Zapomnisz o ziemniaczanych. Z tego taniego warzywa są o wiele lepsze

Mówisz placki, myślisz ziemniaczane. To zdecydowanie najpopularniejsza wersja warzywnych placków, ale warto otworzyć się także na inne smaki tej popularnej potrawy. Mamy propozycję, która może cię zaskoczyć. Znasz to warzywo z surówek, ale z placków raczej nie.

Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!
Źródło zdjęć: © Pixabay | bohacekmarek
Dorota Gepert

Na placki nadaje się większość warzyw, ale często o tym zapominamy. Ziemniaki są na nie świetne, jednak dajmy szansę także... białej rzodkwi. Pewnie kojarzysz ją tylko z surówkami, a wychodzą z niej doskonałe placki. Trzeba jednak postępować z nią trochę inaczej, bo jest zdecydowanie bardziej soczysta niż ziemniaki. Dlatego w przepisie znalazł się żółty ser, by zagęścić masę. W taki sposób przygotujesz placki z białej lub czarnej rzepy, bo mają podobną konsystencję do rzodkwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Co je wyróżnia?

Obawiasz się, że placki z białej rzodkwi będą zbyt pikantne? Niepotrzebnie. To warzywo po usmażeniu jest łagodniejsze. Swoje robi też dodatek mąki i sera. Możesz też dołożyć do masy startej marchewki. Jeśli choć raz robiłaś placki warzywne, przepis na pewno cię nie zaskoczy. Niewielkie zmiany są jednak potrzebne, bo rzodkiew ma zdecydowanie więcej soku. Po starciu trzeba ją posolić, co pomoże pozbyć się nadmiaru soki.

Najlepsze z sosem

Pierwszy krok jest taki sam, jak przy plackach ziemniaczanych. Zetrzyj rzodkiew, a potem odlej z niej wodę, posól i jeszcze dobrze wyciśnij. Sok z rzodkwi możesz połączyć z sokiem owocowym. W ten sposób szybko przygotujesz zdrowy koktajl. Obawiasz się, że z wodnistej rzodkwi placki nie będą chrupiące? Na pewno nie, ale pamiętaj, że trzeba do masy dodać więcej mąki niż do tej na placki ziemniaczane. Wchłonie ona nadmiar wody. Dodatkowo masę dobrze scali żółty ser. Takie placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym, a można je też po prostu posypać szczypiorkiem.

Przepis na placki z białej rzodkwi

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (ok. 800 g - 1 kg),
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obraną rzodkiew zetrzyj na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku. Przełóż ją na sitko, posól i wymieszaj. Po kilku minutach jeszcze raz dobrze ją odciśnij.
  2. Posiekaj drobno cebulę, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Do rzodkwi dodaj jajko, mąkę, ser i cebulę. Wymieszaj całość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Dopraw masę solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu smaż cienkie placki. Wystarczy kilka minut z każdej strony, by miały złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯