Zachwycające naleśniki po szwedzku. Tak niewiarygodnie pyszne, że nie wrócisz do zwykłych
Nie ulega żadnej wątpliwości, że w przypadku, gdy chcemy przyrządzić na obiad coś szybkiego, to najczęściej smażymy naleśniki. Podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Pomimo tego, że jest to danie banalne, to istnieją pewne szczegóły, które mogą je wyróżniać. Świetnym przykładem są tu naleśniki po szwedzku.
02.11.2022 | aktual.: 05.08.2023 13:27
Naleśniki po szwedzku - wariacje na temat tego popularnego dania!
Okazuje się, że naleśniki stanowią wyjątkowy przysmak, nie tylko w naszym kraju. Smażymy je w różnych częściach Europy, a nawet i świata. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na pannkakor. Sama nazwa mówi niewiele, ale są to naleśniki po szwedzku, stanowiące obowiązkowe danie, którego należy spróbować w tym skandynawskim państwie. Pomimo tego, że nie różnią się niczym szczególnym, w porównaniu do polskich naleśników, to jednak sam sposób smażenia i proporcja składników jest nieco inna. I to je właśnie wyróżnia!
Co ważne, podaje się głównie w wydaniu na słodko, chociaż zdarzają się wersje wytrawne, ale dużo rzadziej. Smażąc naleśniki po szwedzku, należy uważać - mają tendencję do przypalania się. Gwarantujemy jednak, że gdy raz ich spróbujecie, to będziecie chcieli powracać do nich za każdym razem!
Jak przygotować i smażyć naleśniki po szwedzku?
Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sam sposób przygotowania i smażenia, jest zbliżony do naszych tradycyjnych naleśników. Różnica tkwi w proporcjach składników i długości smażenia. Przekonaj się, a przepis na pewno Cię nie zawiedzie!
Składniki:
- szklanka mąki
- 3 duże jajka
- 2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 3 łyżki roztopionego masła
- olej do smażenia lub klarowane masło.
Sposób przygotowania:
Rzecz jasna, należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Dzięki niemu, nasze naleśniki po szwedzku będą wyjątkowe. W tym celu, w misce należy połączyć mąkę, jajka, mleko, masło, sól i zmiksować na jednolitą masę. Później, dobrze będzie je odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia naleśników. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i równomiernie go rozprowadzamy. Wlewamy stopniowo porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pamiętaj, by za każdym razem natłuszczać patelnię.
Ciepłe naleśniki po szwedzku zdejmujemy z patelni, składamy w trójkąty i podajemy ze słodkimi dodatkami - np. bitą śmietaną, ulubioną konfiturą lub owocami. Smacznego!
A co powiesz na naleśniki z dodatkiem piwa? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube: