PrzepisBoże NarodzenieZamień jeden składnik, a rodzina się nawet nie zorientuje. Będzie gwiazdą wigilijnego stołu

Zamień jeden składnik, a rodzina się nawet nie zorientuje. Będzie gwiazdą wigilijnego stołu

Seleryba po grecku
Seleryba po grecku
Źródło zdjęć: © Pyszności

15.12.2023 10:53, aktual.: 15.12.2023 13:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego ucztowania. Nawet ona może jednak zaskakiwać, bo zamiast dorsza czy innego gatunku ryby, główną rolę odgrywa seler.

Kuchnia roślinna rośnie w siłę i coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie mięsa w diecie. Ciekawe przepisy zachęcają do eksperymentów i testowania nowości. Chociaż Wigilia z natury jest raczej jarska, a z mięs pojawiają się jedynie ryby, to można ją jeszcze bardziej urozmaicić. Świetnym pomysłem jest seleryba po grecku, czyli panierowany i smażony seler w warzywach. Tak dobrze kamufluje się w sosie, że nie każdy od razu domyśli się, że w daniu próżno szukać ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wegańska "ryba" po grecku

Skoro sama Grecja ma z tym daniem niewiele wspólnego, to czemu by też nie poeksperymentować z rybą? Odpowiednio doprawiony i panierowny seler nabierze zupełnie nowego charakteru i zamieni się w pyszne, "rybne kotlety". Zaskakująco pyszne danie zrobi furorę na świątecznym stole. Wiele osób nawet nie zorientuje się, że coś tutaj jest nie tak, jak zawsze było.

Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę
Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę© Pyszności

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia.

Seleryba:

  • 1 duży seler,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • około 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mielonych glonów (mogą to być pokruszone arkusze nori),
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
  3. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj.
  5. Dolej trochę wody i przesmażaj całość, aż warzywa zmiękną.
  6. Obierz seler i pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmięknie.
  7. Z mąki, wody, mielonych glonów i kurkumy przygotuj ciasto. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
  8. Zanurz selera w cieście i smaż na patelni z grubą warstwą oleju, aż się zarumieni.
  9. Usmażony seler ułóż na duszonych warzywach.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także