Zdrowsza wersja popularnego sosu. Od samej listy składników ślinka cieknie
Ten pełen wyrazu, słodko-kwaśny sos idealnie sprawdza się do maczania przekąsek. Niestety, produkty dostępne w marketach nie mogą poszczycić się dobrym składem. Najbardziej popularne zawierają ponad 40 proc. cukru, ocet i skrobię modyfikowaną. Nie pozostaje więc nic innego, jak zakasać rękawy i samodzielnie przygotować dodatek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Decydując się na przygotowanie domowego sosu słodko-kwaśnego, wybierasz nie tylko dodatek pełen smaku, ale przede wszystkim stawiasz na swoje zdrowie. Świeży ananas jest bogaty w witaminę C, marchewka zawiera błonnik, a passata pomidorowa – likopen, który przykuwa uwagę naukowców ze względu na właściwości antynowotworowe.
Gdy stawiam je na stół, wszyscy przecierają oczy ze zdumienia. Po chwili słychać tylko chrupanie
Pomysły na dania z sosem słodko-kwaśnym
Domowy sos słodko-kwaśny jest wszechstronnym dodatkiem w kuchni. Możesz go podać nie tylko w charakterze dipu do przekąsek, ale także na ciepło do mięs, warzyw i ryżu. Sos doskonale komponuje się z kurczakiem lub wieprzowiną, podkreślając naturalną słodycz i delikatność mięsa. Świetnie sprawdza się także w kuchni wegetariańskiej jako smaczny dodatek do warzyw smażonych w woku.
Przechowywanie sosu
Gotowy sos słodko-kwaśny wystarczy przelać do słoika i wstawić do lodówki. Szczelnie zakręcony zachowuje świeżość przez kilka dni. Aby mieć pewności, że się nie zepsuje, dokładnie umyj i wyparz słoik, w którym będzie przechowywany. Co więcej, po kilku godzinach w lodówce, kiedy składniki sosu się przegryzą, zyska na intensywności.
Sos możesz także zamrozić w pojemnikach przeznaczonych do przechowywania produktów spożywczych w ujemnej temperaturze. Dzięki temu zachowa świeżość nawet przez kilka miesięcy. Przed ponownym użyciem wystarczy rozmrozić sos w temperaturze pokojowej lub delikatnie podgrzać na małym ogniu.
Jak zrobić domowy sos słodko-kwaśny?
Zamiast syropu daktylowego możesz użyć miodu, ale nie rezygnuj z dodatku świeżego ananasa na rzecz owoców z puszki. W domowym sosie słodko-kwaśnym nie jest potrzebny syrop glukozowo-fruktozowy. Wystarczy słodycz naturalnych dodatków.
Składniki:
- 1 marchewka,
- 1 cebula cukrowa,
- 2 papryczki chili,
- pół świeżego ananasa,
- 1 łyżka oliwy,
- 2 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy,
- 500 ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki syropu daktylowego,
- sól i pieprz według uznania.
Wykonanie:
- Obierz marchewkę, umyj i pokrój w bardzo cienkie słupki. Drobno posiekaj cebulę i papryczkę chili.
- Odkrój skórę z ananasa, wydrąż rdzeń, a pozostałą część pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Zeszklij na niej cebulę, podsmaż z marchewką i papryczką chili.
- Następnie dodaj kawałki świeżego ananasa. Wlej sok z pomarańczy i passatę pomidorową. Całość duś pod przykryciem przez 20-30 minut.
- Na koniec dodaj syrop daktylowy, dopraw solą i pieprzem do smaku.