Żaden kurczak czy indyk. Te skrzydełka smakują jeszcze lepiej

Chociaż kalafior kojarzy się głównie z ugotowaną przez babcię zupą, to w tym wydaniu zamienia się w pyszną przekąskę, godnie zastępującą mięsne skrzydełka. Może brzmieć nietypowo, ale smakuje tak dobrze, że nie zostaje nawet jedna różyczka.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

W styczniu od lat obchodzony jest "veganuary". Oznacza to, że przez cały miesiąc promowana jest kuchnia roślinna. Nie trzeba od razu całkowicie rezygnować z mięsa. Warto postawić na pyszne zamienniki, które nie tylko pozwolą ograniczyć produkty odzwierzęce, ale pozwolą także na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Jednym z hitów ostatnich lat są skrzydełka z kalafiora. To chrupiąca, pikantna przekąska, która doskonale imituje smak tradycyjnych skrzydełek z kurczaka. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują i czy warto postawić w kuchni na wegańskie eksperymenty.

Daria Testuje skrzydełka z kalafiora

Kalafior w zastępstwie skrzydełek z kurczaka może brzmieć nieco abstrakcyjne, ale po spróbowaniu tej przekąski wszystko staje się jasne. Dzięki odpowiedniej marynacie i sposobowi przygotowania, kalafior nabiera chrupiącej skórki i soczystego wnętrza, przypominając w smaku tradycyjne skrzydełka.

To przekąska, która zachwyci w czasie rodzinnego obiadu oraz zaskoczy na imprezie. Skoro zajadać się można gołąbki z kapusty, ptasim mleczkiem z czekolady czy schabowymi z kurczaka, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się skrzydełkami z kalafiora. W szczególności, gdy smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za mięsnymi.

Składniki: 

  • 1 kalafior,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 3/4 szklanki wody. 

Sos: 

  • pół szklanki sosu sriracha,
  • 4 łyżki masła wegańskiego,
  • 2,5 łyżeczki syropu z agawy, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki. 

Do dekoracji: 

  • marchewka,
  • seler naciowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, skrobię, czosnek, słodką paprykę oraz sól i wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj, aby powstała gładka masa.

Ciasto z mąki i przypraw
Ciasto z mąki i przypraw © Pyszności

Krok 2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Każdą z nich zanurz dokładnie w przygotowanej masie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Skrzydełka z kalafiora w chrupiącej panierce
Skrzydełka z kalafiora w chrupiącej panierce © Licencjodawca

Krok 3. Przygotuj sos. W misce połącz ze sobą sos sriracha, roztopione masło, syrop z agawy, czosnek oraz ostrą paprykę. Wegańskie masło to innymi słowami margaryna. Syrop z agawy możesz zastąpić klonowym lub miodem w wersji wegetariańskiej.

Sos doda smaku
Sos doda smaku © Pyszności

Krok 4. Upieczone skrzydełka z kalafiora posmaruj przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na 12 minut.

Skrzydełka z kalafiora będą chrupiące i aromatyczne
Skrzydełka z kalafiora będą chrupiące i aromatyczne © Pyszności

Krok 5. Upieczone skrzydełka podaj w towarzystwie pokrojonych w słupki marchewek oraz selera naciowego. Są pikantne i wyraziste, delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To pyszny patent na to, by przekonać się do większej ilości warzyw w diecie. Smacznego!

Skrzydełka z kalafiora w pikantnym sosie
Skrzydełka z kalafiora w pikantnym sosie © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia