Znajoma pokazała mi, w jaki sposób przechowuje ciasto. Szybciej i prościej się nie da 

Jeśli jesteś ogromnym miłośnikiem słodkości, ten patent na pewno się przyda. Dzięki niemu przechowywanie domowych wypieków będzie proste jak bułka z masłem.

Jak przechowywać ciasto?Jak przechowywać ciasto?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Domowe wypieki towarzyszą nam zarówno przy wielu ważnych uroczystościach, jak i na co dzień, kiedy to od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę przekąsić coś na słodko. Ba, w wielu polskich domach co weekend musi pojawić się ciasto. Ale jak je przechowywać, aby szybko nie wyschło? Istnieje bardzo fajny, szybki i naprawdę przydatny patent, który sprawdzi się na tym polu w 100 procentach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Jak przechowywać ciasto w lodówce?

Kiedy decydujemy się na upieczenie ciasta, to zakładamy, że będziemy jeść je przez kilka dni. Tym bardziej, jeśli jest bardzo słodkie lub składa się z całej masy składników, która sprawiają, że już po jednym kawałku jesteśmy w stanie zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. 

Oczywiście, aby ciasto się nie zmarnowało, należy przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku. Tylko wtedy mamy pewność, że domowy wypiek zachowa swoją strukturę i smak znacznie dłużej. Co więcej, nie przejmie zapachów z innych produktów, które w tym samym czasie znajdują się w lodówce.

I pewnie, tak jak jeszcze niedawno ja, próbowałeś ostrożnie wkładać ciasto do pojemnika i zabezpieczać go pokrywą. Istnieje jednak prostsze i szybsze rozwiązanie. Nie potrzebujesz przeznaczać na to specjalnych środków czy szukać dodatkowych gadżetów kuchennych. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już pod ręką. 

Ten patent sprawdzi się w każdej kuchni
Ten patent sprawdzi się w każdej kuchni © Licencjodawca | Pyszności

Genialna sztuczka z pojemnikiem

Ciekawym rozwiązaniem podzieliła się ze mną Basia. Kiedy ostatnio wpadła na kawę, poczęstowałam ją ciastem. I gdy po odkrojeniu mniejszych kawałków, resztę wypieku chciałam włożyć do pojemnika, koleżanka kazała mi się zatrzymać. Powiedziała, że zna lepszy sposób, dzięki, któremu nie będę musiała ciągle wyjmować i wkładać ciasta do głębokiego pojemnika. 

O co dokładnie chodzi? Otóż okazuje się, że wystarczy nieco inaczej użyć standardowego pojemnika na ciasto. Pokrywa w tym przypadku zaczyna pełnić funkcję podstawki, a głęboki pojemnik zamienia się w pokrywkę. I to rozwiązanie jest naprawdę genialne, bo upraszcza cały proces. Dzięki takiej metodzie przechowywanie zwłaszcza kruchych i przekładnych ciast jest dużo prostsze, ponieważ za każdym razem nie musimy sięgać do głębokiego pojemnika, aby je wyjąć.

To samo tyczy się włożenia ciasta z powrotem do kuchennego gadżetu. Minimalizujemy więc ryzyko praktycznie do zera, że podczas takiej czynności mogłoby dojść do uszkodzenia domowego wypieku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem