Żadne mrożonki i gotowce. Te chrupiące paluszki z łososia nie mają sobie równych

Kawałki aromatycznego łososia w przyprawach otulone chrupiącym ciastem to pyszny przepis na ciepła kolację, obiad z rybą w roli głównej czy imprezową przekąskę. Z obłędnym sosem z ogórkami i koperkiem podbije kubki smakowe.

Chrupiące paluszki łososioweChrupiące paluszki łososiowe
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaSebastian Lubera

Ryby zdecydowanie za rzadko goszczą na naszych talerzach. Nie trzeba ograniczać się do klasycznego dorsza w panierce czy halibuta na parze. Kawałki łososia w chrupkim cieście filo szybko przekonają do siebie rybnych sceptyków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiące paluszki z ciasta filo z łososiem

Chrupiące paluszki z łososia

Chrupiące paluszki z łososia w cieście filo to przekąska, która zachwyca swoją lekkością i bogactwem smaków. Delikatne mięso łososia, otulone cienkimi warstwami chrupiącego ciasta filo to pyszny przepis na obiad lub przekąskę. Zwykłe paluszki rybne mogą się schować.

Sos na bazie jogurtu naturalnego, przecieru z ogórków kiszonych i koperku, doskonale uzupełnia smak łososia i ciasta filo. Jego świeży i orzeźwiający charakter przełamuje intensywność ryby. Na dodatek przygotujesz go w mgnieniu oka, szybko łącząc kilka prostych składników.

Składniki:

  • 500 g fileta z łososia,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu,
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku,
  • pół łyżeczki mielonego imbiru,
  • 300 g ciasta filo,
  • oliwa z oliwek do posmarowania ciasta.

Sos:

  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 100 g przecieru z ogórków kiszonych,
  • 1/3 szklanki posiekanego świeżego koperku,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Filet z łososia podziel na mniejsze kawałki o wielkości ok. 8 cm x 3 cm i przełóż do miski. Polej go oliwą, dodaj sól, pieprz, słodką paprykę, imbir oraz czosnek i dokładnie wymieszaj.

Łosoś w marynacie
Łosoś w marynacie © Pyszności

Krok 2. Przygotuj sos. Do miski przełóż jogurt naturalny, dodaj przecier z kiszonych ogórków (lub bardzo drobno starte ogórki), posiekany koperek, sól oraz pieprz i wymieszaj. Odstaw do lodówki, by smaki się przegryzły.

Dip ogórkowy
Dip ogórkowy © Pyszności

Krok 3. Arkusze ciasta filo przekrój na pół, na kawałki o wielkości ok. 24 cm x 35 cm. Posmaruj oliwą i zmarszcz. Połóż kawałek łososia i zawiń.

Zawijanie paluszków
Zawijanie paluszków © Pyszności

Krok 4. Tak przygotowane paluszki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza na 10 minut.

Łosoś w cieście filo
Łosoś w cieście filo © Pyszności

Krok 5. Gotowe paluszki serwuj w towarzystwie sosu. Smacznego!

Chrupiące paluszki z łososia
Chrupiące paluszki z łososia © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"