Zdrowsza wersja popularnego sosu. Od samej listy składników ślinka cieknie

Ten pełen wyrazu, słodko-kwaśny sos idealnie sprawdza się do maczania przekąsek. Niestety, produkty dostępne w marketach nie mogą poszczycić się dobrym składem. Najbardziej popularne zawierają ponad 40 proc. cukru, ocet i skrobię modyfikowaną. Nie pozostaje więc nic innego, jak zakasać rękawy i samodzielnie przygotować dodatek.

Sos słodko-kwaśny idealnie pasuje do kurczaka lub sajgonekSos słodko-kwaśny idealnie pasuje do kurczaka lub sajgonek
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Decydując się na przygotowanie domowego sosu słodko-kwaśnego, wybierasz nie tylko dodatek pełen smaku, ale przede wszystkim stawiasz na swoje zdrowie. Świeży ananas jest bogaty w witaminę C, marchewka zawiera błonnik, a passata pomidorowa – likopen, który przykuwa uwagę naukowców ze względu na właściwości antynowotworowe.

Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie

Pomysły na dania z sosem słodko-kwaśnym

Domowy sos słodko-kwaśny jest wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Możesz go podać nie tylko w charakterze dipu do przekąsek, ale także na ciepło do mięs, warzyw i ryżu. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem lub wieprzowiną, podkreślając naturalną słodycz i delikatność mięsa. Świetnie sprawdza się także w kuchni wegetariańskiej jako smaczny dodatek do warzyw smażonych w woku.

Przechowywanie sosu

Gotowy sos słodko-kwaśny wystarczy przelać do słoika i wstawić do lodówki. Szczelnie zakręcony zachowuje świeżość przez kilka dni. Aby mieć pewności, że się nie zepsuje, dokładnie umyj i wyparz słoik, w którym będzie przechowywany. Co więcej, po kilku godzinach w lodówce, kiedy składniki sosu się przegryzą, zyska na intensywności.

Sos możesz także zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania produktów spożywczych w ujemnej temperaturze. Dzięki temu zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy. Przed ponownym użyciem wystarczy rozmrozić sos w temperaturze pokojowej lub delikatnie podgrzać na małym ogniu.

Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny?

Zamiast syropu daktylowego możesz użyć miodu, ale nie rezygnuj z dodatku świeżego ananasa na rzecz owoców z puszki. W domowym sosie słodko-kwaśnym nie jest potrzebny syrop glukozowo-fruktozowy. Wystarczy słodycz naturalnych dodatków.

Składniki:

  • 1 marchewka,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 2 papryczki chili,
  • pół świeżego ananasa,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
  • 500 ml passaty pomidorowej,
  • 2 łyżki syropu daktylowego,
  • sól i pieprz według uznania.

Wykonanie:

  1. Obierz marchewkę, umyj i pokrój w bardzo cienkie słupki. Drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili.
  2. Odkrój skórę z ananasa, wydrąż rdzeń, a pozostałą część pokrój w kostkę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, podsmaż z marchewką i papryczką chili.
  4. Następnie dodaj kawałki świeżego ananasa. Wlej sok z pomarańczy i passatę pomidorową. Całość duś pod przykryciem przez 20-30 minut.
  5. Na koniec dodaj syrop daktylowy, dopraw solą i pieprzem do smaku.
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje