PoradyZapomnisz o ziemniaczanych. Z tego taniego warzywa są o wiele lepsze

Zapomnisz o ziemniaczanych. Z tego taniego warzywa są o wiele lepsze

Mówisz placki, myślisz ziemniaczane. To zdecydowanie najpopularniejsza wersja warzywnych placków, ale warto otworzyć się także na inne smaki tej popularnej potrawy. Mamy propozycję, która może cię zaskoczyć. Znasz to warzywo z surówek, ale z placków raczej nie.

Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!
Placki z tego warzywa zaskoczą cię smakiem!
Źródło zdjęć: © Pixabay | bohacekmarek

28.04.2024 15:53

Na placki nadaje się większość warzyw, ale często o tym zapominamy. Ziemniaki są na nie świetne, jednak dajmy szansę także... białej rzodkwi. Pewnie kojarzysz ją tylko z surówkami, a wychodzą z niej doskonałe placki. Trzeba jednak postępować z nią trochę inaczej, bo jest zdecydowanie bardziej soczysta niż ziemniaki. Dlatego w przepisie znalazł się żółty ser, by zagęścić masę. W taki sposób przygotujesz placki z białej lub czarnej rzepy, bo mają podobną konsystencję do rzodkwi.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Co je wyróżnia?

Obawiasz się, że placki z białej rzodkwi będą zbyt pikantne? Niepotrzebnie. To warzywo po usmażeniu jest łagodniejsze. Swoje robi też dodatek mąki i sera. Możesz też dołożyć do masy startej marchewki. Jeśli choć raz robiłaś placki warzywne, przepis na pewno cię nie zaskoczy. Niewielkie zmiany są jednak potrzebne, bo rzodkiew ma zdecydowanie więcej soku. Po starciu trzeba ją posolić, co pomoże pozbyć się nadmiaru soki.

Najlepsze z sosem

Pierwszy krok jest taki sam, jak przy plackach ziemniaczanych. Zetrzyj rzodkiew, a potem odlej z niej wodę, posól i jeszcze dobrze wyciśnij. Sok z rzodkwi możesz połączyć z sokiem owocowym. W ten sposób szybko przygotujesz zdrowy koktajl. Obawiasz się, że z wodnistej rzodkwi placki nie będą chrupiące? Na pewno nie, ale pamiętaj, że trzeba do masy dodać więcej mąki niż do tej na placki ziemniaczane. Wchłonie ona nadmiar wody. Dodatkowo masę dobrze scali żółty ser. Takie placki świetnie smakują z sosem czosnkowym lub koperkowym, a można je też po prostu posypać szczypiorkiem.

Przepis na placki z białej rzodkwi

Składniki:

  • 1 duża biała rzodkiew (ok. 800 g - 1 kg),
  • 6-7 łyżek mąki pszennej,
  • 30 g startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowywania:

  1. Obraną rzodkiew zetrzyj na średnich oczkach tarki i odciśnij z nadmiaru soku. Przełóż ją na sitko, posól i wymieszaj. Po kilku minutach jeszcze raz dobrze ją odciśnij.
  2. Posiekaj drobno cebulę, a ser zetrzyj na tarce.
  3. Do rzodkwi dodaj jajko, mąkę, ser i cebulę. Wymieszaj całość. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj jeszcze mąki. Dopraw masę solą i pieprzem.
  4. Na rozgrzanym tłuszczu smaż cienkie placki. Wystarczy kilka minut z każdej strony, by miały złoty kolor. Odsącz je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
plackiproste plackiproste przepisy
Wybrane dla Ciebie