Żadne schabowe czy nudne mielone. Na obiad serwuję mięciutkie roladki, a rodzina wyrywa sobie półmisek z rąk

Masz dość smażenia na okrągło mielonych i schabowych? Przygotuj na obiad genialne roladki schabowe z pysznym farszem. Twoja rodzina będzie nimi zachwycona!

Zrób je choć raz, a już na stałe zadomowią się w menuZrób je choć raz, a już na stałe zadomowią się w menu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Z tradycyjnym polskim obiadem kojarzą nam się głównie kotlety schabowe albo mielone z patelni. I oczywiście oba danie są smaczne, ale jeśli mielibyśmy się ograniczyć tylko do nich, to bardzo szybko by nam się przejadły. 

Wypróbuj zatem przepis na mięsne danie, które sprawi, że twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd zacząłem robić rybę w ten sposób, cała rodzina nie chce jeść nic innego. To ich ulubiona kombinacja

Roladki schabowe mają w sobie to coś

Aby przygotować inspirujący obiad, będziesz potrzebować przede wszystkim schabu. Z niego powstaną roladki z przepysznym farszem. Będzie to mieszanka kapusty, pomidorów oraz koperku. Oczywiście nie zabraknie również aromatycznych przypraw, które nadadzą całości dodatkowych walorów smakowych. 

Kolejnym ogromnym plusem całego przepisu jest fakt, że takich roladek nie musisz panierować w bułce tartej. Obtoczysz i usmażysz je w mieszance mąki oraz przypraw. Na koniec zostaje tylko podanie złocistych roladek z pysznymi dodatkami. A, że pasują do nich zarówno ziemniaki, jak i ryż oraz kasza, możesz stosować je zamiennie, aby za każdym razem odkryć smak dania zupełnie na nowo. 

Na bazie schabu można przygotować wiele smacznych posiłów
Na bazie schabu można przygotować wiele smacznych posiłów © Adobe Stock | Odu Mazza

Faszerowane roladki schabowe — przepis krok po kroku

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • główka kapusty,
  • 2 pomidory,
  • ½ natki koperku,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • ½ łyżeczki suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • panierka: 1 szkl. mąki, 3/4 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu. Jeśli kupiłeś go w plastrach, rozbij je tłuczkiem na cienkie placki. Jeżeli masz schab w jednym kawałku, najpierw musisz go pokroić.
  2. Następnie przygotuj kapustę. Najpierw drobno ją poszatkuj, a potem gotuj w gorącej wodzie ok. 20 minut. 
  3. Na mniejsze kawałki podziel też pomidory oraz posiekaj koperek. Na koniec połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. I farsz jest już gotowy. 
  4. Część mieszanki umieść na wcześniej przygotowanym mięsie i zwiń w roladki. 
  5. Na koniec obtocz roladki w mieszance mąki i przypraw, po czym smaż je na dobrze natłuszczonej i rozgrzanej patelni z każdej strony. 
  6. Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby