Zamiast jechać do IKEI, zrób mięciutkie klopsiki w domu. Tak pyszne, że nie można się oprzeć

Pyszne, soczyste i aromatyczne. Z sosem żurawinowym lub bez. Tak, mowa o klopsikach z IKEI. To punkt każdej wizyty w sklepie. Możesz przygotować je w swoim domu. Poznaj sekretny przepis.

Klopsiki z Ikei - przepis.Klopsiki z Ikei - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

IKEA to jeden z największych sprzedawców mebli na świecie. Kochamy ją za szeroki wybór, jakość i... szwedzkie klopsiki. To punkt obowiązkowy każdej wizyty w IKEI. Klopsiki są miękkie, soczyste i aromatyczne. Od kilku lat można kupić je w formie mrożonki. Niestety, kilogramowe opakowanie nie należy do najtańszych. Nie oznacza to, że musisz z nich zrezygnować. Wyjaśniamy, jak przygotować klopsiki z IKEI.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mini pankejki truskawkowo-szpinakowe. Lepszych nie jadłeś

Klopsiki z Ikei w twoim domu. Przygotujesz je w 20 minut

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki to kultowe danie, które serwowane jest w sklepowej stołówce. W 2019 roku IKEA sprzedała ponad miliard klopsików. W związku z coraz większą popularnością diety wegańskiej wprowadzono też wersję bezmięsną. Potrawę serwuje się z purée ziemniaczanym, a także kapką słodko-kwaśnego sosu żurawinowego, który podbija smak dania.

Sekretem szwedzkich klopsików jest... mięso. Szwedzi przygotowują je na bazie mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:3. Dodatek mięsa wieprzowego sprawia, że klopsiki są soczyste i pełne smaku.

W 2020 roku chwilę po wybuchu pandemii na oficjalnej stronie IKEI pojawił się przepis na kottbullar.

"Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, którą można przyrządzić w domu przy użyciu łatwo dostępnych składników. Smacznego lub "smaklig måltid", jak to mówimy w Szwecji" - napisano.

Klopsiki z Ikei - oryginalny przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 300 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • niepełna szklanka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sos do klopsików:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego,
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka musztardy Dijon.


Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez kratkę.
  2. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cebulę, czosnek, mleko, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a z powstałej masy uformuj kulki. Po uformowaniu włóż je do lodówki na dwie godziny.
  3. Schłodzone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st.C., grzanie góra-dół przez 30 minut.
  4. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż je przez dwie minuty.
  5. Po dwóch minutach dolej oba buliony. Całość gotuj przez minutę. Na końcu dolej śmietanę, sos sojowy i musztardę. Sos gotuj jeszcze przez 5-10 minut, aż całkowicie zgęstnieje.
  6. Gotowe klopsiki polej gorącym sosem. Podawaj z purée ziemniaczanym i kapką sosu żurawinowego.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości