Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy

Bez względu na to, czy planujesz postne gołąbki na Wigilię, czy mięsne na Boże Narodzenie, zdecydowanie najłatwiej wstawić je do piekarnika. Spokojnie nabiorą miękkości, bez blokowania miejsca na kuchence. Przy zachowaniu kilka prostych wytycznych nie ma mowy o przypalonej z wierzchu kapuście.

Gołąbki na wigilię z sosem grzybowymGołąbki na wigilię z sosem grzybowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Gołąbki nie są trudne do przygotowania, ale wymagają zachodu, dlatego rzadko przygotowujemy je na co dzień. Na szczęście, odrobina więcej czasu przed świętami otwiera pole kulinarnych możliwości. W delikatne liście kapusty możesz zawinąć tradycyjny farsz wigilijny, ziemniaczany lub mięsny – w sam raz na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.

Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę

Optymalna temperatura do pieczenia gołąbków

Zarówno gołąbki z farszem mięsnym, jak i te z kapustą i grzybami najlepiej czują się w piekarniku nagrzanym do 170–180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. To temperatura bezpieczna dla kapusty, która w takich warunkach mięknie równomiernie, a także dla farszu, który nie traci soczystości. Różnica pojawia się w czasie i w kontroli wilgotności. Gołąbki mięsne potrzebują nieco dłuższego pieczenia, zwykle około 70–90 minut, ponieważ mięso i ryż muszą całkowicie się ugotować, a smaki dobrze połączyć. Należy je piec w żeliwnym lub szklanym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i w odpowiedniej ilości sosu.

Postne gołąbki z piekarnika

Farsz z kapustą i grzybami jest już w dużej mierze gotowy przed zapiekaniem, dlatego czas pieczenia gołąbków wigilijnych można skrócić do około 50–60 minut. Tu także sprawdza się temperatura 170 stopni Celsjusza, ale o wiele ważniejsze są odpowiednie warunki pieczenia, ponieważ farsz bez mięsa szybciej traci wilgoć. Przykryta forma i delikatny sos, na przykład grzybowy lub na bazie bulionu warzywnego, są niezbędne do osiągnięcia odpowiedniej miękkości – zarówno kapusty, jak i aromatycznego nadzienia w środku.

Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut

Żeby gołąbki nabrały charakteru, zdejmij pokrywkę i podkręć temperaturę w piekarniku do 180 stopni Celjusza. W ostatnim etapie pieczenia zależy nam na tym, aby kapusta lekko się zarumieniła, a sos nabrał odpowiedniej gęstości. Zarówno postne, jak i mięsne gołąbki możesz zapiekać w sosie grzybowym lub pomidorowym.

Wybrane dla Ciebie
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Wigilijny wypiek z Lubelszczyzny. W farszu z Perkowic jest kapusta, grzyby i jeszcze 1 składnik
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Ta sałatka podbija TikToka. Konkurencja dla jarzynowej
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
Już teraz zaplanuj obiad na drugi dzień świąt. Wachowicz poleca niezawodną marynatę
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇