WAŻNE
TERAZ

Upadł rząd we Francji. Nie uzyskał wotum zaufania

Niezwykły apel Lasów Państwowych - nie smaż i nie sól kurek. Ryzyko jest ogromne

Kurki to wspaniałe grzyby, które zbieramy zazwyczaj od czerwca do października. Po udanym grzybobraniu często je smażymy lub gotujemy. Niestety okazuje się, że nie jest to najlepszy sposób przygotowania kurek. Niedawno na profilu Lasów Państwowych na Twitterze został opublikowany post dotyczący tych pysznych grzybów. Poniżej zdradzamy więcej informacji.

ObrazekZaskakujący apel Lasów Państwowych - nie smaż i nie sól kurek - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Wyjątkowo smaczne kurki

Obrazek
Kurki w koszyku - Pyszności; Foto: Pixabay.com

Kurki należą do wyjątkowo smacznych grzybów, które odznaczają się pięknym, żółtym kolorem. Sezon na nie trwa zazwyczaj od czerwca do października. Te wspaniałe grzyby często stanowią smaczny dodatek do jajecznicy, sosów, czy zup. Poza tym są one wyjątkowo niskokaloryczne. W związku z tym 100 g produktu dostarcza nam około 60 kcal.

Kurki zazwyczaj gotujemy bądź smażymy. Poza tym często łączymy je również z solą. Okazuje się jednak, że nie jest to najlepsze rozwiązanie. Dlaczego? Leśnicy postanowili to dokładnie wyjaśnić.

Apel Lasów Państwowych

Niedawno na profilu Lasów Państwowych został opublikowany post na temat przygotowywania kurek. Okazuje się, że kurki pod wpływem wysokiej temperatury oraz soli, tracą swoje właściwości przeciwpasożytnicze. W związku z tym, zamiast gotować kurki, zaleca się je suszyć. W takiej postaci produkty te wspaniale wzbogacą kanapki, czy sałatki.

Reakcja internautów

Opublikowany apel na Twitterze polubiło ponad 300 internautów. Poza tym, pod postem pojawiło się również sporo komentarzy. Okazuje się, że duża ilość osób nie wiedziała o tym wcześniej. W konsekwencji niektórzy internauci podziękowali za cenną informację.

Wow! Dzięki wielkie, nie wiedziałam :) - taki komentarz możemy znaleźć pod postem.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować soczyste udka w sosie na patelni krok po kroku. To świetny pomysł na prosty obiad z jednego garnka.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać