PoradyZamiast wrzucać do herbaty, włóż do słoika z ogórkami. Wyjdą jeszcze smaczniejsze i chrupiące

Zamiast wrzucać do herbaty, włóż do słoika z ogórkami. Wyjdą jeszcze smaczniejsze i chrupiące

Dzięki temu dodatkowi ogórki konserwowe pozostaną jędrne i chrupiące - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Dzięki temu dodatkowi ogórki konserwowe pozostaną jędrne i chrupiące - Pyszności; Fot. Adobe Stock

03.08.2023 11:27

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ile głów, tyle patentów na chrupiące ogórki konserwowe. Jedni nakłuwają warzywa, inni moczą je przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dla kolejnych jedynym rozwiązaniem na uzyskanie jędrnych ogórków jest dodanie do nich kombinacji różnych dodatków i przypraw. My proponujemy, by do słoików wrzucić po małym kawałeczku popularnego owocu. To połączenie może zaskakiwać, ale daje efekty!

Trwa gorączka szykowania słoików na zimę. Półki w piwnicach zaczynają uginać się pod ciężarem przeróżnych weków i kiszonek. Domowe owocowe soki i dżemy, warzywne sosy i sałatki świetnie sprawdzają się zwłaszcza zimą, kiedy tęsknimy za sezonowymi plonami. W czołówce najpopularniejszych przetworów są ogórki konserwowe. My proponujemy, by wrzucić do każdego słoika z ogórkami po kawałku znanego owocu. Dzięki temu dodatkowi będą chrupiące jak nigdy!

Jak marynować ogórki, żeby były chrupiące?

Przede wszystkim należy pamiętać, by ogórki, z których chcemy przygotować weki, były świeże. Ważne są również dodatki. Do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, dzięki którym przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie ma również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni. 

Proponujemy też, by nieco urozmaicić przepis na ogórki konserwowe i dodać do nich plastry... cytryny. Dzięki temu cytrusowi weki będą miały przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Ponadto, dodatek cytryny sprawi, że ogórki nie wyjdą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące. Pamiętaj też, że ogórki konserwowe tracą jędrność w wyniku zbyt długiej pasteryzacji.

Ogórki konserwowe z cytryną będą świetnie smakować i pozostaną chrupiące   - Pyszności; Fot. Adobe Stock
Ogórki konserwowe z cytryną będą świetnie smakować i pozostaną chrupiące - Pyszności; Fot. Adobe Stock

Przepis na chrupiące ogórki konserwowe z plastrami cytryny

Poprawniej byłoby napisać, że to nie tyle ogórki konserwowe, ile marynowane. W przepisie bowiem pominięty został proces pasteryzacji. Jeśli jednak chcesz zawekować słoiki, nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj też, że warto dokładnie wyparzyć słoiki - np. w piekarniku. Słoiki i zakrętki włóż do zimnego pieca i ustaw temperaturę bliską 100 st. C. Słoiki pozostaw w piekarniku na ok. pół godziny.

Składniki:

  • 1 kg małych ogórków do kiszenia,
  • 1 łyżka soli,
  • 0,5 l wody,
  • 300 ml octu jabłkowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • po pół łyżeczki ziarenek pieprzu, ziarenek gorczycy, ziarenek kopru i ziarenek ziela angielskiego,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 1 cytryna.

Przygotowanie:

  1. Ogórki umyj pod bieżącą wodą, a następnie zasyp 1 łyżką soli i odstaw na 10 minut.
  2. Po tym czasie dokładnie opłucz ogórki.
  3. Zagotuj wodę z octem jabłkowym, solą oraz resztą dodatków z wyjątkiem cytryny.
  4. Ogórki ułóż ciasno w słoikach, następnie na górę dodaj plastry cytryny i zalej przygotowaną, gorącą zalewą.
  5. Słoiki otul grubym kocem i odstaw do ostygnięcia.
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także