Z samego rana na moich bliskich czekają śniadaniowe miseczki z jajkiem. Ty też możesz je zrobić
Masz dość oklepanych i nudnych śniadań? Chciałbyś zaskoczyć całą rodzinę i przygotować coś zupełnie innego? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem.
06.06.2024 07:02
Aby dzień był udany, warto zacząć od smacznego i pożywnego śniadania w ciekawym wydaniu. I tak się składa, że mam coś, co może cię zainteresować. Ba, mam wręcz pewność, że niesamowita perełka kulinarna zostanie z tobą na dłużej. Dlaczego? Jest tak dobra, że nie sposób szybko o niej zapomnieć. Co więcej, fajnie się prezentuje, a jej przygotowanie to czysta przyjemność.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Prawda, że brzmi ciekawie? Nie zwlekaj więc i jak najszybciej przygotuj dla swoich bliskich pyszne śniadanie. W roli głównej wystąpią tym razem genialne miseczki na bazie szynki wieprzowej, w której czeka smaczna niespodzianka w postaci jajka w koszulce oraz szpinaku. To oczywiście nie koniec listy smacznych akcentów, jakie znajdziesz w tym przepisie. Idealnym uzupełnieniem będzie tu rukola oraz sos holenderski. Po prostu palce lizać!
Zaskocz swoich bliskich pysznym śniadaniem. Z pewnością będą pod wielkim wrażeniem
Składniki na 1 porcję:
- 15 g masła,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- ⅓ łyżeczki soli,
- ¼ łyżeczki pieprzu,
- 2 duże plastry szynki wieprzowej,
- 1 jajko,
- 1 łyżka octu,
- ½ podsmażonej bułki pszennej,
- 2 łyżki sosu holenderskiego,
- 1 garść rukoli.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania szpinaku. W tym celu umyte i osuszone liście warzywa podsmażam na dobrze rozgrzanej patelni z roztopionym masłem. Po chwili na patelnię trafiają również: obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny oraz sól.
Krok 2. Następnie zabieram się za złożenie mięsnych miseczek. Aby je zrobić, w pierwszej kolejności dzielę plastry szynki na poziome pasy, po czym układam je w małej salaterce o średnicy 10 cm. Szynka powinna wypełnić w pełni wgłębienie miseczki.
Krok 3. Czas przygotować jajko w koszulce. Gotuję je przez ok. 3 minuty we wrzącej wodzie wraz z dodatkiem octu. Dzięki ostatniemu składnikowi białko bez problemu zetnie się w mgnieniu oka.
Gotowe jajko wyjmuję z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.
Krok 4. Gdy wszystkie elementy śniadania są już gotowe, wystarczy złożyć je w całość. Do miseczki z plastrami szynki wkładam jajko w koszulce, które doprawiam następnie przy pomocy soli i pieprzu. Na koniec na wierzchu układam podsmażony szpinak, po czym wystające końcówki szynki składam do środka.
Krok 5. Powstałą w ten sposób konstrukcję przykrywam podsmażoną połówką bułki pszennej, po czym bez problemu mogę odwrócić całość, jednocześnie pozbywając się szklanej salaterki. Na tym etapie nie będzie już potrzebna.
Krok 6. Przed podaniem polewam bułeczkę sosem holenderskim i serwuję ją z dodatkiem świeżej rukoli. I to wszystko, smacznego!