Zamiast twarogu, dodaję do ziemniaków inny składnik. Pierogi wychodzą smaczniejsze niż ruskie

Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wybór padł na suszone pomidory i okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Pierogi, które są modyfikacją ruskich i smakują obłędniePierogi, które są modyfikacją ruskich i smakują obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami są intensywniejsze w smaku, bardziej wyraziste i świetnie się sprawdzają zarówno na ciepło, jak i na zimno. To prosty sposób na urozmaicenie domowego obiadu bez kombinowania z ciastem czy techniką. Składnik farszu inny, to zupełnie nowy smak pierogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Skąd pomysł na tę wersję pierogów?

Pomysł na pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami wziął się z potrzeby odświeżenia klasyki. Ruskie pierogi są pyszne, ale ich smak jest delikatny i przewidywalny. Wystarczyło raz nie mieć w lodówce twarogu, a w szafce słoik suszonych pomidorów, by spróbować czegoś nowego. Okazało się, że to połączenie nie tylko działa, ale wręcz podkręca cały farsz.

Suszone pomidory dodają intensywnego, lekko słodko-kwaskowego smaku, który świetnie kontrastuje z kremowymi ziemniakami i podsmażoną cebulką. Farsz zyskuje wyrazistość, nie potrzebuje już wielu przypraw, a pierogi po ugotowaniu pachną śródziemnomorsko, ale wciąż mają domowy charakter.

To idealna opcja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni – bez skomplikowanych zmian w przepisie. Bo ciasto zostaje to samo, a cała magia dzieje się w środku.

Przepis na pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami to prosty sposób na odświeżenie klasycznego przepisu bez rewolucji w kuchni. Wystarczy zamienić twaróg na intensywne w smaku pomidory z oleju, by uzyskać farsz, który jest kremowy, wyrazisty i aromatyczny.

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 80-100 g suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypta tymianku lub oregano.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ok. 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od farszu. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę lub tłukę na gładko.
  2. Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju (najlepiej z tych suszonych pomidorów), aż będzie złota i miękka.
  3. Pomidory kroję bardzo drobno – mają się dobrze rozłożyć w farszu.
  4. W misce łączę ziemniaki, podsmażoną cebulę i posiekane pomidory. Doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.
  5. Mieszam, aż masa będzie jednolita. Gotowy farsz odstawiam na bok.
  6. Czas na ciasto. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję jajko, olej, sól i powoli wlewam ciepłą wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  7. Dzielę je na części, rozwałkowuję cienko, wykrawam kółka. Nakładam farsz na środek każdego kółka, składam na pół i dokładnie zlepiam brzegi.
  8. Gotowe pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Podaję z podsmażoną cebulką, masłem ziołowym albo kleksem jogurtu naturalnego. Można też podsmażyć je na chrupko – wtedy smakują jeszcze lepiej.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Dodaję do surówki z kapusty kiszonej. Ma przyjemniejszy aromat i lepiej się trawi
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Taką kaszę jadali bohaterowie Reymonta. Danie było skromne, ale sycące i pełne smaku
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Prawie nikt nie robi mielonych z tego taniego mięsa. Jest pełne smaku i ma mnóstwo żelaza
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie