Zamiast jechać do IKEI, zrób mięciutkie klopsiki w domu. Tak pyszne, że nie można się oprzeć

Pyszne, soczyste i aromatyczne. Z sosem żurawinowym lub bez. Tak, mowa o klopsikach z IKEI. To punkt każdej wizyty w sklepie. Możesz przygotować je w swoim domu. Poznaj sekretny przepis.

Zamiast jechać do IKEI, zrób mięciutkie klopsiki w domu. Tak pyszne, że nie można się oprzećKlopsiki z Ikei - przepis.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
SKOMENTUJ

IKEA to jeden z największych sprzedawców mebli na świecie. Kochamy ją za szeroki wybór, jakość i... szwedzkie klopsiki. To punkt obowiązkowy każdej wizyty w IKEI. Klopsiki są miękkie, soczyste i aromatyczne. Od kilku lat można kupić je w formie mrożonki. Niestety, kilogramowe opakowanie nie należy do najtańszych. Nie oznacza to, że musisz z nich zrezygnować. Wyjaśniamy, jak przygotować klopsiki z IKEI.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Klopsiki z Ikei w twoim domu. Przygotujesz je w 20 minut

Kottbullar, czyli szwedzkie klopsiki to kultowe danie, które serwowane jest w sklepowej stołówce. W 2019 roku IKEA sprzedała ponad miliard klopsików. W związku z coraz większą popularnością diety wegańskiej wprowadzono też wersję bezmięsną. Potrawę serwuje się z purée ziemniaczanym, a także kapką słodko-kwaśnego sosu żurawinowego, który podbija smak dania.

Sekretem szwedzkich klopsików jest... mięso. Szwedzi przygotowują je na bazie mięsa wołowego i wieprzowego w proporcji 1:3. Dodatek mięsa wieprzowego sprawia, że klopsiki są soczyste i pełne smaku.

W 2020 roku chwilę po wybuchu pandemii na oficjalnej stronie IKEI pojawił się przepis na kottbullar.

"Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego wypuściliśmy domową alternatywę, którą można przyrządzić w domu przy użyciu łatwo dostępnych składników. Smacznego lub "smaklig måltid", jak to mówimy w Szwecji" - napisano.

Klopsiki z Ikei - oryginalny przepis

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego,
  • 300 g mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • niepełna szklanka bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mleka,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Sos do klopsików:

  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 2/3 szklanki bulionu wołowego,
  • 2/3 szklanki bulionu warzywnego,
  • 2/3 szklanki kremówki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • łyżeczka musztardy Dijon.


Przygotowanie:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez kratkę.
  2. Mięso przełóż do dużej miski. Dodaj do niego cebulę, czosnek, mleko, sól, pieprz, bułkę tartą i jajko. Całość dokładnie wymieszaj, a z powstałej masy uformuj kulki. Po uformowaniu włóż je do lodówki na dwie godziny.
  3. Schłodzone klopsiki przełóż do naczynia żaroodpornego. Naczynie włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st.C., grzanie góra-dół przez 30 minut.
  4. W międzyczasie zajmij się przygotowaniem sosu. Masło rozpuść na patelni i dodaj do niego mąkę. Smaż je przez dwie minuty.
  5. Po dwóch minutach dolej oba buliony. Całość gotuj przez minutę. Na końcu dolej śmietanę, sos sojowy i musztardę. Sos gotuj jeszcze przez 5-10 minut, aż całkowicie zgęstnieje.
  6. Gotowe klopsiki polej gorącym sosem. Podawaj z purée ziemniaczanym i kapką sosu żurawinowego.

Wybrane dla Ciebie

Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Trę cukinię i robię z niej muffinki. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Jak zagęścić jabłka na szarlotkę? Ciasto postoi i nic nie wypłynie
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Kurczak pieczony w tym maśle to niebo w gębie. Każdy kawałek jest soczysty
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Chipsy bez chemii. Zaskocz się smakiem liści kalafiora
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Co roku na Dzień Matki robię ten sernik. Każdy jego kęs rozpływa się w ustach
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Kotlety książęce biją na głowę nawet te papieskie. Mogłabym je jeść nawet codziennie
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Biorę 2 jajka i serek wiejski. Po chwili mam pyszny i wyjątkowo puszysty omlet
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Leżały między kawałkami sera i dziwiły wszystkich. Nazwa przekąski dodatkowo mnie zmroziła
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę
Do obiadu podaję duszone pieczarki. Nawet teściowa poprosiła o dokładkę