Ziemniaki zapiekane z jajkami. Idealne na efektowny obiad i kolację

Ziemniaki zapiekane wraz z wędzoną szynką, jajkiem i żółtym serem to danie, które sprawdzi się na różne okazje. Moja rodzina za nim przepada.

Ziemniaki zapiekane z jajkami- PysznościZiemniaki zapiekane z jajkami- Pyszności
Ewa

Ziemniak to warzywo, które zdecydowanie otwiera kulinarną wyobraźnię i zachęca do eksperymentów. W tym przepisie postawiłam na proste połączenie z szynką, serem i jajkami. Przygotowanie zajęło naprawdę mało czasu, a i poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator. Świetnie sprawdzą się jako efektowna kolacja lub prosty obiad dla całej rodziny. Wędzony aromat szynki świetnie komponuje się z całością, chociaż możesz postawić również na boczek lub inną wędlinę i kiełbasę. Ten przepis to również ciekawy patent na prostą przekąskę na grilla.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube

Ziemniaki zapiekane z jajkami

Składniki:

  • 100 g szynki wędzonej
  • 1 cebula
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • 2 jaja
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 2 duże ziemniaki

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki dokładnie myję i nakłuwam widelcem. Polewam olejem roślinnym, przykrywam folią i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 50-60 minut.

2. W międzyczasie na patelni z olejem przesmażam cebulkę, aż apetycznie się zarumieni. Następnie dorzucam pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki i smażę całość przez chwilę.

Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności
Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności

3. Z upieczonych i przestudzonych ziemniaków odkrajam górną część i wydrążam środek przy pomocy łyżki.

4. Powstałe łódeczki wypełniam podsmażoną cebulką i szynką, wbijam ostrożnie jajko i posypują całość serem mozzarella.

Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności
Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności

5. Zapiekam całość przez dodatkowe 15 minut, żeby białko się ścięło, a ser apetycznie roztopił. Robię to w tej samej temperaturze, co wcześniej, czyli w 190 st. Celsjusza.

6. Gotowe ziemniaki z farszem wykładam na talerz i dekoruję dodatkowo posiekaną natką pietruszki lub szczypiorku. Po przekrojeniu widać delikatnie płynne żółtko i pyszny farsz z mięsa i cebulki. Najlepiej smakuje na ciepło.Smacznego!

Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności
Ziemniaki zapiekane z jajkiem- Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej