Zamiast wrzucać do herbaty, włóż do słoika z ogórkami. Wyjdą jeszcze smaczniejsze i chrupiące
Ile głów, tyle patentów na chrupiące ogórki konserwowe. Jedni nakłuwają warzywa, inni moczą je przez kilka godzin w zimnej wodzie. Dla kolejnych jedynym rozwiązaniem na uzyskanie jędrnych ogórków jest dodanie do nich kombinacji różnych dodatków i przypraw. My proponujemy, by do słoików wrzucić po małym kawałeczku popularnego owocu. To połączenie może zaskakiwać, ale daje efekty!
03.08.2023 11:27
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Trwa gorączka szykowania słoików na zimę. Półki w piwnicach zaczynają uginać się pod ciężarem przeróżnych weków i kiszonek. Domowe owocowe soki i dżemy, warzywne sosy i sałatki świetnie sprawdzają się zwłaszcza zimą, kiedy tęsknimy za sezonowymi plonami. W czołówce najpopularniejszych przetworów są ogórki konserwowe. My proponujemy, by wrzucić do każdego słoika z ogórkami po kawałku znanego owocu. Dzięki temu dodatkowi będą chrupiące jak nigdy!
Jak marynować ogórki, żeby były chrupiące?
Przede wszystkim należy pamiętać, by ogórki, z których chcemy przygotować weki, były świeże. Ważne są również dodatki. Do ogórków warto dodać baldachy kopru i korzeń chrzanu, dzięki którym przetwory będą twarde i chrupiące. Podobne działanie ma również czosnek oraz liście porzeczki, winogron, dębu, malin czy wiśni.
Proponujemy też, by nieco urozmaicić przepis na ogórki konserwowe i dodać do nich plastry... cytryny. Dzięki temu cytrusowi weki będą miały przyjemny, kwaskowaty i lekko orzeźwiający smak. Ponadto, dodatek cytryny sprawi, że ogórki nie wyjdą miękkie jak purchawki, a pozostaną twarde i chrupiące. Pamiętaj też, że ogórki konserwowe tracą jędrność w wyniku zbyt długiej pasteryzacji.
Przepis na chrupiące ogórki konserwowe z plastrami cytryny
Poprawniej byłoby napisać, że to nie tyle ogórki konserwowe, ile marynowane. W przepisie bowiem pominięty został proces pasteryzacji. Jeśli jednak chcesz zawekować słoiki, nic nie stoi na przeszkodzie. Pamiętaj też, że warto dokładnie wyparzyć słoiki - np. w piekarniku. Słoiki i zakrętki włóż do zimnego pieca i ustaw temperaturę bliską 100 st. C. Słoiki pozostaw w piekarniku na ok. pół godziny.
Składniki:
- 1 kg małych ogórków do kiszenia,
- 1 łyżka soli,
- 0,5 l wody,
- 300 ml octu jabłkowego,
- 1 łyżeczka soli,
- po pół łyżeczki ziarenek pieprzu, ziarenek gorczycy, ziarenek kopru i ziarenek ziela angielskiego,
- 3-4 ząbki czosnku,
- 2 cm korzenia imbiru,
- 1 cytryna.
Przygotowanie:
- Ogórki umyj pod bieżącą wodą, a następnie zasyp 1 łyżką soli i odstaw na 10 minut.
- Po tym czasie dokładnie opłucz ogórki.
- Zagotuj wodę z octem jabłkowym, solą oraz resztą dodatków z wyjątkiem cytryny.
- Ogórki ułóż ciasno w słoikach, następnie na górę dodaj plastry cytryny i zalej przygotowaną, gorącą zalewą.
- Słoiki otul grubym kocem i odstaw do ostygnięcia.