Zamiast na patelni, robię na ruszcie. Wątróbka wychodzi miękka i bardzo soczysta
Muszę przyznać, że długo się przekonywałam do wątróbki. Miałam z nią związane nie najlepsze wspomnienia z dzieciństwa. Jednak odkąd odkryłam ten przepis, przygotowuję ją często.
08.05.2024 11:19
Wątróbka budzi skrajne emocje. Wiele osób jej nienawidzi, nie je od lat i ma z nią złe skojarzenia. Ten przepis może to zmienić! Dajcie mu szansę.
Witaminy i żelazo
O wątróbce często myślimy w kontekście podrobów, które nie mają większych walorów odżywczych. Tymczasem jest zaliczana do podrobów, ale jednych z najzdrowszych i zarazem najtańszych. To źródło łatwo przyswajalnego białka, a także licznych witamin (A, D, E) i wszystkich witamin z grupy B. Porcja wątróbki zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na żelazo, dlatego też warto mieć ją w swojej diecie przy niedoborach tego pierwiastka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zawsze z cebulką
Jaką wątróbkę pamiętamy z dzieciństwa? Oczywiście duszona z cebulą. Jej smak może nie jest zbyt wyrafinowany, ale dietetycy nie mają o niej najgorszego zdania. Duszona wątróbka z cebulą zachowuje swoje wartości odżywcze. Jednak jeśli nawet ten argument nie przekona was do duszenia wątróbki, wypróbujcie sposób, który podpatrzyłam u Ewy Wachowicz.
Grillowana wątróbka to zupełnie inny smak, dużo daje jej też "owinięcie" w boczek. Dzięki temu nie wysusza się i zachowuje pełnię smaku. A do tego ma wspaniały ziołowy aromat. To zasługa oregano i pokrzywy. A co z wierną towarzyszką wątróbki, cebulą? Sprawdzi się jako dodatek, ale po zamarynowaniu.
Grillowana wątróbka
Składniki:
- 500 g wątróbki drobiowej,
- 200 g boczku wędzonego w plastrach,
- kilka gałązek świeżego oregano,
- pieprz,
- 2 pokrzywy do grillowania.
Cebula marynowana:
- 2 cebule,
- sól,
- 1 łyżka octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Cebulę pokrój w półplasterki, przełóż do miski, dopraw solą i octem winnym. Odstaw na co najmniej kilka godzin.
- Wątróbkę oczyść, umyj i osusz. Możesz pokroić ją na mniejsze kawałki. Potem oprósz ją świeżo zmielonym pieprzem. Na każdym kawałku połóż gałązkę oregano i owiń plastrem boczku (dla pewności zepnij wykałaczką, można dać 2 plastry boczku).
- Zamykaną kratkę do grillowania posmaruj olejem i ułóż na niej wątróbkę w boczku.
- Na rozżarzone węgle wrzuć pokrzywę, na ruszcie połóż kratkę z wątróbką. Piecz z obu stron na złoty kolor.
- Wątróbkę przełóż na półmisek i obłóż zamarynowaną wcześniej cebulą.