Zamiast twarogu, dodaję do ziemniaków inny składnik. Pierogi wychodzą smaczniejsze niż ruskie

Wielu z nas wychowało się na pierogach ruskich – klasyka kuchni domowej, którą kochamy za prostotę i smak. Ale czasem warto coś zmienić. Wystarczy zastąpić twaróg innym składnikiem, żeby odkryć zupełnie nową wersję tego tradycyjnego dania. U mnie wybór padł na suszone pomidory i okazało się to strzałem w dziesiątkę.

Pierogi, które są modyfikacją ruskich i smakują obłędniePierogi, które są modyfikacją ruskich i smakują obłędnie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami są intensywniejsze w smaku, bardziej wyraziste i świetnie się sprawdzają zarówno na ciepło, jak i na zimno. To prosty sposób na urozmaicenie domowego obiadu bez kombinowania z ciastem czy techniką. Składnik farszu inny, to zupełnie nowy smak pierogów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Skąd pomysł na tę wersję pierogów?

Pomysł na pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami wziął się z potrzeby odświeżenia klasyki. Ruskie pierogi są pyszne, ale ich smak jest delikatny i przewidywalny. Wystarczyło raz nie mieć w lodówce twarogu, a w szafce słoik suszonych pomidorów, by spróbować czegoś nowego. Okazało się, że to połączenie nie tylko działa, ale wręcz podkręca cały farsz.

Suszone pomidory dodają intensywnego, lekko słodko-kwaskowego smaku, który świetnie kontrastuje z kremowymi ziemniakami i podsmażoną cebulką. Farsz zyskuje wyrazistość, nie potrzebuje już wielu przypraw, a pierogi po ugotowaniu pachną śródziemnomorsko, ale wciąż mają domowy charakter.

To idealna opcja dla tych, którzy lubią eksperymentować w kuchni – bez skomplikowanych zmian w przepisie. Bo ciasto zostaje to samo, a cała magia dzieje się w środku.

Przepis na pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami

Pierogi z ziemniakami i suszonymi pomidorami to prosty sposób na odświeżenie klasycznego przepisu bez rewolucji w kuchni. Wystarczy zamienić twaróg na intensywne w smaku pomidory z oleju, by uzyskać farsz, który jest kremowy, wyrazisty i aromatyczny.

Składniki na farsz:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków,
  • 80-100 g suszonych pomidorów z oleju,
  • 1 średnia cebula,
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie szczypta tymianku lub oregano.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • ok. 200 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki oleju,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynam od farszu. Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę lub tłukę na gładko.
  2. Cebulę drobno siekam i podsmażam na łyżce oleju (najlepiej z tych suszonych pomidorów), aż będzie złota i miękka.
  3. Pomidory kroję bardzo drobno – mają się dobrze rozłożyć w farszu.
  4. W misce łączę ziemniaki, podsmażoną cebulę i posiekane pomidory. Doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami.
  5. Mieszam, aż masa będzie jednolita. Gotowy farsz odstawiam na bok.
  6. Czas na ciasto. Na stolnicę wysypuję mąkę, dodaję jajko, olej, sól i powoli wlewam ciepłą wodę, zagarniając mąkę do środka. Wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
  7. Dzielę je na części, rozwałkowuję cienko, wykrawam kółka. Nakładam farsz na środek każdego kółka, składam na pół i dokładnie zlepiam brzegi.
  8. Gotowe pierogi wrzucam partiami do wrzącej, osolonej wody. Gotuję przez 2 minuty od momentu ich wypłynięcia.

Podaję z podsmażoną cebulką, masłem ziołowym albo kleksem jogurtu naturalnego. Można też podsmażyć je na chrupko – wtedy smakują jeszcze lepiej.

Wybrane dla Ciebie

Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Wrzucam na budyń i zapiekam. Ciasto znika w mgnieniu oka
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Zrobiłam je z przepisu Karola Okrasy. Inne placki z cukinii mogą się schować
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Dodaj do gotującego się kalafiora. Zapomnisz o wzdęciach po tym warzywie
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Do surówki z kiszonej kapusty dodaj dwa składniki ekstra. Nikt nie będzie chciał słyszeć o starszej wersji
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Ekspresowa babka z najzdrowszymi polskimi owocami. Śpiesz się, bo sezon niedługo się skończy
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Najzdrowsza wątróbka. Pełna żelaza, białka i najmniej zanieczyszczona
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Ten ser to skarb Podlasia, a Polacy prawie nie znają. Smaczniejszy niż gouda, napakowany białkiem jak kurczak
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Podpatrzyłam trik u Strzelczyka. W kilka minut kapusta na gołąbki jest miękka, a liście same odchodzą
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Fasolkę po bretońsku gotuję z tym dodatkiem. Wychodzi gęsta bez mąki i zasmażki
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Rusza sezon na zbiory tych polskich owoców. Nie ma nic lepszego dla odporności
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Resztki z obiadu przerabiam na smarowidło do chleba. W diecie seniora to składnik na wagę złota
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepszy tłuszcz do smażenia jajek to wcale nie masło