Zielony deserek z kiwi i matchą. Tak pyszny, że zechcesz go robić nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Lubisz desery w kolorowym wydaniu? Koniecznie zrób zielony pucharek szczęścia wypełniony po brzegi samymi rarytasami. Po prostu palce lizać!

Wręcz nie sposób oderwać od niego wzrokuWręcz nie sposób oderwać od niego wzroku
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Jeśli szukasz przepisu na sprawdzony deser, trafiłeś w odpowiednie miejsce. Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować niezwykłe pyszności. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest połączenie zielonego ciasta w puszystym wydaniu z kremem na bazie serka śmietankowego oraz sosu z dodatkiem białej czekolady. Idealne uzupełnienie do tego trio stanowi soczyste kiwi. Z racji, że deser utrzymany jest w zielonej kolorystyce, świetnie wpisuje się w menu z okazji Dnia św. Patryka, który przypada 17 marca. To również ciekawa inspiracja na wiosenny deserek, bo w końcu zieleni dookoła nas nigdy za wiele!

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zielony deserek z kiwi i matchą. Zachwyć swoich bliskich nie tylko w Dniu Świętego Patryka

Warstwowy deserek na zimno w zielonym wydaniu to prawdziwy strzał w 10. Wszyscy się nim zachwycają

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka,
  • 80 ml oleju roślinnego,
  • 80 g mąki pszennej tortowej,
  • 80 ml mleka,
  • 2 łyżki matchy,
  • 60 g cukru. 

Sos na bazie białej czekolady:

  • 250 g białej czekolady,
  • 150 ml śmietanki 30 proc.,
  • 1 łyżka matchy,
  • 2 łyżki mleka. 

Krem na bazie serka śmietankowego:

  • 250 g serka śmietankowego,
  • 100 ml mleka skondensowanego,
  • 2 łyżki matchy,
  • 50 ml mleka,
  • 250 ml śmietanki 30 proc. 

Dodatkowo: 

  • 2 kiwi.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania zielonego ciasta. W tym celu przy pomocy zwykłej rózgi kuchennej zaczynam łączyć ze sobą: olej roślinny, mlekożółtka. Po chwili do mieszanki przesiewam mąkę oraz matchę

Dzięki matchy deserek nabierze zielonych rumieńców
Dzięki matchy deserek nabierze zielonych rumieńców © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. W osobnej misce ubijam białka cukrem. Kiedy udaje mi się uzyskać efekt sztywnej piany, zaczynam łączyć ją ostrożnie z mieszanką na bazie mąki. Gotowe ciasto rozlewam na blaszce do pieczenia, po czym wkładam je do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza

Ciasto trafia do piekarnika
Ciasto trafia do piekarnika © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W międzyczasie przygotowuję sos na bazie białej czekolady. Najpierw łączę ze sobą matchę oraz mleko. Następnie do osobnej miski przekładam kostki białej czekolady, po czym zalewam je gorącą śmietanką. Na koniec do naczynia wlewam też miks matchy i mleka, po czym dokładnie mieszam wszystkie składniki. 

Sos już gotowy
Sos już gotowy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Czas na krem. Ponownie jak w przypadku sosu zaczynam od połączenia matchy i mleka. Następnie do miski robota kuchennego wrzucam serek śmietankowy, mleko skondensowane oraz przygotowaną przed chwilą zieloną mieszankę. Jako ostatni produkt do miski kuchennego urządzenia dodaję śmietankę.

W domowej roboty kremie nie może zabraknąć śmietanki
W domowej roboty kremie nie może zabraknąć śmietanki © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Wszystkie półprodukty są już gotowe, czas najwyższy złożyć deserek. Na spodzie pucharka umieszczam okrągły krążek upieczonego ciasta. Kolejną warstwę tworzę z kremu domowej roboty, który wcześniej przekładam do rękawa cukierniczego. Dookoła ścianek naczynia układam plasterki kiwi, po czym wlewam do środka część sosu. Cały proces powtarzam dwukrotnie. Na ostatniej warstwie składającej się z kremu rozprowadzam dodatkowo matchę

Jeszcze tylko złożenie
Jeszcze tylko złożenie © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. I to wszystko, gotowy deserek od razu można serwować gościom. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości