Danie jak z najlepszej restauracji. Szparagi z tym sosem to mistrzostwo świata

Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Warzywa te to wspaniałe źródło wielu witamin i minerałów oraz oczywiście — idealny składnik wielu potraw. Szparagi można też podać jako danie samo w sobie. Czym jednak wzbogacić ich smak? Jaki sos do szparagów jest najlepszy? Oto nasze propozycje.

ObrazekJaki sos do szparagów jest najlepszy? - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Niskokaloryczne, bogate w błonnik, witaminy i minerały — szparagi to warzywa o wielu walorach odżywczych. To źródło witaminy K, zawierają również witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy oraz witaminę E, wpływającą na poprawę kondycji skóry. Są bogate w kwas foliowy, potas, mogą również pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cukru we krwi. Kolejnym atutem szparagów jest ich właściwość moczopędna, co jest pomocne w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu.

Nie tylko właściwości odżywcze, ale także smak i uniwersalność szparagów powinny przekonać do ich spożywania. Można je podać na wiele sposobów — gotowane na parze, smażone lub grillowane. Jaki sos do szparagów będzie najlepszy? Oto nasze propozycje na pięć najlepszych połączeń. Sosy te są łatwe w przygotowaniu, ale też uniwersalne — możecie je wykorzystać jako dodatki do innych dań.

Sos do szparagów. Oto najpyszniejsze połączenia

  • sos holenderski - klasyczny sos do szparagów, przygotowany z żółtek, masła, soku z cytryny i białego wina. Jest to gęsty, kremowy sos o subtelnym smaku, który doskonale podkreśla smak delikatnych szparagów.
  • sos tatarski - inna klasyczna opcja, która składa się z majonezu, korniszonów, cebuli, jajek i ziół. Ten sos jest idealny do podawania z grillowanymi szparagami.
  • sos balsamiczny - ten gęsty, aromatyczny sos z octu balsamicznego doskonale komponuje się ze smakiem szparagów. Możesz dodać do niego trochę miodu, aby złagodzić kwaśność. Do garnuszka lub słoiczka dajemy oliwę, ocet, wodę, miód i musztardę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy szczyptą soli. Dokładnie mieszamy, aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji.
  • sos czosnkowy - ten sos przygotowuje się z majonezu, jogurtu, czosnku i soku z cytryny. Jest to świetna opcja dla miłośników czosnku i idealnie pasuje do smażonych lub pieczonych szparagów.
  • sos musztardowy - składniki to musztarda, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny i miód. To połączenie słodkiego, kwaśnego i ostrego smaku doskonale kontrastuje z delikatnymi szparagami.
Obrazek
Szparagi - Pyszności; foto: Canva

Jak przygotować szparagi? Ważne zasady

Fioletowe i białe szparagi dobrze jest obrać przed gotowaniem. W przypadku zielonych jest to uzależnione od ich świeżości. Młode zielone szparagi nie będą wymagały obierania. Kolejną sprawą jest pozbycie się twardej końcówki szparagów. Wystarczy je zgiąć, a pękną dokładnie w miejscu, w którym łodyga robi się twarda. Końcówek nie wyrzucaj — można zrobić z nich zupę lub sos.

Warzywa te najlepiej wstawić pionowo do wysokiego garnka. Wody należy nalać tyle, by główki wystawały nad jej powierzchnię. Do wody, w której będą gotowane szparagi, warto dodać odrobinę cukru, soli i masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minuty, a białe - 7 minut. Im dłużej czasu spędzą w wodzie, tym bardziej będą miękkie i pozbawione smaku. Właściwie ugotowane mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie.

Koniecznie wypróbuj również przepis na krem szparagowy:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"