Znajoma pokazała mi, w jaki sposób przechowuje ciasto. Szybciej i prościej się nie da 

Jeśli jesteś ogromnym miłośnikiem słodkości, ten patent na pewno się przyda. Dzięki niemu przechowywanie domowych wypieków będzie proste jak bułka z masłem.

Jak przechowywać ciasto?Jak przechowywać ciasto?
Źródło zdjęć: © Archiwum Własne | Pyszności
Marzena Pęcak

Domowe wypieki towarzyszą nam zarówno przy wielu ważnych uroczystościach, jak i na co dzień, kiedy to od czasu do czasu każdy z nas ma ochotę przekąsić coś na słodko. Ba, w wielu polskich domach co weekend musi pojawić się ciasto. Ale jak je przechowywać, aby szybko nie wyschło? Istnieje bardzo fajny, szybki i naprawdę przydatny patent, który sprawdzi się na tym polu w 100 procentach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bałkańska pita z Lipian zachwyca smakiem od pierwszego kęsa. Każdy powinien jej spróbować

Jak przechowywać ciasto w lodówce?

Kiedy decydujemy się na upieczenie ciasta, to zakładamy, że będziemy jeść je przez kilka dni. Tym bardziej, jeśli jest bardzo słodkie lub składa się z całej masy składników, która sprawiają, że już po jednym kawałku jesteśmy w stanie zaspokoić potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. 

Oczywiście, aby ciasto się nie zmarnowało, należy przechowywać je w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku. Tylko wtedy mamy pewność, że domowy wypiek zachowa swoją strukturę i smak znacznie dłużej. Co więcej, nie przejmie zapachów z innych produktów, które w tym samym czasie znajdują się w lodówce.

I pewnie, tak jak jeszcze niedawno ja, próbowałeś ostrożnie wkładać ciasto do pojemnika i zabezpieczać go pokrywą. Istnieje jednak prostsze i szybsze rozwiązanie. Nie potrzebujesz przeznaczać na to specjalnych środków czy szukać dodatkowych gadżetów kuchennych. Wszystko, czego potrzebujesz, masz już pod ręką. 

Ten patent sprawdzi się w każdej kuchni
Ten patent sprawdzi się w każdej kuchni © Licencjodawca | Pyszności

Genialna sztuczka z pojemnikiem

Ciekawym rozwiązaniem podzieliła się ze mną Basia. Kiedy ostatnio wpadła na kawę, poczęstowałam ją ciastem. I gdy po odkrojeniu mniejszych kawałków, resztę wypieku chciałam włożyć do pojemnika, koleżanka kazała mi się zatrzymać. Powiedziała, że zna lepszy sposób, dzięki, któremu nie będę musiała ciągle wyjmować i wkładać ciasta do głębokiego pojemnika. 

O co dokładnie chodzi? Otóż okazuje się, że wystarczy nieco inaczej użyć standardowego pojemnika na ciasto. Pokrywa w tym przypadku zaczyna pełnić funkcję podstawki, a głęboki pojemnik zamienia się w pokrywkę. I to rozwiązanie jest naprawdę genialne, bo upraszcza cały proces. Dzięki takiej metodzie przechowywanie zwłaszcza kruchych i przekładnych ciast jest dużo prostsze, ponieważ za każdym razem nie musimy sięgać do głębokiego pojemnika, aby je wyjąć.

To samo tyczy się włożenia ciasta z powrotem do kuchennego gadżetu. Minimalizujemy więc ryzyko praktycznie do zera, że podczas takiej czynności mogłoby dojść do uszkodzenia domowego wypieku.

Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀