WAŻNE
TERAZ

"Tuska napędza Braun". Ekspert od sondazy o "geniuszu" premiera i "pułapce" dla PiS

Zielona tarta z cukinią

Zielona tarta z cukinią zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poza tym jej przygotowanie to czysta przyjemność. Czego chcieć więcej?

Obrazek
Pyszności

Naszą zieloną mieszankę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 3 szt. cukinia
  3. 3 szt. jajka
  4. 3 łyżki śmietana 22%
  5. 150 g ser feta
  6. 150 g świeży szpinak
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i ponakłuwaj je przy pomocy widelca.

Obrazek

2. Następnie umieść na środku papier do pieczenia i ułóż kamienie. Dzięki temu ciasto kruche podczas pieczenia nie będzie miało wybrzuszeń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obrazek

3. Podziel cukinię na pół, po czym ponacinaj tak jak na zdjęciu poniżej.

Obrazek

4. Teraz przygotuj w blenderze zieloną mieszankę. W tym celu połącz: jajka, fetę, śmietankę, koperek, pieprz, sól i szpinak.

Obrazek

5. Ułóż cukinie w środku podpieczonej formy (jak na zdjęciu poniżej), następnie dodaj zieloną mieszankę i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obrazek

6. Gotową tartę posyp fetą. Smacznego!

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Jak rozdrobnić goździki bez młynka? Już nie będziesz ich pomijać w świątecznych przepisach
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Po rosole została porcja mięsa? Zrób z nich chrupiące kulki
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Włoska babka na wystawkach w marketach. Co sprawia, że jest taka miękka i wilgotna?
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Wielozadaniowiec do zupy i marynat. Zrób go od zera jak Ewa Wachowicz
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Pierniczki piekę tylko w takiej temperaturze. Wychodzą mięciutkie i się nie przypalają
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Teściowa serwuje śledzie na ciepło. Mają większe wzięcie niż karp i ryba po grecku
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
Tylko 5 składników, a lepsza niż jarzynowa. Ulubiona sałatka dziadka
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
W PRL-u nikt nie wybrzydzał i zajadał na śniadanie. Dziś dla wielu jest nie do przełknięcia
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟