Zamiast do sałatki, dodaj do mielonych. Poznaj zaskakujący patent na kotlety

Kotlety mielone to tuż po schabowych jeden z najpopularniejszych obiadów, który pojawia się na polskich stołach. Nic dziwnego, ponieważ te chrupkie, złociste i soczyste kotlety są obłędnie pyszne. Jednak jeden składnik, który zazwyczaj trafia do sałatek, może jeszcze bardziej podkręcić ich smak. Gwarantujemy, że ten babciny patent na zawsze zagości w twojej kuchni. 

Kotlety mielone .Fot. AdobeStockKotlety mielone .Fot. AdobeStock

Usmażenie idealnych mielonych wcale nie jest takie łatwe, choć wielu wydaje się, że należy do najprostszych czynności. Warto jednak próbować, ponieważ świetnie usmażone kotlety potrafią zaskoczyć nie tylko wyglądem. Choć w wielu domach do podkręcenia smaku używa się różnych przypraw, to tego triku zapewne nie znacie. Zdradziła mi go babcia, która zawsze genialnie gotowała.

Kotlety mielone z majonezem - przepis. Ten składnik może zaskoczyć

Dodatek majonezu do mielonych z pewnością zaskoczy wiele osób. Wypróbowaliśmy już ten patent i musimy przyznać, że zdecydowanie zmienia smak kotletów. Sprawia, że są delikatniejsze, ale też bardziej soczyste i aromatyczne.

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa,
  • pół cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • bułka tarta,
  • mleko,
  • jajko,
  • majonez,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Przepis na najlepsze mielone. Sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Mięso mielone przekładamy do miski, a następnie dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, czosnek, bułkę tartą, łyżkę majonezu, jajko, posiekaną natkę pietruszki oraz pieprz i sól oraz wybrane przyprawy.
  2. Mięso dokładnie mieszamy z innymi składnikami i wyrabiamy masę.
  3. Formujemy kotlety mielone, a następnie rozgrzewamy olej na patelni.
  4. Kotlety smażymy z obu stron, aż osiągną złoty kolor. Należy smażyć je przez około 4 minuty z każdej strony. Wówczas będziemy mieć pewność, że nie będą surowe, lecz smaczne i soczyste.
  5. Kotlety mielone podajemy z ziemniakami posypanymi koperkiem oraz ulubioną surówką. Doskonale sprawdzi się mizeria bądź surówka z tartej marchewki i pora.
Obrazek
Mięso mielone. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione