Żaden kurczak czy indyk. Te skrzydełka smakują jeszcze lepiej
Chociaż kalafior kojarzy się głównie z ugotowaną przez babcię zupą, to w tym wydaniu zamienia się w pyszną przekąskę, godnie zastępującą mięsne skrzydełka. Może brzmieć nietypowo, ale smakuje tak dobrze, że nie zostaje nawet jedna różyczka.
W styczniu od lat obchodzony jest "veganuary". Oznacza to, że przez cały miesiąc promowana jest kuchnia roślinna. Nie trzeba od razu całkowicie rezygnować z mięsa. Warto postawić na pyszne zamienniki, które nie tylko pozwolą ograniczyć produkty odzwierzęce, ale pozwolą także na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Jednym z hitów ostatnich lat są skrzydełka z kalafiora. To chrupiąca, pikantna przekąska, która doskonale imituje smak tradycyjnych skrzydełek z kurczaka. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują i czy warto postawić w kuchni na wegańskie eksperymenty.
Daria Testuje skrzydełka z kalafiora
Kalafior w zastępstwie skrzydełek z kurczaka może brzmieć nieco abstrakcyjne, ale po spróbowaniu tej przekąski wszystko staje się jasne. Dzięki odpowiedniej marynacie i sposobowi przygotowania, kalafior nabiera chrupiącej skórki i soczystego wnętrza, przypominając w smaku tradycyjne skrzydełka.
To przekąska, która zachwyci w czasie rodzinnego obiadu oraz zaskoczy na imprezie. Skoro zajadać się można gołąbki z kapusty, ptasim mleczkiem z czekolady czy schabowymi z kurczaka, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się skrzydełkami z kalafiora. W szczególności, gdy smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za mięsnymi.
Składniki:
- 1 kalafior,
- 2/3 szklanki mąki pszennej,
- 1/4 szklanki mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 szklanki wody.
Sos:
- pół szklanki sosu sriracha,
- 4 łyżki masła wegańskiego,
- 2,5 łyżeczki syropu z agawy,
- pół łyżeczki czosnku granulowanego,
- pół łyżeczki ostrej papryki.
Do dekoracji:
- marchewka,
- seler naciowy.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Do miski wsyp mąkę, skrobię, czosnek, słodką paprykę oraz sól i wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj, aby powstała gładka masa.
Krok 2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Każdą z nich zanurz dokładnie w przygotowanej masie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.
Krok 3. Przygotuj sos. W misce połącz ze sobą sos sriracha, roztopione masło, syrop z agawy, czosnek oraz ostrą paprykę. Wegańskie masło to innymi słowami margaryna. Syrop z agawy możesz zastąpić klonowym lub miodem w wersji wegetariańskiej.
Krok 4. Upieczone skrzydełka z kalafiora posmaruj przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na 12 minut.
Krok 5. Upieczone skrzydełka podaj w towarzystwie pokrojonych w słupki marchewek oraz selera naciowego. Są pikantne i wyraziste, delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To pyszny patent na to, by przekonać się do większej ilości warzyw w diecie. Smacznego!