Zamiast filetów, kupuję inne części kurczaka. Nacieram je pesto, zapiekam i mam pyszny obiad

Filety z kurczaka są popularnym wyborem na szybkie obiady, ale warto czasem sięgnąć po inne części drobiu. Udka z kurczaka to niedoceniana baza do pysznych, aromatycznych dań. Wystarczy natrzeć je pesto, zapiec w piekarniku i gotowe! To prosty sposób na soczyste mięso, które zachwyci całą rodzinę.

Udka z kurczaka to alternatywa dla filetów Udka z kurczaka to alternatywa dla filetów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | (C)2012 cyganek, all rights reserved

Kurczak to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs w polskiej kuchni, ale czy zawsze musi być w formie filetu? Udka to niedoceniana część drobiu, która w połączeniu z aromatycznym pesto potrafi zaskoczyć smakiem i soczystością. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a efekt końcowy – godny najlepszych restauracji. To idealne danie na codzienny obiad lub wyjątkową okazję. Wystarczy kilka składników i odrobina cierpliwości, aby udka z pesto stały się ulubionym posiłkiem całej rodziny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ekspresowa zupa tajska z kurczakiem rozbudzi zmysły. Sam zapach sprawi, że zaburczy ci w brzuchu

Przepis na udka z kurczaka z pesto

Składniki:

  • 1 kg udek z kurczaka,
  • 150 g pesto (klasyczne bazyliowe lub dowolne inne),
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: sok z cytryny, świeże zioła do dekoracji.

Pesto klasyczne bazyliowe to tylko jedna z możliwości. Możesz eksperymentować z różnymi smakami. Pesto pomidorowe, szpinakowe czy z rukoli wprowadzą do dania zupełnie nowe nuty. Jeśli masz czas, zrób pesto samodzielnie – wtedy smak będzie jeszcze bardziej wyrazisty i naturalny.

Przygotowanie:

  1. Udka umyj i osusz, czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj pesto z oliwą, czosnkiem, solą i pieprzem.
  2. Natrzyj marynatą mięso i opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.
  3. Ułóż udka w naczyniu żaroodpornym, odstaw do lodówki na co najmniej godzinę (lub na całą noc dla intensywniejszego smaku).
  4. Rozgrzej piekarnik do 190°C, piecz przez 45-50 minut, co jakiś czas podlewając mięso wytopionym sosem.
  5. Podawaj udekorowane świeżymi ziołami.

Dlaczego warto wybrać udka z kurczaka?

Udka z kurczaka są bardziej soczyste i aromatyczne niż popularne filety, dzięki czemu świetnie sprawdzają się w przepisach, gdzie intensywność smaku jest kluczowa. Mięso z udek zawiera więcej tłuszczu, co zapewnia delikatność i lepszą strukturę po pieczeniu. Dodatkowo są one tańsze, co czyni je idealnym wyborem na rodzinny obiad, który nie obciąży domowego budżetu.

Z czym podawać udka z kurczaka?

Udka z kurczaka z pesto można podawać z różnorodnymi dodatkami, które wzbogacą ich smak. Doskonale pasują do pieczonych warzyw, takich jak ziemniaki, marchewka czy cukinia, a także do lekkich sałatek na bazie rukoli i pomidorków koktajlowych. Świetnym wyborem będą również ryż, kasza bulgur lub makaron, które wchłoną aromatyczny sos z pieczenia. Jeśli wolisz coś prostego, chrupiąca bagietka lub focaccia będą idealne do zebrania resztek sosu z talerza. Każdy z tych dodatków podkreśli wyjątkowy smak dania, tworząc pełnowartościowy posiłek.

Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe