Wielu popełnia błąd i wigilijne pierogi tracą swój kształt. Tak unikniesz wpadki

Pierogi to danie wigilijne, na które wszyscy czekają. W czasie przedświątecznej gorączki łatwo jednak o wpadkę, która nawet najsmaczniejsze pierogi zamieni w nieapetyczne kluchy.

Jak ugotować pierogi na WigilięJak ugotować pierogi na Wigilię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Ewa Malinowska

W wielu zamrażarkach czekają gotowe pierogi wigilijne. Bez względu na to, czy do ciasta dodajesz jajko, czy nie, ważna jest ich odpowiednia obróbka już po sklejeniu. Wiele osób narzeka na rozpadające się pierogi, rozklejające się ciasto i niesmaczny twór, jaki wyciągają z garnka po gotowaniu. Problem wynika z jednego błędu, który łatwo możesz wyeliminować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Tego błędu unikaj

Kiedy wyciągamy produkt z zamrażarki, odruchowo odstawiam go do rozmrożenia. Chociaż zwykle jest to obowiązkowy punkt przygotowań, w przypadku pierogów może spowodować katastrofę.

Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Czego nie dodawać do ciasta na pierogi? © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zanim wrzucisz pierogi do garnka, nie musisz ich rozmrażać. Wręcz przeciwnie, lepiej jeśli będą jeszcze mrożone. W przeciwnym wypadku nadzienie zacznie puszczać wodę i ciasto zrobi się miękkie. A stąd już prosta droga do katastrofy — miękkie ciasto łatwo rozpada się podczas gotowania.

Jak gotować mrożone pierogi?

Przy gotowaniu mrożonych pierogów niepotrzebne są żadne specjalne triki czy dodatki — postaw na prostotę. W garnku zagotuj dużą ilość wody i posól ją. Następnie wrzuć zamrożone pierogi. Dzięki temu nie rozpadną się, ciasto zachowa swoją elastyczność i farsz pozostanie na miejscu.

Pierogi ruskie- Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności © Canva

Ustaw dość dużą moc palnika. Ruch wody spowodowany wrzeniem rozrusza też pierogi, dzięki czemu nie skleją się ze sobą. Przemieszaj je co jakiś czas. Czas gotowania pierogów może się nieco różnić w zależności od ich wielkości, rodzaju farszu i grubości ciasta. Jest jedna ogólna zasada: mrożone pierogi gotujemy około 5-7 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Proces mrożenia powoduje, że pierogi są nieco bardziej "zwarte" — dlatego potrzebują nieco więcej czasu, aby dobrze się ugotowały. Świeże pierogi, które nie były wcześniej mrożone, zazwyczaj gotują się szybciej. Wystarczy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie

Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Czy można jeść skórkę z cytryny? Wiele osób wciąż zapomina o jednym
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Wystarczy dodać 3 łyżki do farszu na gołąbki. Będą soczyste i pełne smaku
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Z tego mięsa zrób pulpety. Będą zdrowsze, mięciutkie i bardzo soczyste
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Dodaj 2 łyżki na początku gotowania ziemniaków. Równomiernie się ugotują i nie będą się rozpadać
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze
Do placków ziemniaczanych ścieram bulwę z przepisów prababci. Efekt? Smak i chrupkość 2x lepsze