Zamiast do sałatki, dodaj do mielonych. Poznaj zaskakujący patent na kotlety
Kotlety mielone to tuż po schabowych jeden z najpopularniejszych obiadów, który pojawia się na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ te chrupkie, złociste i soczyste kotlety są obłędnie pyszne. Jednak jeden składnik, który zazwyczaj trafia do sałatek, może jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Gwarantujemy, że ten babciny patent na zawsze zagości w twojej kuchni.
15.06.2023 | aktual.: 15.06.2023 11:57
Usmażenie idealnych mielonych wcale nie jest takie łatwe, choć wielu wydaje się, że należy do najprostszych czynności. Warto jednak próbować, ponieważ świetnie usmażone kotlety potrafią zaskoczyć nie tylko wyglądem. Choć w wielu domach do podkręcenia smaku używa się różnych przypraw, to tego triku zapewne nie znacie. Zdradziła mi go babcia, która zawsze genialnie gotowała.
Kotlety mielone z majonezem - przepis. Ten składnik może zaskoczyć
Dodatek majonezu do mielonych z pewnością zaskoczy wiele osób. Wypróbowaliśmy już ten patent i musimy przyznać, że zdecydowanie zmienia smak kotletów. Sprawia, że są delikatniejsze, ale też bardziej soczyste i aromatyczne.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa,
- pół cebuli,
- 3 ząbki czosnku,
- bułka tarta,
- mleko,
- jajko,
- majonez,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Przepis na najlepsze mielone. Sposób przygotowania krok po kroku:
- Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, bułkę tartą, łyżkę majonezu, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól oraz wybrane przyprawy.
- Mięso dokładnie mieszamy z innymi składnikami i wyrabiamy masę.
- Formujemy kotlety mielone, a następnie rozgrzewamy olej na patelni.
- Kotlety smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Należy smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie będą surowe, lecz smaczne i soczyste.
- Kotlety mielone podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się mizeria bądź surówka z tartej marchewki i pora.