Zamień jeden składnik, a rodzina się nawet nie zorientuje. Będzie gwiazdą wigilijnego stołu

Ryba po grecku to tradycyjna potrawa, bez której wiele osób nie wyobraża sobie świątecznego ucztowania. Nawet ona może jednak zaskakiwać, bo zamiast dorsza czy innego gatunku ryby, główną rolę odgrywa seler.

Seleryba po greckuSeleryba po grecku
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kuchnia roślinna rośnie w siłę i coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie mięsa w diecie. Ciekawe przepisy zachęcają do eksperymentów i testowania nowości. Chociaż Wigilia z natury jest raczej jarska, a z mięs pojawiają się jedynie ryby, to można ją jeszcze bardziej urozmaicić. Świetnym pomysłem jest seleryba po grecku, czyli panierowany i smażony seler w warzywach. Tak dobrze kamufluje się w sosie, że nie każdy od razu domyśli się, że w daniu próżno szukać ryby.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Świąteczny piernik w domowym wydaniu. Robię go co roku i nigdy mnie nie zawiódł

Wegańska "ryba" po grecku

Skoro sama Grecja ma z tym daniem niewiele wspólnego, to czemu by też nie poeksperymentować z rybą? Odpowiednio doprawiony i panierowny seler nabierze zupełnie nowego charakteru i zamieni się w pyszne, "rybne kotlety". Zaskakująco pyszne danie zrobi furorę na świątecznym stole. Wiele osób nawet nie zorientuje się, że coś tutaj jest nie tak, jak zawsze było.

Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę
Smażony seler w panierce świetnie naśladuje rybę © Pyszności

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 3 liście laurowe,
  • 4-5 ziela angielskiego,
  • 3-4 jagód jałowca,
  • łyżka majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 3 marchewki,
  • 2 korzenie pietruszki,
  • 150 g przecieru pomidorowego,
  • łyżka soli,
  • łyżeczka pieprzu,
  • olej do smażenia.

Seleryba:

  • 1 duży seler,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • około 3/4 szklanki wody,
  • łyżeczka kurkumy,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki mielonych glonów (mogą to być pokruszone arkusze nori),
  • łyżeczka pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Obierz marchewkę i pietruszkę. Zetrzyj je na tarce o grubych oczkach. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż cebulę wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem.
  3. Dodaj startą marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj przez kilka minut.
  4. Dodaj koncentrat pomidorowy, sól, pieprz i kurkumę. Wymieszaj.
  5. Dolej trochę wody i przesmażaj całość, aż warzywa zmiękną.
  6. Obierz seler i pokrój go w plastry o grubości około 1,5 cm. Gotuj w osolonej wodzie przez 20 minut, aż zmięknie.
  7. Z mąki, wody, mielonych glonów i kurkumy przygotuj ciasto. Dopraw solą i pieprzem. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe.
  8. Zanurz selera w cieście i smaż na patelni z grubą warstwą oleju, aż się zarumieni.
  9. Usmażony seler ułóż na duszonych warzywach.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej