PrzepisPrzekąskiZielona tarta z cukinią

Zielona tarta z cukinią

Zielona tarta z cukinią zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Poza tym jej przygotowanie to czysta przyjemność. Czego chcieć więcej?

Zielona tarta z cukinią
Pyszności

15.02.2021 | aktual.: 18.02.2021 08:13

Naszą zieloną mieszankę przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki:

  1. 1 szt. ciasto kruche
  2. 3 szt. cukinia
  3. 3 szt. jajka
  4. 3 łyżki śmietana 22%
  5. 150 g ser feta
  6. 150 g świeży szpinak
  7. 1 łyżeczka sól
  8. 1/2 łyżeczki pieprz

Sposób przygotowania:

1. Umieść ciasto kruche w formie do pieczenia i ponakłuwaj je przy pomocy widelca.

Obraz

2. Następnie umieść na środku papier do pieczenia i ułóż kamienie. Dzięki temu ciasto kruche podczas pieczenia nie będzie miało wybrzuszeń. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika na 15 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Obraz

3. Podziel cukinię na pół, po czym ponacinaj tak jak na zdjęciu poniżej.

Obraz

4. Teraz przygotuj w blenderze zieloną mieszankę. W tym celu połącz: jajka, fetę, śmietankę, koperek, pieprz, sól i szpinak.

Obraz

5. Ułóż cukinie w środku podpieczonej formy (jak na zdjęciu poniżej), następnie dodaj zieloną mieszankę i wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

6. Gotową tartę posyp fetą. Smacznego!

Obraz

Wybrane dla Ciebie