Obiadowy hit dziecięcych lat. Dodaj jeden składnik, a pulpety będą rozpływały się w ustach

Są takie dania, których specjalnie przedstawiać nie trzeba. Na ich widok od razu odżywiają wspomnienia ze szkolnej stołówki oraz obiadów u babci. Pulpety w sosie koperkowym to danie, które zrobisz w mgnieniu oka. Zajadać się będzie cała rodzina.

Pulpety w sosie koperkowym - PysznościPulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Ewa Malinowska

Pulpety w sosie koperkowym robi się w mgnieniu oka, a zjada jeszcze szybciej. Sos pasuje do ziemniaków, świetnie komponuje się z ryżem i z kaszą również zagra na talerzu. Miękkie, rozpływające się w ustach mięsne kulki zanurzone w śmietankowo-ziołowym sosie to smak, który od razy ożywi wspomnienia. Obok makaronu z serem, zupy owocowej i mortadeli w panierce często gościły na przedszkolnych i szkolnych stołówkach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Szybki, prosty, oryginalny i przede wszystkim smaczny pomysł na kolację już czeka

Pulpety w sosie koperkowym

Kto z nas nie zna i nie kocha pulpetów w sosie koperkowym? To danie rodem z polskiego domu, które od lat zachwyca swoim smakiem i prostotą. Soczyste pulpeciki zanurzone w kremowym, aromatycznym sosie koperkowym to kwintesencja pysznego, domowego obiadu.

Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności
Pulpety w sosie koperkowym - Pyszności © Canva | Lesyy

Sekret idealnego sosu tkwi w świeżym koperku. To on nadaje mu charakterystycznego aromatu i koloru. Oczywiście obiad najlepiej smakuje, gdy koperek z ogródka apetycznie pachnie, ale śmiało można przygotować go też zimą, korzystając z dobrodziejstwa supermarketów i zamrażarki - chyba, że wyjątkowo jesteś tą osobą, która w pudełku po lodach nie ma koperku.

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • 100 ml mleka,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sos koperkowy:

  • 500 ml bulionu,
  • 200 ml śmietany 12 proc.,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 łyżka masła.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę drobno posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Do miski włóż mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulkę, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.
  3. Z masy mięsnej uformuj niewielkie pulpeciki.
  4. Pulpeciki podsmaż na oleju ze wszystkich stron, aż się zarumienią. Dzięki temu pozostaną soczyste w środku.
  5. Do garnka wlej bulion i zagotuj. Dodaj podsmażone pulpeciki.
  6. W miseczce wymieszaj śmietanę z mąką. Dodaj do garnka z pulpetami i zagotuj.
  7. Sos dopraw solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy
Nietypowy deser beskidzki. Głównym składnikiem są popularne bulwy