Zachwycające naleśniki po szwedzku. Tak niewiarygodnie pyszne, że nie wrócisz do zwykłych

Nie ulega żadnej wątpliwości, że w przypadku, gdy chcemy przyrządzić na obiad coś szybkiego, to najczęściej smażymy naleśniki. Podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Pomimo tego, że jest to danie banalne, to istnieją pewne szczegóły, które mogą je wyróżniać. Świetnym przykładem są tu naleśniki po szwedzku.

ObrazekNaleśniki po szwedzku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Naleśniki po szwedzku - wariacje na temat tego popularnego dania!

Okazuje się, że naleśniki stanowią wyjątkowy przysmak, nie tylko w naszym kraju. Smażymy je w różnych częściach Europy, a nawet i świata. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na pannkakor. Sama nazwa mówi niewiele, ale są to naleśniki po szwedzku, stanowiące obowiązkowe danie, którego należy spróbować w tym skandynawskim państwie. Pomimo tego, że nie różnią się niczym szczególnym, w porównaniu do polskich naleśników, to jednak sam sposób smażenia i proporcja składników jest nieco inna. I to je właśnie wyróżnia!

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Co ważne, podaje się głównie w wydaniu na słodko, chociaż zdarzają się wersje wytrawne, ale dużo rzadziej. Smażąc naleśniki po szwedzku, należy uważać - mają tendencję do przypalania się. Gwarantujemy jednak, że gdy raz ich spróbujecie, to będziecie chcieli powracać do nich za każdym razem!

Jak przygotować i smażyć naleśniki po szwedzku?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sam sposób przygotowania i smażenia, jest zbliżony do naszych tradycyjnych naleśników. Różnica tkwi w proporcjach składników i długości smażenia. Przekonaj się, a przepis na pewno Cię nie zawiedzie!

Składniki:

        
  • szklanka mąki
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia lub klarowane masło.

Sposób przygotowania:

Rzecz jasna, należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Dzięki niemu, nasze naleśniki po szwedzku będą wyjątkowe. W tym celu, w misce należy połączyć mąkę, jajka, mleko, masło, sól i zmiksować na jednolitą masę. Później, dobrze będzie je odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia naleśników. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i równomiernie go rozprowadzamy. Wlewamy stopniowo porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pamiętaj, by za każdym razem natłuszczać patelnię.

Obrazek
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Ciepłe naleśniki po szwedzku zdejmujemy z patelni, składamy w trójkąty i podajemy ze słodkimi dodatkami - np. bitą śmietaną, ulubioną konfiturą lub owocami. Smacznego!

A co powiesz na naleśniki z dodatkiem piwa? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Tych klientów nie obsługujemy. Oto kawiarnie, które nie są dla wszystkich
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Polacy kupują coraz częściej. Niektórzy jednak popełniają błędy podczas pieczenia i wybuchają
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Najprostszy przepis na piernik. Wyjdzie wilgotny i można go jeść już po godzinie
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Dla niektórych koszmar z dzieciństwa. Ja siekam i dodaję do kotletów mielonych
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Ewa Wachowicz stosuje metodę pół na pół. To dlatego jej pierogi z kapustą są takie pyszne
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Miksuje z serkiem i smaruje na kanapce. Pasta od Rozkosznego wzmacnia kości i serce
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Przepis na chlebek adwentowy. To wypiek, który umila czas oczekiwania na Boże Narodzenie
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Czy fasolę trzeba moczyć przed gotowaniem? Niektórzy mogą być zaskoczeni odpowiedzią
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Inni smażą, a ja zapiekam. Podaję na ciepło zamiast mulastego karpia
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Niemiecki klasyk zawładnął moją kuchnią. To najlepsza pieczeń, jaką w życiu jadłam
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania. Wzmaga popęd, wzmacnia serce i działa odtruwająco
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
Na śniadanie robię jajecznicę po turecku. Smakuje i wygląda lepiej niż klasyczna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥