Tomasz Strzelczyk dodaje do rosołu. Jego zupa wychodzi esencjonalna i pełna smaku

Głośno mówi się o tym, że kostka rosołowa jest pełna sztucznych konserwantów, dlatego nie warto jej kupować. Na szczęście Tomasz Strzelczyk zdradza przepis na swoją domową przyprawę do zupy, dzięki której już nigdy nie spojrzysz na gotowce ze sklepu.

Tomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosółTomasz Strzelczyk ma patent na pyszny rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Facebook

Tomasz Strzelczyk już nie raz udowodnił, że jest mistrzem w swoim fachu. Mój tata robi swój popisowy rosół właśnie z przepisu, który znalazł na kanale tego kucharza. W każdą niedzielę budzi się o 5, aby przez kilka godzin gotować zupę na nasz wspólny obiad. Zajmuje to trochę czasu, ale na szczęście Strzelczyk zdradził również nieco szybszy sposób na sprawienie, aby zupa była aromatyczna i pełna smaku. Otóż proponuje on stworzenie domowej przyprawy do rosołu, która z powodzeniem zastąpi pełną konserwantów kostkę rosołową.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa pieczarkowa z automatu w PKP. Co otrzymasz za 6 złotych?

Przepis na przyprawę rosołową Tomasza Strzelczyka

Przepis na przyprawę jest wyjątkowo prosty. Pamiętaj tylko o tym, aby być łaskawym dla swojego blendera i wsadzać małe porcje warzyw do kielicha, tak aby maszyna się nie przeciążyła. Z tego powodu warto też pokroić warzywa we w miarę cienkie plasterki. Strzelczyk wspomina o tym, że do przyprawy można dodać też paprykę czerwoną i papryczkę chili, tylko wtedy należy ją stosować np. do sosu makaronowego, a nie do klasycznego rosołu.

Składniki:

  • 350 g marchewki,
  • 200 g pietruszki,
  • 150 g selera,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 300 g cebuli,
  • nać selera,
  • 1 pęczek lubczyku,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 pęczek koperku,
  • 220 g soli niejodowanej.

Przygotowanie:

  1. Umyj warzywa korzeniowe i obierz je ze skórki. Pozbądź się łupinek z cebuli i czosnku.
  2. Pokrój wszystkie warzywa na mniejsze kawałki i wkładaj do blendera partiami, tak aby go nie przeciążyć.
  3. Blenduj warzywa tak, aby uzyskać mocno posiekane warzywa, ale nie papkę. Odłóż je następnie do miski.
  4. Potem zblenduj lubczyk, koperek oraz natkę pietruszki i również przełóż do miski. Wymieszaj wszystko razem z solą niejodowaną, a następnie przełóż do szklanego słoika.
  5. Przyprawę trzymaj w lodówce.
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Nie musisz z nich usuwać ości. Te ryby są pyszne i nie kumulują metali ciężkich
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Coraz rzadziej jemy tę zdrową rybę. W sosie smakuje rewelacyjnie
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków