Zamiast kapusty i grzybów używam innego popularnego warzywa. Ciężko o lepsze gołąbki

Mało co tak kojarzy się ze świąteczną kuchnią jak połączenie kapusty z grzybami. Znajduje się w formie farszu w uszkach, pierogach, krokietach, a szczególnie w gołąbkach, jednak w tym ostatnim daniu chętnie zamieniam go na coś zupełnie innego. Proste i niezwykle smaczne, są hitem wigilijnej kolacji.

Gołąbki podaję z pysznym farszemGołąbki podaję z pysznym farszem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | hanna

Jeśli podczas Wigilii zależy ci na nieco większej różnorodności smaków, warto podać chociaż jedno danie z innym farszem, a ten sprawdzi się doskonale. Połączenie sycącej soczewicy wraz z pieczarkami nie odbiega zbytnio od świątecznego klimatu, a jednocześnie pełni przyjemną odskocznię od tradycyjnego połączenia kapusty i grzybów. Świetnie sprawdza się w gołąbkach, ponieważ liście kapusty doskonale otulają farsz, zachowując wilgotność podczas pieczenia i umożliwiają równomierne nagrzanie środka.

Gołąbki z kaszą i grzybami polane gęstym sosem. To gotowy przepis na udaną Wigilię

Jaką soczewicę wybrać?

Jeśli zastanawiasz się, jaką soczewicę wybrać do gołąbków, najlepiej sięgnąć po czerwoną, ponieważ gotuje się szybciej, a po ugotowaniu staje się miękka, dzięki czemu farsz jest kremowy i łatwo się zwija w liściach. Zielona soczewica też jest świetna, nie ma wątpliwości, ale po ugotowaniu zachowuje kształt i tworzy farsz bardziej ziarnisty, co daje nieco inny efekt w konsystencji gołąbków. Obie odmiany smakują dobrze, więc wybór zależy od tego, czy wolisz farsz gładki i jednolity, czy wyraźnie ziarnisty.

Gołąbki z soczewicą i pieczarkami to nie tylko smaczna, lecz także zdrowa alternatywa dla klasycznych farszy. Farsz wychodzi sycący, aromatyczny i łatwy do przygotowania, a same gołąbki pięknie prezentują się na talerzu, dzięki czemu świetnie sprawdzą się zarówno podczas wigilii, jak i innych rodzinnych uroczystości.

Przepis na gołąbki z soczewicą i pieczarkami

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 350 g czerwonej soczewicy,
  • 200 g pieczarek,
  • 70 g koncentratu pomidorowego,
  • 20 g oleju rzepakowego,
  • pół łyżeczki majeranku,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Usuń głąb z kapusty i włóż całą główkę do wrzącej wody.
  2. Gotuj około 10 minut, ściągając liście, które zaczynają odchodzić.
  3. Po ugotowaniu ostudź liście.
  4. Obierz i dokładnie oczyść pieczarki i następnie drobno je posiekaj.
  5. Soczewicę opłucz pod wodą i ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie do miękkości.
  6. Na łyżce oleju podsmaż drobno posiekane pieczarki i dopraw solą.
  7. Połącz pieczarki z ugotowaną soczewicą i dopraw pieprzem oraz majerankiem.
  8. Odstaw farsz na chwilę.
  9. Na dnie rondla wlej pozostały olej i ułóż największe liście kapusty.
  10. Na mniejsze liście nakładaj porcje farszu (około 2-3 łyżki na liść) i dokładnie zawijaj w kształt gołąbków.
  11. Ułóż je w rondlu, zalej bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym.
  12. Przykryj dużymi liśćmi kapusty.
  13. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.
  14. Po upieczeniu odstaw chwilę i podawaj. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Jak smażyć mrożoną rybę bez rozmrażania? Tylko wtedy wyjdzie smaczna i nie rozpadnie się
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Przed wojną jadano nawet w wigilię. Dziś tę nazwę słyszeli tylko nieliczni
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Babcia smażyła na wigilię. Dzieciaki szalały za tym przysmakiem
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Ile gotować mrożone pierogi, aby się nie rozpadły ani nie posklejały? Inaczej będą do wywalenia
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Robię co roku na Boże Narodzenie. Ta królewska sałatka znika ze stołu szybciej niż jarzynowa
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Dodaję do zalewy. Schab wychodzi kruchy i smaczniejszy niż z mięsnego
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Jak zaskoczyć gości na Wigilii? Nowe podejście do tradycyjnych dań
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Dorzucam do śledzi. Słodkie akcenty najpierw dziwią, potem zbierają komplementy
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Ten tłuszcz deklasuje wszystkie inne. Jest najlepszy do smażenia pierogów
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
Moja babcia robiła je na Boże Narodzenie. Znikały szybciej niż sernik czy makowiec
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
5 przepisów na świąteczne sałatki, które znikają ze stołu w mgnieniu oka. Goście będą zachwyceni
Wlewam kropelkę do moczenia grzybów. Cała gorycz znika, są miękkie, a leśny smak podkreślony
Wlewam kropelkę do moczenia grzybów. Cała gorycz znika, są miękkie, a leśny smak podkreślony
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀