PrzepisZachwycające naleśniki po szwedzku. Tak niewiarygodnie pyszne, że nie wrócisz do zwykłych

Zachwycające naleśniki po szwedzku. Tak niewiarygodnie pyszne, że nie wrócisz do zwykłych

Naleśniki po szwedzku - Pyszności; Foto Canva.com
Naleśniki po szwedzku - Pyszności; Foto Canva.com

02.11.2022 09:03, aktual.: 05.08.2023 13:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie ulega żadnej wątpliwości, że w przypadku, gdy chcemy przyrządzić na obiad coś szybkiego, to najczęściej smażymy naleśniki. Podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Pomimo tego, że jest to danie banalne, to istnieją pewne szczegóły, które mogą je wyróżniać. Świetnym przykładem są tu naleśniki po szwedzku.

Naleśniki po szwedzku - wariacje na temat tego popularnego dania!

Okazuje się, że naleśniki stanowią wyjątkowy przysmak, nie tylko w naszym kraju. Smażymy je w różnych częściach Europy, a nawet i świata. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na pannkakor. Sama nazwa mówi niewiele, ale są to naleśniki po szwedzku, stanowiące obowiązkowe danie, którego należy spróbować w tym skandynawskim państwie. Pomimo tego, że nie różnią się niczym szczególnym, w porównaniu do polskich naleśników, to jednak sam sposób smażenia i proporcja składników jest nieco inna. I to je właśnie wyróżnia!

Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Co ważne, podaje się głównie w wydaniu na słodko, chociaż zdarzają się wersje wytrawne, ale dużo rzadziej. Smażąc naleśniki po szwedzku, należy uważać - mają tendencję do przypalania się. Gwarantujemy jednak, że gdy raz ich spróbujecie, to będziecie chcieli powracać do nich za każdym razem!

Jak przygotować i smażyć naleśniki po szwedzku?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sam sposób przygotowania i smażenia, jest zbliżony do naszych tradycyjnych naleśników. Różnica tkwi w proporcjach składników i długości smażenia. Przekonaj się, a przepis na pewno Cię nie zawiedzie!

Składniki:

        
  • szklanka mąki
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia lub klarowane masło.

Sposób przygotowania:

Rzecz jasna, należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Dzięki niemu, nasze naleśniki po szwedzku będą wyjątkowe. W tym celu, w misce należy połączyć mąkę, jajka, mleko, masło, sól i zmiksować na jednolitą masę. Później, dobrze będzie je odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia naleśników. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i równomiernie go rozprowadzamy. Wlewamy stopniowo porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pamiętaj, by za każdym razem natłuszczać patelnię.

Ciasto na naleśniki - Pyszności
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Ciepłe naleśniki po szwedzku zdejmujemy z patelni, składamy w trójkąty i podajemy ze słodkimi dodatkami - np. bitą śmietaną, ulubioną konfiturą lub owocami. Smacznego!

A co powiesz na naleśniki z dodatkiem piwa? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także