Ziemniaki zapiekane z jajkami. Idealne na efektowny obiad i kolację
Ziemniaki zapiekane wraz z wędzoną szynką, jajkiem i żółtym serem to danie, które sprawdzi się na różne okazje. Moja rodzina za nim przepada.
24.04.2023 17:05
Ziemniak to warzywo, które zdecydowanie otwiera kulinarną wyobraźnię i zachęca do eksperymentów. W tym przepisie postawiłam na proste połączenie z szynką, serem i jajkami. Przygotowanie zajęło naprawdę mało czasu, a i poradzi sobie z tym nawet kuchenny amator. Świetnie sprawdzą się jako efektowna kolacja lub prosty obiad dla całej rodziny. Wędzony aromat szynki świetnie komponuje się z całością, chociaż możesz postawić również na boczek lub inną wędlinę i kiełbasę. Ten przepis to również ciekawy patent na prostą przekąskę na grilla.
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na naszym kanale YouTube
Ziemniaki zapiekane z jajkami
Składniki:
- 100 g szynki wędzonej
- 1 cebula
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 jaja
- 50 g tartego żółtego sera
- 2 duże ziemniaki
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki dokładnie myję i nakłuwam widelcem. Polewam olejem roślinnym, przykrywam folią i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Celsjusza na 50-60 minut.
2. W międzyczasie na patelni z olejem przesmażam cebulkę, aż apetycznie się zarumieni. Następnie dorzucam pokrojoną w mniejsze kawałki szynkę oraz posiekaną natkę pietruszki i smażę całość przez chwilę.
3. Z upieczonych i przestudzonych ziemniaków odkrajam górną część i wydrążam środek przy pomocy łyżki.
4. Powstałe łódeczki wypełniam podsmażoną cebulką i szynką, wbijam ostrożnie jajko i posypują całość serem mozzarella.
5. Zapiekam całość przez dodatkowe 15 minut, żeby białko się ścięło, a ser apetycznie roztopił. Robię to w tej samej temperaturze, co wcześniej, czyli w 190 st. Celsjusza.