Zamiast do sałatki, dodaj do mielonych. Poznaj zaskakujący patent na kotlety

Kotlety mielone to tuż po schabowych jeden z najpopularniejszych obiadów, który pojawia się na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ te chrupkie, złociste i soczyste kotlety są obłędnie pyszne. Jednak jeden składnik, który zazwyczaj trafia do sałatek, może jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Gwarantujemy, że ten babciny patent na zawsze zagości w twojej kuchni. 

Kotlety mielone .Fot. AdobeStockKotlety mielone .Fot. AdobeStock

Usmażenie idealnych mielonych wcale nie jest takie łatwe, choć wielu wydaje się, że należy do najprostszych czynności. Warto jednak próbować, ponieważ świetnie usmażone kotlety potrafią zaskoczyć nie tylko wyglądem. Choć w wielu domach do podkręcenia smaku używa się różnych przypraw, to tego triku zapewne nie znacie. Zdradziła mi go babcia, która zawsze genialnie gotowała.

Kotlety mielone z majonezem - przepis. Ten składnik może zaskoczyć

Dodatek majonezu do mielonych z pewnością zaskoczy wiele osób. Wypróbowaliśmy już ten patent i musimy przyznać, że zdecydowanie zmienia smak kotletów. Sprawia, że są delikatniejsze, ale też bardziej soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • jajko,
  • majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis na najlepsze mielone. Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, bułkę tartą, łyżkę majonezu, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól oraz wybrane przyprawy.
  2. Mięso dokładnie mieszamy z innymi składnikami i wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kotlety mielone, a następnie rozgrzewamy olej na patelni.
  4. Kotlety smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Należy smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie będą surowe, lecz smaczne i soczyste.
  5. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się mizeria bądź surówka z tartej marchewki i pora.
Obrazek
Mięso mielone. Fot. Pexels

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości