Zachwycające naleśniki po szwedzku. Tak niewiarygodnie pyszne, że nie wrócisz do zwykłych

Nie ulega żadnej wątpliwości, że w przypadku, gdy chcemy przyrządzić na obiad coś szybkiego, to najczęściej smażymy naleśniki. Podawane na słodko lub w wersji wytrawnej. Pomimo tego, że jest to danie banalne, to istnieją pewne szczegóły, które mogą je wyróżniać. Świetnym przykładem są tu naleśniki po szwedzku.

ObrazekNaleśniki po szwedzku - Pyszności; Foto Canva.com
Karol Wiak

Naleśniki po szwedzku - wariacje na temat tego popularnego dania!

Okazuje się, że naleśniki stanowią wyjątkowy przysmak, nie tylko w naszym kraju. Smażymy je w różnych częściach Europy, a nawet i świata. Dziś chcemy podzielić się z Wami przepisem na pannkakor. Sama nazwa mówi niewiele, ale są to naleśniki po szwedzku, stanowiące obowiązkowe danie, którego należy spróbować w tym skandynawskim państwie. Pomimo tego, że nie różnią się niczym szczególnym, w porównaniu do polskich naleśników, to jednak sam sposób smażenia i proporcja składników jest nieco inna. I to je właśnie wyróżnia!

Obrazek
Naleśniki - Pyszności; Foto: Canva.com

Co ważne, podaje się głównie w wydaniu na słodko, chociaż zdarzają się wersje wytrawne, ale dużo rzadziej. Smażąc naleśniki po szwedzku, należy uważać - mają tendencję do przypalania się. Gwarantujemy jednak, że gdy raz ich spróbujecie, to będziecie chcieli powracać do nich za każdym razem!

Jak przygotować i smażyć naleśniki po szwedzku?

Zgodnie z tym, co zostało wcześniej wspomniane, sam sposób przygotowania i smażenia, jest zbliżony do naszych tradycyjnych naleśników. Różnica tkwi w proporcjach składników i długości smażenia. Przekonaj się, a przepis na pewno Cię nie zawiedzie!

Składniki:

        
  • szklanka mąki
  • 3 duże jajka
  • 2 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • olej do smażenia lub klarowane masło.

Sposób przygotowania:

Rzecz jasna, należy rozpocząć od przygotowania ciasta. Dzięki niemu, nasze naleśniki po szwedzku będą wyjątkowe. W tym celu, w misce należy połączyć mąkę, jajka, mleko, masło, sól i zmiksować na jednolitą masę. Później, dobrze będzie je odstawić na około 30 minut. Po tym czasie, przystępujemy do smażenia naleśników. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy tłuszczem i równomiernie go rozprowadzamy. Wlewamy stopniowo porcje ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Pamiętaj, by za każdym razem natłuszczać patelnię.

Obrazek
Ciasto na naleśniki - Pyszności

Ciepłe naleśniki po szwedzku zdejmujemy z patelni, składamy w trójkąty i podajemy ze słodkimi dodatkami - np. bitą śmietaną, ulubioną konfiturą lub owocami. Smacznego!

A co powiesz na naleśniki z dodatkiem piwa? Zobacz przepis na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"