Zamiast jechać do IKEI, zrób mięciutkie klopsiki w domu. Tak pyszne, że nie można się oprzeć
Pyszne, soczyste i aromatyczne. Z sosem żurawinowym lub bez. Tak, mowa o klopsikach z IKEI. To punkt każdej wizyty w sklepie. Możesz przygotować je w swoim domu. Poznaj sekretny przepis.
11.02.2024 14:24
IKEA to jeden z największych sprzedawców mebli na świecie. Kochamy ją za szeroki wybór, jakość i... szwedzkie klopsiki. To punkt obowiązkowy każdej wizyty w IKEI. Klopsiki są miękkie, soczyste i aromatyczne. Od kilku lat można kupić je w formie mrożonki. Niestety, kilogramowe opakowanie nie należy do najtańszych. Nie oznacza to, że musisz z nich zrezygnować. Wyjaśniamy, jak przygotować klopsiki z IKEI.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Klopsiki z Ikei w twoim domu. Przygotujesz je w 20 minut
Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki to kultowe danie, które serwowane jest w sklepowej stołówce. W 2019 roku IKEA sprzedała ponad miliard klopsików. W związku z coraz większą popularnością diety wegańskiej wprowadzono też wersję bezmięsną. Potrawę serwuje się z purée ziemniaczanym, a także kapką słodko-kwaśnego sosu żurawinowego, który podbija smak dania.
Sekretem szwedzkich klopsików jest... mięso. Szwedzi przygotowują je na bazie mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:3. Dodatek mięsa wieprzowego sprawia, że klopsiki są soczyste i pełne smaku.
W 2020 roku chwilę po wybuchu pandemii na oficjalnej stronie IKEI pojawił się przepis na kottbullar.
"Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, którą można przyrządzić w domu przy użyciu łatwo dostępnych składników. Smacznego lub "smaklig måltid", jak to mówimy w Szwecji" - napisano.
Klopsiki z Ikei - oryginalny przepis
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego,
- 300 g mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- niepełna szklanka bułki tartej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki mleka,
- sól,
- pieprz,
- olej.
Sos do klopsików:
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki bulionu wołowego,
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
- 2/3 szklanki kremówki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- łyżeczka musztardy Dijon.
Przygotowanie:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez kratkę.
- Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cebulę, czosnek, mleko, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a z powstałej masy uformuj kulki. Po uformowaniu włóż je do lodówki na dwie godziny.
- Schłodzone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st.C., grzanie góra-dół przez 30 minut.
- W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż je przez dwie minuty.
- Po dwóch minutach dolej oba buliony. Całość gotuj przez minutę. Na końcu dolej śmietanę, sos sojowy i musztardę. Sos gotuj jeszcze przez 5-10 minut, aż całkowicie zgęstnieje.
- Gotowe klopsiki polej gorącym sosem. Podawaj z purée ziemniaczanym i kapką sosu żurawinowego.