Zamiast kapusty i grzybów używam innego popularnego warzywa. Ciężko o lepsze gołąbki
Mało co tak kojarzy się ze świąteczną kuchnią jak połączenie kapusty z grzybami. Znajduje się w formie farszu w uszkach, pierogach, krokietach, a szczególnie w gołąbkach, jednak w tym ostatnim daniu chętnie zamieniam go na coś zupełnie innego. Proste i niezwykle smaczne, są hitem wigilijnej kolacji.
Jeśli podczas Wigilii zależy ci na nieco większej różnorodności smaków, warto podać chociaż jedno danie z innym farszem, a ten sprawdzi się doskonale. Połączenie sycącej soczewicy wraz z pieczarkami nie odbiega zbytnio od świątecznego klimatu, a jednocześnie pełni przyjemną odskocznię od tradycyjnego połączenia kapusty i grzybów. Świetnie sprawdza się w gołąbkach, ponieważ liście kapusty doskonale otulają farsz, zachowując wilgotność podczas pieczenia i umożliwiają równomierne nagrzanie środka.
Gołąbki z kaszą i grzybami polane gęstym sosem. To gotowy przepis na udaną Wigilię
Jaką soczewicę wybrać?
Jeśli zastanawiasz się, jaką soczewicę wybrać do gołąbków, najlepiej sięgnąć po czerwoną, ponieważ gotuje się szybciej, a po ugotowaniu staje się miękka, dzięki czemu farsz jest kremowy i łatwo się zwija w liściach. Zielona soczewica też jest świetna, nie ma wątpliwości, ale po ugotowaniu zachowuje kształt i tworzy farsz bardziej ziarnisty, co daje nieco inny efekt w konsystencji gołąbków. Obie odmiany smakują dobrze, więc wybór zależy od tego, czy wolisz farsz gładki i jednolity, czy wyraźnie ziarnisty.
Gołąbki z soczewicą i pieczarkami to nie tylko smaczna, lecz także zdrowa alternatywa dla klasycznych farszy. Farsz wychodzi sycący, aromatyczny i łatwy do przygotowania, a same gołąbki pięknie prezentują się na talerzu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się zarówno podczas wigilii, jak i innych rodzinnych uroczystości.
Przepis na gołąbki z soczewicą i pieczarkami
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 350 g czerwonej soczewicy,
- 200 g pieczarek,
- 70 g koncentratu pomidorowego,
- 20 g oleju rzepakowego,
- pół łyżeczki majeranku,
- szczypta soli,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Usuń głąb z kapusty i włóż całą główkę do wrzącej wody.
- Gotuj około 10 minut, ściągając liście, które zaczynają odchodzić.
- Po ugotowaniu ostudź liście.
- Obierz i dokładnie oczyść pieczarki i następnie drobno je posiekaj.
- Soczewicę opłucz pod wodą i ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie do miękkości.
- Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekane pieczarki i dopraw solą.
- Połącz pieczarki z ugotowaną soczewicą i dopraw pieprzem oraz majerankiem.
- Odstaw farsz na chwilę.
- Na dnie rondla wlej pozostały olej i ułóż największe liście kapusty.
- Na mniejsze liście nakładaj porcje farszu (około 2-3 łyżki na liść) i dokładnie zawijaj w kształt gołąbków.
- Ułóż je w rondlu, zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
- Przykryj dużymi liśćmi kapusty.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
- Po upieczeniu odstaw chwilę i podawaj. Smacznego!