Zamiast filetów, kupuję inne części kurczaka. Nacieram je pesto, zapiekam i mam pyszny obiad

Filety z kurczaka są popularnym wyborem na szybkie obiady, ale warto czasem sięgnąć po inne części drobiu. Udka z kurczaka to niedoceniana baza do pysznych, aromatycznych dań. Wystarczy natrzeć je pesto, zapiec w piekarniku i gotowe! To prosty sposób na soczyste mięso, które zachwyci całą rodzinę.

Udka z kurczaka to alternatywa dla filetów Udka z kurczaka to alternatywa dla filetów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs w polskiej kuchni, ale czy zawsze musi być w formie filetu? Udka to niedoceniana część drobiu, która w połączeniu z aromatycznym pesto potrafi zaskoczyć smakiem i soczystością. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy – godny najlepszych restauracji. To idealne danie na codzienny obiad lub wyjątkową okazję. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby udka z pesto stały się ulubionym posiłkiem całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Przepis na udka z kurczaka z pesto

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 150 g pesto (klasyczne bazyliowe lub dowolne inne),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, świeże zioła do dekoracji.

Pesto klasyczne bazyliowe to tylko jedna z możliwości. Możesz eksperymentować z różnymi smakami. Pesto pomidorowe, szpinakowe czy z rukoli wprowadzą do dania zupełnie nowe nuty. Jeśli masz czas, zrób pesto samodzielnie – wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty i naturalny.

Przygotowanie:

  1. Udka umyj i osusz, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj pesto z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Natrzyj marynatą mięso i opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.
  3. Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym, odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (lub na całą noc dla intensywniejszego smaku).
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C, piecz przez 45-50 minut, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym sosem.
  5. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami.

Dlaczego warto wybrać udka z kurczaka?

Udka z kurczaka są bardziej soczyste i aromatyczne niż popularne filety, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w przepisach, gdzie intensywność smaku jest kluczowa. Mięso z udek zawiera więcej tłuszczu, co zapewnia delikatność i lepszą strukturę po pieczeniu. Dodatkowo są one tańsze, co czyni je idealnym wyborem na rodzinny obiad, który nie obciąży domowego budżetu.

Z czym podawać udka z kurczaka?

Udka z kurczaka z pesto można podawać z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacą ich smak. Doskonale pasują do pieczonych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka czy cukinia, a także do lekkich sałatek na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Świetnym wyborem będą również ryż, kasza bulgur lub makaron, które wchłoną aromatyczny sos z pieczenia. Jeśli wolisz coś prostego, chrupiąca bagietka lub focaccia będą idealne do zebrania resztek sosu z talerza. Każdy z tych dodatków podkreśli wyjątkowy smak dania, tworząc pełnowartościowy posiłek.

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku