Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Bez względu na to, czy planujesz postne gołąbki na Wigilię, czy mięsne na Boże Narodzenie, zdecydowanie najłatwiej wstawić je do piekarnika. Spokojnie nabiorą miękkości, bez blokowania miejsca na kuchence. Przy zachowaniu kilka prostych wytycznych nie ma mowy o przypalonej z wierzchu kapuście.
Gołąbki nie są trudne do przygotowania, ale wymagają zachodu, dlatego rzadko przygotowujemy je na co dzień. Na szczęście, odrobina więcej czasu przed świętami otwiera pole kulinarnych możliwości. W delikatne liście kapusty możesz zawinąć tradycyjny farsz wigilijny, ziemniaczany lub mięsny – w sam raz na obiad w pierwszy lub drugi dzień świąt Bożego Narodzenia.
Kiedy te pyszności pojawiają się na wigilijnym stole, każdy prosi od razu o dokładkę
Optymalna temperatura do pieczenia gołąbków
Zarówno gołąbki z farszem mięsnym, jak i te z kapustą i grzybami najlepiej czują się w piekarniku nagrzanym do 170–180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. To temperatura bezpieczna dla kapusty, która w takich warunkach mięknie równomiernie, a także dla farszu, który nie traci soczystości. Różnica pojawia się w czasie i w kontroli wilgotności. Gołąbki mięsne potrzebują nieco dłuższego pieczenia, zwykle około 70–90 minut, ponieważ mięso i ryż muszą całkowicie się ugotować, a smaki dobrze połączyć. Należy je piec w żeliwnym lub szklanym naczyniu żaroodpornym pod przykryciem i w odpowiedniej ilości sosu.
Postne gołąbki z piekarnika
Farsz z kapustą i grzybami jest już w dużej mierze gotowy przed zapiekaniem, dlatego czas pieczenia gołąbków wigilijnych można skrócić do około 50–60 minut. Tu także sprawdza się temperatura 170 stopni Celsjusza, ale o wiele ważniejsze są odpowiednie warunki pieczenia, ponieważ farsz bez mięsa szybciej traci wilgoć. Przykryta forma i delikatny sos, na przykład grzybowy lub na bazie bulionu warzywnego, są niezbędne do osiągnięcia odpowiedniej miękkości – zarówno kapusty, jak i aromatycznego nadzienia w środku.
Zdejmij pokrywkę na ostatnie 15 minut
Żeby gołąbki nabrały charakteru, zdejmij pokrywkę i podkręć temperaturę w piekarniku do 180 stopni Celjusza. W ostatnim etapie pieczenia zależy nam na tym, aby kapusta lekko się zarumieniła, a sos nabrał odpowiedniej gęstości. Zarówno postne, jak i mięsne gołąbki możesz zapiekać w sosie grzybowym lub pomidorowym.