Niezwykły apel Lasów Państwowych - nie smaż i nie sól kurek. Ryzyko jest ogromne
Kurki to wspaniałe grzyby, które zbieramy zazwyczaj od czerwca do października. Po udanym grzybobraniu często je smażymy lub gotujemy. Niestety okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób przygotowania kurek. Niedawno na profilu Lasów Państwowych na Twitterze został opublikowany post dotyczący tych pysznych grzybów. Poniżej zdradzamy więcej informacji.
04.10.2022 | aktual.: 26.09.2023 12:40
Wyjątkowo smaczne kurki
Kurki należą do wyjątkowo smacznych grzybów, które odznaczają się pięknym, żółtym kolorem. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do października. Te wspaniałe grzyby często stanowią smaczny dodatek do jajecznicy, sosów, czy zup. Poza tym są one wyjątkowo niskokaloryczne. W związku z tym 100 g produktu dostarcza nam około 60 kcal.
Kurki zazwyczaj gotujemy bądź smażymy. Poza tym często łączymy je również z solą. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Leśnicy postanowili to dokładnie wyjaśnić.
Apel Lasów Państwowych
Niedawno na profilu Lasów Państwowych został opublikowany post na temat przygotowywania kurek. Okazuje się, że kurki pod wpływem wysokiej temperatury oraz soli, tracą swoje właściwości przeciwpasożytnicze. W związku z tym, zamiast gotować kurki, zaleca się je suszyć. W takiej postaci produkty te wspaniale wzbogacą kanapki, czy sałatki.
Reakcja internautów
Opublikowany apel na Twitterze polubiło ponad 300 internautów. Poza tym, pod postem pojawiło się również sporo komentarzy. Okazuje się, że duża ilość osób nie wiedziała o tym wcześniej. W konsekwencji niektórzy internauci podziękowali za cenną informację.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczyste udka w sosie na patelni krok po kroku. To świetny pomysł na prosty obiad z jednego garnka.