Zamiast jechać do IKEI, zrób mięciutkie klopsiki w domu. Tak pyszne, że nie można się oprzeć

Pyszne, soczyste i aromatyczne. Z sosem żurawinowym lub bez. Tak, mowa o klopsikach z IKEI. To punkt każdej wizyty w sklepie. Możesz przygotować je w swoim domu. Poznaj sekretny przepis.

Klopsiki z Ikei - przepis.Klopsiki z Ikei - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

IKEA to jeden z największych sprzedawców mebli na świecie. Kochamy ją za szeroki wybór, jakość i... szwedzkie klopsiki. To punkt obowiązkowy każdej wizyty w IKEI. Klopsiki są miękkie, soczyste i aromatyczne. Od kilku lat można kupić je w formie mrożonki. Niestety, kilogramowe opakowanie nie należy do najtańszych. Nie oznacza to, że musisz z nich zrezygnować. Wyjaśniamy, jak przygotować klopsiki z IKEI.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Klopsiki z Ikei w twoim domu. Przygotujesz je w 20 minut

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki to kultowe danie, które serwowane jest w sklepowej stołówce. W 2019 roku IKEA sprzedała ponad miliard klopsików. W związku z coraz większą popularnością diety wegańskiej wprowadzono też wersję bezmięsną. Potrawę serwuje się z purée ziemniaczanym, a także kapką słodko-kwaśnego sosu żurawinowego, który podbija smak dania.

Sekretem szwedzkich klopsików jest... mięso. Szwedzi przygotowują je na bazie mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:3. Dodatek mięsa wieprzowego sprawia, że klopsiki są soczyste i pełne smaku.

W 2020 roku chwilę po wybuchu pandemii na oficjalnej stronie IKEI pojawił się przepis na kottbullar.

"Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, którą można przyrządzić w domu przy użyciu łatwo dostępnych składników. Smacznego lub "smaklig måltid", jak to mówimy w Szwecji" - napisano.

Klopsiki z Ikei - oryginalny przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 300 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • niepełna szklanka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sos do klopsików:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego,
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka musztardy Dijon.


Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez kratkę.
  2. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cebulę, czosnek, mleko, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a z powstałej masy uformuj kulki. Po uformowaniu włóż je do lodówki na dwie godziny.
  3. Schłodzone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st.C., grzanie góra-dół przez 30 minut.
  4. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż je przez dwie minuty.
  5. Po dwóch minutach dolej oba buliony. Całość gotuj przez minutę. Na końcu dolej śmietanę, sos sojowy i musztardę. Sos gotuj jeszcze przez 5-10 minut, aż całkowicie zgęstnieje.
  6. Gotowe klopsiki polej gorącym sosem. Podawaj z purée ziemniaczanym i kapką sosu żurawinowego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy