostra Anastazja dodaje do farszu do uszek. Wychodzi pełen smaku i kremowy
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
To najlepszy farsz do pierogów na wigilię. Kapusta jest miękka, delikatna, ale nie brakuje jej smaku
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Żadna woda czy mleko. Wybieram inny płyn do moczenia i suszone grzyby są mięciutkie, a smak jeszcze wyraźniejszy
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Odkąd zrobiłam pierwszy raz, rodzina nie chce słyszeć o innym. Jest tak kremowy i delikatny, że rozpływa się w ustach
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
Kiedy stawiam na stolę tę sałatkę, wszyscy się uśmiechają. Jest hitem każdego spotkania rodzinnego
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇