Obiadowy hit dziecięcych lat. Dodaj jeden składnik, a pulpety będą rozpływały się w ustach
Są takie dania, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Na ich widok od razu odżywiają wspomnienia ze szkolnej stołówki oraz obiadów u babci. Pulpety w sosie koperkowym to danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Zajadać się będzie cała rodzina.
08.02.2024 07:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Pulpety w sosie koperkowym robi się w mgnieniu oka, a zjada jeszcze szybciej. Sos pasuje do ziemniaków, świetnie komponuje się z ryżem i z kaszą również zagra na talerzu. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsne kulki zanurzone w śmietankowo-ziołowym sosie to smak, który od razy ożywi wspomnienia. Obok makaronu z serem, zupy owocowej i mortadeli w panierce często gościły na przedszkolnych i szkolnych stołówkach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pulpety w sosie koperkowym
Kto z nas nie zna i nie kocha pulpetów w sosie koperkowym? To danie rodem z polskiego domu, które od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Soczyste pulpeciki zanurzone w kremowym, aromatycznym sosie koperkowym to kwintesencja pysznego, domowego obiadu.
Sekret idealnego sosu tkwi w świeżym koperku. To on nadaje mu charakterystycznego aromatu i koloru. Oczywiście obiad najlepiej smakuje, gdy koperek z ogródka apetycznie pachnie, ale śmiało można przygotować go też zimą, korzystając z dobrodziejstwa supermarketów i zamrażarki - chyba, że wyjątkowo jesteś tą osobą, która w pudełku po lodach nie ma koperku.
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego,
- 2 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 1 cebula,
- 100 ml mleka,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sos koperkowy:
- 500 ml bulionu,
- 200 ml śmietany 12 proc.,
- 1 pęczek koperku,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 1 łyżka masła.
Sposób przygotowania:
- Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
- Do miski włóż mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
- Z masy mięsnej uformuj niewielkie pulpeciki.
- Pulpeciki podsmaż na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Dzięki temu pozostaną soczyste w środku.
- Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj podsmażone pulpeciki.
- W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj do garnka z pulpetami i zagotuj.
- Sos dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.