Zamień jeden składnik, a rodzina się nawet nie zorientuje. Będzie gwiazdą wigilijnego stołu

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego ucztowania. Nawet ona może jednak zaskakiwać, bo zamiast dorsza czy innego gatunku ryby, główną rolę odgrywa seler.

Seleryba po greckuSeleryba po grecku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kuchnia roślinna rośnie w siłę i coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie mięsa w diecie. Ciekawe przepisy zachęcają do eksperymentów i testowania nowości. Chociaż Wigilia z natury jest raczej jarska, a z mięs pojawiają się jedynie ryby, to można ją jeszcze bardziej urozmaicić. Świetnym pomysłem jest seleryba po grecku, czyli panierowany i smażony seler w warzywach. Tak dobrze kamufluje się w sosie, że nie każdy od razu domyśli się, że w daniu próżno szukać ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Wegańska "ryba" po grecku

Skoro sama Grecja ma z tym daniem niewiele wspólnego, to czemu by też nie poeksperymentować z rybą? Odpowiednio doprawiony i panierowny seler nabierze zupełnie nowego charakteru i zamieni się w pyszne, "rybne kotlety". Zaskakująco pyszne danie zrobi furorę na świątecznym stole. Wiele osób nawet nie zorientuje się, że coś tutaj jest nie tak, jak zawsze było.

Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę
Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę © Pyszności

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia.

Seleryba:

  • 1 duży seler,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • około 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mielonych glonów (mogą to być pokruszone arkusze nori),
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
  3. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj.
  5. Dolej trochę wody i przesmażaj całość, aż warzywa zmiękną.
  6. Obierz seler i pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmięknie.
  7. Z mąki, wody, mielonych glonów i kurkumy przygotuj ciasto. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
  8. Zanurz selera w cieście i smaż na patelni z grubą warstwą oleju, aż się zarumieni.
  9. Usmażony seler ułóż na duszonych warzywach.
Wybrane dla Ciebie
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Świąteczne gołąbki piekę tylko w takiej temperaturze. Kapusta jest mięciutka i delikatna, a farsz nie za suchy
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Robię zamiast makowca. Gościom z wrażenia aż opada szczęka
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Sekretny przepis Makłowicza. Jeden składnik zmienia smak grzybowej
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Wiele osób popełnia te błędy. To przez to zakwas pleśnieje
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na święta przygotuję to fit ciasto. Pozbawione tony cukru i oleju
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Na Podkarpaciu dodają do grochu. Mało postne, ale wszyscy się zajadają
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Najlepsza surówka do smażonej ryby. Przyjemnie chrupie i podkreśla smak
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Smaczna ryba prawie bez ości i intensywnego zapachu. Mówią o niej "morski kurczak"
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Zamiast zwykłej sałatki śledziowej przygotowuję tę z burakami. Znika w okamgnieniu
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
Chrupiące paszteciki w cieście francuskim. Jeden błąd może sprawić, że nie wyrosną
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
W Neapolu się zajadają. Dawniej był obiad dla najbiedniejszych
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
Bez tego dania nie siada do stołu. Zdradził nam rodzinny przepis i przestrzega przed jednym
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀