PoradyDanie jak z najlepszej restauracji. Szparagi z tym sosem to mistrzostwo świata

Danie jak z najlepszej restauracji. Szparagi z tym sosem to mistrzostwo świata

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warzywa te to wspaniałe źródło wielu witamin i minerałów oraz oczywiście — idealny składnik wielu potraw. Szparagi można też podać jako danie samo w sobie. Czym jednak wzbogacić ich smak? Jaki sos do szparagów jest najlepszy? Oto nasze propozycje.

Jaki sos do szparagów jest najlepszy? - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Jaki sos do szparagów jest najlepszy? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

02.05.2023 | aktual.: 18.09.2023 08:47

Niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i minerały — szparagi to warzywa o wielu walorach odżywczych. To źródło witaminy K, zawierają również witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminę E, wpływającą na poprawę kondycji skóry. Są bogate w kwas foliowy, potas, mogą również pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi. Kolejnym atutem szparagów jest ich właściwość moczopędna, co jest pomocne w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Nie tylko właściwości odżywcze, ale także smak i uniwersalność szparagów powinny przekonać do ich spożywania. Można je podać na wiele sposobów — gotowane na parze, smażone lub grillowane. Jaki sos do szparagów będzie najlepszy? Oto nasze propozycje na pięć najlepszych połączeń. Sosy te są łatwe w przygotowaniu, ale też uniwersalne — możecie je wykorzystać jako dodatki do innych dań.

Sos do szparagów. Oto najpyszniejsze połączenia

  • sos holenderski - klasyczny sos do szparagów, przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i białego wina. Jest to gęsty, kremowy sos o subtelnym smaku, który doskonale podkreśla smak delikatnych szparagów.
  • sos tatarski - inna klasyczna opcja, która składa się z majonezu, korniszonów, cebuli, jajek i ziół. Ten sos jest idealny do podawania z grillowanymi szparagami.
  • sos balsamiczny - ten gęsty, aromatyczny sos z octu balsamicznego doskonale komponuje się ze smakiem szparagów. Możesz dodać do niego trochę miodu, aby złagodzić kwaśność. Do garnuszka lub słoiczka dajemy oliwę, ocet, wodę, miód i musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szczyptą soli. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  • sos czosnkowy - ten sos przygotowuje się z majonezu, jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Jest to świetna opcja dla miłośników czosnku i idealnie pasuje do smażonych lub pieczonych szparagów.
  • sos musztardowy - składniki to musztarda, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i miód. To połączenie słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku doskonale kontrastuje z delikatnymi szparagami.
Szparagi - Pyszności; foto: Canva
Szparagi - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować szparagi? Ważne zasady

Fioletowe i białe szparagi dobrze jest obrać przed gotowaniem. W przypadku zielonych jest to uzależnione od ich świeżości. Młode zielone szparagi nie będą wymagały obierania. Kolejną sprawą jest pozbycie się twardej końcówki szparagów. Wystarczy je zgiąć, a pękną dokładnie w miejscu, w którym łodyga robi się twarda. Końcówek nie wyrzucaj — można zrobić z nich zupę lub sos.

Warzywa te najlepiej wstawić pionowo do wysokiego garnka. Wody należy nalać tyle, by główki wystawały nad jej powierzchnię. Do wody, w której będą gotowane szparagi, warto dodać odrobinę cukru, soli i masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minuty, a białe - 7 minut. Im dłużej czasu spędzą w wodzie, tym bardziej będą miękkie i pozbawione smaku. Właściwie ugotowane mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie.

Koniecznie wypróbuj również przepis na krem szparagowy:

Wybrane dla Ciebie