PrzepisDania mięsneObiadowy hit dziecięcych lat. Dodaj jeden składnik, a pulpety będą rozpływały się w ustach

Obiadowy hit dziecięcych lat. Dodaj jeden składnik, a pulpety będą rozpływały się w ustach

Są takie dania, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Na ich widok od razu odżywiają wspomnienia ze szkolnej stołówki oraz obiadów u babci. Pulpety w sosie koperkowym to danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Zajadać się będzie cała rodzina.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

08.02.2024 07:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Pulpety w sosie koperkowym robi się w mgnieniu oka, a zjada jeszcze szybciej. Sos pasuje do ziemniaków, świetnie komponuje się z ryżem i z kaszą również zagra na talerzu. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsne kulki zanurzone w śmietankowo-ziołowym sosie to smak, który od razy ożywi wspomnienia. Obok makaronu z serem, zupy owocowej i mortadeli w panierce często gościły na przedszkolnych i szkolnych stołówkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pulpety w sosie koperkowym

Kto z nas nie zna i nie kocha pulpetów w sosie koperkowym? To danie rodem z polskiego domu, które od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Soczyste pulpeciki zanurzone w kremowym, aromatycznym sosie koperkowym to kwintesencja pysznego, domowego obiadu.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności© Canva | Lesyy

Sekret idealnego sosu tkwi w świeżym koperku. To on nadaje mu charakterystycznego aromatu i koloru. Oczywiście obiad najlepiej smakuje, gdy koperek z ogródka apetycznie pachnie, ale śmiało można przygotować go też zimą, korzystając z dobrodziejstwa supermarketów i zamrażarki - chyba, że wyjątkowo jesteś tą osobą, która w pudełku po lodach nie ma koperku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy:

  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Do miski włóż mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej uformuj niewielkie pulpeciki.
  4. Pulpeciki podsmaż na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Dzięki temu pozostaną soczyste w środku.
  5. Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj podsmażone pulpeciki.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj do garnka z pulpetami i zagotuj.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
przepisobiad dla całej rodzinysmaki dzieciństwa