Zapomnisz o ziemniaczanych. Z tego taniego warzywa są o wiele lepsze

Mówisz placki, myślisz ziemniaczane. To zdecydowanie najpopularniejsza wersja warzywnych placków, ale warto otworzyć się także na inne smaki tej popularnej potrawy. Mamy propozycję, która może cię zaskoczyć. Znasz to warzywo z surówek, ale z placków raczej nie.

Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!
Źródło zdjęć: © Pixabay | bohacekmarek
Dorota Gepert

Na placki nadaje się większość warzyw, ale często o tym zapominamy. Ziemniaki są na nie świetne, jednak dajmy szansę także... białej rzodkwi. Pewnie kojarzysz ją tylko z surówkami, a wychodzą z niej doskonałe placki. Trzeba jednak postępować z nią trochę inaczej, bo jest zdecydowanie bardziej soczysta niż ziemniaki. Dlatego w przepisie znalazł się żółty ser, by zagęścić masę. W taki sposób przygotujesz placki z białej lub czarnej rzepy, bo mają podobną konsystencję do rzodkwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd piekę białą kiełbasę w ten sposób, moi bliscy nie chcą jeść jej w inny sposób

Co je wyróżnia?

Obawiasz się, że placki z białej rzodkwi będą zbyt pikantne? Niepotrzebnie. To warzywo po usmażeniu jest łagodniejsze. Swoje robi też dodatek mąki i sera. Możesz też dołożyć do masy startej marchewki. Jeśli choć raz robiłaś placki warzywne, przepis na pewno cię nie zaskoczy. Niewielkie zmiany są jednak potrzebne, bo rzodkiew ma zdecydowanie więcej soku. Po starciu trzeba ją posolić, co pomoże pozbyć się nadmiaru soki.

Najlepsze z sosem

Pierwszy krok jest taki sam, jak przy plackach ziemniaczanych. Zetrzyj rzodkiew, a potem odlej z niej wodę, posól i jeszcze dobrze wyciśnij. Sok z rzodkwi możesz połączyć z sokiem owocowym. W ten sposób szybko przygotujesz zdrowy koktajl. Obawiasz się, że z wodnistej rzodkwi placki nie będą chrupiące? Na pewno nie, ale pamiętaj, że trzeba do masy dodać więcej mąki niż do tej na placki ziemniaczane. Wchłonie ona nadmiar wody. Dodatkowo masę dobrze scali żółty ser. Takie placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym, a można je też po prostu posypać szczypiorkiem.

Przepis na placki z białej rzodkwi

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (ok. 800 g - 1 kg),
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obraną rzodkiew zetrzyj na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku. Przełóż ją na sitko, posól i wymieszaj. Po kilku minutach jeszcze raz dobrze ją odciśnij.
  2. Posiekaj drobno cebulę, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Do rzodkwi dodaj jajko, mąkę, ser i cebulę. Wymieszaj całość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Dopraw masę solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu smaż cienkie placki. Wystarczy kilka minut z każdej strony, by miały złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie