Tomasz Strzelczyk dodaje do rosołu. Jego zupa wychodzi esencjonalna i pełna smaku
Głośno mówi się o tym, że kostka rosołowa jest pełna sztucznych konserwantów, dlatego nie warto jej kupować. Na szczęście Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na swoją domową przyprawę do zupy, dzięki której już nigdy nie spojrzysz na gotowce ze sklepu.
Tomasz Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jest mistrzem w swoim fachu. Mój tata robi swój popisowy rosół właśnie z przepisu, który znalazł na kanale tego kucharza. W każdą niedzielę budzi się o 5, aby przez kilka godzin gotować zupę na nasz wspólny obiad. Zajmuje to trochę czasu, ale na szczęście Strzelczyk zdradził również nieco szybszy sposób na sprawienie, aby zupa była aromatyczna i pełna smaku. Otóż proponuje on stworzenie domowej przyprawy do rosołu, która z powodzeniem zastąpi pełną konserwantów kostkę rosołową.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?
Przepis na przyprawę rosołową Tomasza Strzelczyka
Przepis na przyprawę jest wyjątkowo prosty. Pamiętaj tylko o tym, aby być łaskawym dla swojego blendera i wsadzać małe porcje warzyw do kielicha, tak aby maszyna się nie przeciążyła. Z tego powodu warto też pokroić warzywa we w miarę cienkie plasterki. Strzelczyk wspomina o tym, że do przyprawy można dodać też paprykę czerwoną i papryczkę chili, tylko wtedy należy ją stosować np. do sosu makaronowego, a nie do klasycznego rosołu.
Składniki:
- 350 g marchewki,
- 200 g pietruszki,
- 150 g selera,
- 2 ząbki czosnku,
- 300 g cebuli,
- nać selera,
- 1 pęczek lubczyku,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 pęczek koperku,
- 220 g soli niejodowanej.
Przygotowanie:
- Umyj warzywa korzeniowe i obierz je ze skórki. Pozbądź się łupinek z cebuli i czosnku.
- Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i wkładaj do blendera partiami, tak aby go nie przeciążyć.
- Blenduj warzywa tak, aby uzyskać mocno posiekane warzywa, ale nie papkę. Odłóż je następnie do miski.
- Potem zblenduj lubczyk, koperek oraz natkę pietruszki i również przełóż do miski. Wymieszaj wszystko razem z solą niejodowaną, a następnie przełóż do szklanego słoika.
- Przyprawę trzymaj w lodówce.