Żadne schabowe czy nudne mielone. Na obiad serwuję mięciutkie roladki, a rodzina wyrywa sobie półmisek z rąk
Masz dość smażenia na okrągło mielonych i schabowych? Przygotuj na obiad genialne roladki schabowe z pysznym farszem. Twoja rodzina będzie nimi zachwycona!
26.05.2024 17:47
Z tradycyjnym polskim obiadem kojarzą nam się głównie kotlety schabowe albo mielone z patelni. I oczywiście oba danie są smaczne, ale jeśli mielibyśmy się ograniczyć tylko do nich, to bardzo szybko by nam się przejadły.
Wypróbuj zatem przepis na mięsne danie, które sprawi, że twoi bliscy zaniemówią z wrażenia. Będzie smacznie, ciekawie i oryginalnie!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Roladki schabowe mają w sobie to coś
Aby przygotować inspirujący obiad, będziesz potrzebować przede wszystkim schabu. Z niego powstaną roladki z przepysznym farszem. Będzie to mieszanka kapusty, pomidorów oraz koperku. Oczywiście nie zabraknie również aromatycznych przypraw, które nadadzą całości dodatkowych walorów smakowych.
Kolejnym ogromnym plusem całego przepisu jest fakt, że takich roladek nie musisz panierować w bułce tartej. Obtoczysz i usmażysz je w mieszance mąki oraz przypraw. Na koniec zostaje tylko podanie złocistych roladek z pysznymi dodatkami. A, że pasują do nich zarówno ziemniaki, jak i ryż oraz kasza, możesz stosować je zamiennie, aby za każdym razem odkryć smak dania zupełnie na nowo.
Zobacz także
Faszerowane roladki schabowe — przepis krok po kroku
Składniki:
- 4 plastry schabu,
- główka kapusty,
- 2 pomidory,
- ½ natki koperku,
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- ½ łyżeczki suszonego oregano,
- ½ łyżeczki pieprzu
- panierka: 1 szkl. mąki, 3/4 łyżeczki soli, 1,5 łyżeczki słodkiej papryki i pół łyżeczki pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania schabu. Jeśli kupiłeś go w plastrach, rozbij je tłuczkiem na cienkie placki. Jeżeli masz schab w jednym kawałku, najpierw musisz go pokroić.
- Następnie przygotuj kapustę. Najpierw drobno ją poszatkuj, a potem gotuj w gorącej wodzie ok. 20 minut.
- Na mniejsze kawałki podziel też pomidory oraz posiekaj koperek. Na koniec połącz wszystkie składniki i dopraw do smaku. I farsz jest już gotowy.
- Część mieszanki umieść na wcześniej przygotowanym mięsie i zwiń w roladki.
- Na koniec obtocz roladki w mieszance mąki i przypraw, po czym smaż je na dobrze natłuszczonej i rozgrzanej patelni z każdej strony.
- Gotowe danie serwuj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!