WAŻNE
TERAZ

Bez Morawieckiego i Szydło. Pilne zebranie władz PiS

Żaden kurczak czy indyk. Te skrzydełka smakują jeszcze lepiej

Chociaż kalafior kojarzy się głównie z ugotowaną przez babcię zupą, to w tym wydaniu zamienia się w pyszną przekąskę, godnie zastępującą mięsne skrzydełka. Może brzmieć nietypowo, ale smakuje tak dobrze, że nie zostaje nawet jedna różyczka.

Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

W styczniu od lat obchodzony jest "veganuary". Oznacza to, że przez cały miesiąc promowana jest kuchnia roślinna. Nie trzeba od razu całkowicie rezygnować z mięsa. Warto postawić na pyszne zamienniki, które nie tylko pozwolą ograniczyć produkty odzwierzęce, ale pozwolą także na przemycenie do diety dodatkowej porcji warzyw. Jednym z hitów ostatnich lat są skrzydełka z kalafiora. To chrupiąca, pikantna przekąska, która doskonale imituje smak tradycyjnych skrzydełek z kurczaka. Postanowiliśmy sprawdzić, jak smakują i czy warto postawić w kuchni na wegańskie eksperymenty.

Daria Testuje skrzydełka z kalafiora

Kalafior w zastępstwie skrzydełek z kurczaka może brzmieć nieco abstrakcyjne, ale po spróbowaniu tej przekąski wszystko staje się jasne. Dzięki odpowiedniej marynacie i sposobowi przygotowania, kalafior nabiera chrupiącej skórki i soczystego wnętrza, przypominając w smaku tradycyjne skrzydełka.

To przekąska, która zachwyci w czasie rodzinnego obiadu oraz zaskoczy na imprezie. Skoro zajadać się można gołąbki z kapusty, ptasim mleczkiem z czekolady czy schabowymi z kurczaka, to nic nie stoi na przeszkodzie, by zajadać się skrzydełkami z kalafiora. W szczególności, gdy smakują tak dobrze, że nikt nie zatęskni za mięsnymi.

Składniki: 

  • 1 kalafior,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mąki kukurydzianej, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
  • 1 łyżeczka soli, 
  • 3/4 szklanki wody. 

Sos: 

  • pół szklanki sosu sriracha,
  • 4 łyżki masła wegańskiego,
  • 2,5 łyżeczki syropu z agawy, 
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego, 
  • pół łyżeczki ostrej papryki. 

Do dekoracji: 

  • marchewka,
  • seler naciowy.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Do miski wsyp mąkę, skrobię, czosnek, słodką paprykę oraz sól i wymieszaj. Dodaj wodę i wymieszaj, aby powstała gładka masa.

Ciasto z mąki i przypraw
Ciasto z mąki i przypraw © Pyszności

Krok 2. Kalafior podziel na mniejsze różyczki. Każdą z nich zanurz dokładnie w przygotowanej masie. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni Celsjusza na 10 minut. Po tym czasie przewróć je na drugą stronę i zapiekaj jeszcze przez 10 minut.

Skrzydełka z kalafiora w chrupiącej panierce
Skrzydełka z kalafiora w chrupiącej panierce © Licencjodawca

Krok 3. Przygotuj sos. W misce połącz ze sobą sos sriracha, roztopione masło, syrop z agawy, czosnek oraz ostrą paprykę. Wegańskie masło to innymi słowami margaryna. Syrop z agawy możesz zastąpić klonowym lub miodem w wersji wegetariańskiej.

Sos doda smaku
Sos doda smaku © Pyszności

Krok 4. Upieczone skrzydełka z kalafiora posmaruj przygotowanym sosem i wstaw do piekarnika na 12 minut.

Skrzydełka z kalafiora będą chrupiące i aromatyczne
Skrzydełka z kalafiora będą chrupiące i aromatyczne © Pyszności

Krok 5. Upieczone skrzydełka podaj w towarzystwie pokrojonych w słupki marchewek oraz selera naciowego. Są pikantne i wyraziste, delikatnie chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku. To pyszny patent na to, by przekonać się do większej ilości warzyw w diecie. Smacznego!

Skrzydełka z kalafiora w pikantnym sosie
Skrzydełka z kalafiora w pikantnym sosie © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇