Zagniatam twaróg i mąkę. Ciasteczka, którym nikt z domowników się nie oprze

Niepozorne, lekko złociste i pachnące masłem – ciasteczka serowe z cukrem to jeden z tych przepisów, który raz poznany, zostaje w domowym repertuarze na lata. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę, a efekt? Kruche z zewnątrz, delikatne w środku i cudownie pachnące. Idealne do kawy, herbaty, dla gości i na podjadanie w ciągu dnia.

Ciasteczka serowe z cukremCiasteczka serowe z cukrem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czasem najprostsze wypieki smakują najlepiej. Bez wyszukanych dodatków, bez długiego wyrabiania czy chłodzenia — wystarczy twaróg, mąka i odrobina cukru, by wyczarować deser, który znika z talerza w mgnieniu oka. Ciasteczka serowe to klasyk, który znały nasze babcie i mamy. Dziś wracają na salony jako szybka i pyszna przekąska do kawy lub herbaty. Ich wyjątkowy smak i przyjemna kruchość sprawiają, że trudno poprzestać na jednym.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka warszawskie z marmoladką - rozpływają się w ustach

Przepis na ciasteczka serowe z cukrem

Tylko kilka prostych składników, jeden wałek i odrobina cukru – tyle potrzeba, by stworzyć ciasteczka, których nikt się nie oprze. Są idealne na rodzinne spotkania, świąteczny stół, ale też jako słodka przekąska do kawy. I choć wyglądają niepozornie, potrafią wywołać efekt "wow" przy każdym pierwszym kęsie.

Składniki (na ok. 30 sztuk):

  • 250 g twarogu tłustego lub półtłustego (najlepiej mielonego),
  • 250 g masła,
  • 250 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • cukier kryształ do obtaczania.

Przygotowanie:

  1. Twaróg, masło i mąkę zagniatam razem szybko na jednolitą masę, zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na co najmniej 30 minut.
  2. Po tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 0,5 cm, wykrawam kółka np. szklanką, każde składam na pół, obtaczam w cukrze, znów składam i dociskam,
  3. Ciastka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę w 180 stopni Celsjusza przez 20–25 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Dlaczego warto przygotować ciasteczka twarogowe?

Ciasteczka serowe z cukrem to prawdziwy klasyk, który łączy prostotę wykonania z wyjątkowym smakiem. Dzięki dodatkowi twarogu uzyskujemy wypiek nie tylko miękki i delikatny, ale też bardziej sycący i wilgotny niż tradycyjne kruche ciastka. Twaróg, oprócz białka i wapnia, wnosi też delikatną kwaskową nutę, która świetnie kontrastuje ze słodyczą cukru. To doskonały pomysł na deser bez proszku do pieczenia czy drożdży – cała magia tkwi w odpowiednich proporcjach tłuszczu i sera. Co więcej, takie ciasteczka można przygotować wcześniej i przechowywać w puszce – z dnia na dzień zyskują na kruchości, a ich smak nabiera głębi.

Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje