Niezwykły apel Lasów Państwowych - nie smaż i nie sól kurek. Ryzyko jest ogromne

Kurki to wspaniałe grzyby, które zbieramy zazwyczaj od czerwca do października. Po udanym grzybobraniu często je smażymy lub gotujemy. Niestety okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób przygotowania kurek. Niedawno na profilu Lasów Państwowych na Twitterze został opublikowany post dotyczący tych pysznych grzybów. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekZaskakujący apel Lasów Państwowych - nie smaż i nie sól kurek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowo smaczne kurki

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki należą do wyjątkowo smacznych grzybów, które odznaczają się pięknym, żółtym kolorem. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do października. Te wspaniałe grzyby często stanowią smaczny dodatek do jajecznicy, sosów, czy zup. Poza tym są one wyjątkowo niskokaloryczne. W związku z tym 100 g produktu dostarcza nam około 60 kcal.

Kurki zazwyczaj gotujemy bądź smażymy. Poza tym często łączymy je również z solą. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Leśnicy postanowili to dokładnie wyjaśnić.

Apel Lasów Państwowych

Niedawno na profilu Lasów Państwowych został opublikowany post na temat przygotowywania kurek. Okazuje się, że kurki pod wpływem wysokiej temperatury oraz soli, tracą swoje właściwości przeciwpasożytnicze. W związku z tym, zamiast gotować kurki, zaleca się je suszyć. W takiej postaci produkty te wspaniale wzbogacą kanapki, czy sałatki.

Reakcja internautów

Opublikowany apel na Twitterze polubiło ponad 300 internautów. Poza tym, pod postem pojawiło się również sporo komentarzy. Okazuje się, że duża ilość osób nie wiedziała o tym wcześniej. W konsekwencji niektórzy internauci podziękowali za cenną informację.

Wow! Dzięki wielkie, nie wiedziałam :) - taki komentarz możemy znaleźć pod postem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczyste udka w sosie na patelni krok po kroku. To świetny pomysł na prosty obiad z jednego garnka.

Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
W mroźne wieczory smakuje idealnie. Ta zupa to mój pewniak w okresie jesienno-zimowym
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟