Zamiast wypić na grillu, podlej nim pomidory. Będą większe i bardziej soczyste

Każdy, kto choć raz uprawiał w ogrodzie pomidory, wie że to twardy orzech do zgryzienia. Nie można zapominać o ich podlewaniu i nawożeniu. Uprawa tych roślin może więc być kosztowna. Jednak pewien dość niedrogi produkt może doskonale zastąpić nawóz chemiczny. Zamiast wypić na grillu z przyjaciółmi, podlej nim pomidory, a szybko zauważysz różnicę.

ObrazekPiwo - naturalny nawóz na pomidory. Fot. Pexels

Pomidory to pyszne warzywa, które są składnikiem wielu potraw. Stanowią doskonały dodatek, ale obłędnie smakują również jako podstawa dań. Są też bardzo zdrowe i mają pozytywny wpływ na nasz organizm. Warto więc zadbać o nie odpowiednio, jeśli mamy je w swoim ogrodzie.

Piwo na grillu? Dobre, ale lepiej podlać nim pomidory

Piwo doskonale nawozi ziemię, więc zdecydowanie warto podlać nim pomidory. Drożdże, cukry i białka, które się w nim znajdują, wspierają wzrost i owocowanie roślin. Co więcej, napój ten pozwala chronić pomidory przed chorobami grzybowymi.

Piwo dostarcza też najpotrzebniejszych składników odżywczych takich jak potas, fosfor, azot, magnez i wapń oraz wzmacnia odporność warzywa. Poza tym, napój ten jest wolny od chemii, więc jeśli zależy ci na ekologicznej uprawie, będzie strzałem w dziesiątkę.

Czy można podlewać pomidory piwem? Na to trzeba uważać

Podlewanie pomidorów piwem może wiązać się jednak z pewnymi wadami. Przede wszystkim musi być to zagotowany alkohol lub taki, który już wywietrzał. Alkohol trzeba też rozcieńczyć z wodą. Należy przygotować roztwór piwa i wody w proporcji 1:4. Taką mieszaniną możesz podlewać pomidory, ale nie częściej niż raz w miesiącu. Można też spryskać nią liście za pomocą atomizera.

Taki sposób jest tani i ekologiczny. Można wykorzystać resztki po alkoholu z imprezy. Jeśli jednak nie mamy takiej możliwości, to taki naturalny nawóz czy oprysk kupimy za kilka groszy.

Piwo - naturalny nawóz na pomidory. Fot. Pexels
Piwo - naturalny nawóz na pomidory. Fot. Pexels
Wybrane dla Ciebie
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą