Wielu popełnia błąd i wigilijne pierogi tracą swój kształt. Tak unikniesz wpadki

Pierogi to danie wigilijne, na które wszyscy czekają. W czasie przedświątecznej gorączki łatwo jednak o wpadkę, która nawet najsmaczniejsze pierogi zamieni w nieapetyczne kluchy.

Jak ugotować pierogi na WigilięJak ugotować pierogi na Wigilię?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Ewa Malinowska

W wielu zamrażarkach czekają gotowe pierogi wigilijne. Bez względu na to, czy do ciasta dodajesz jajko, czy nie, ważna jest ich odpowiednia obróbka już po sklejeniu. Wiele osób narzeka na rozpadające się pierogi, rozklejające się ciasto i niesmaczny twór, jaki wyciągają z garnka po gotowaniu. Problem wynika z jednego błędu, który łatwo możesz wyeliminować.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Tego błędu unikaj

Kiedy wyciągamy produkt z zamrażarki, odruchowo odstawiam go do rozmrożenia. Chociaż zwykle jest to obowiązkowy punkt przygotowań, w przypadku pierogów może spowodować katastrofę.

Czego nie dodawać do ciasta na pierogi?
Czego nie dodawać do ciasta na pierogi? © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Zanim wrzucisz pierogi do garnka, nie musisz ich rozmrażać. Wręcz przeciwnie, lepiej jeśli będą jeszcze mrożone. W przeciwnym wypadku nadzienie zacznie puszczać wodę i ciasto zrobi się miękkie. A stąd już prosta droga do katastrofy — miękkie ciasto łatwo rozpada się podczas gotowania.

Jak gotować mrożone pierogi?

Przy gotowaniu mrożonych pierogów niepotrzebne są żadne specjalne triki czy dodatki — postaw na prostotę. W garnku zagotuj dużą ilość wody i posól ją. Następnie wrzuć zamrożone pierogi. Dzięki temu nie rozpadną się, ciasto zachowa swoją elastyczność i farsz pozostanie na miejscu.

Pierogi ruskie- Pyszności
Pierogi ruskie - Pyszności © Canva

Ustaw dość dużą moc palnika. Ruch wody spowodowany wrzeniem rozrusza też pierogi, dzięki czemu nie skleją się ze sobą. Przemieszaj je co jakiś czas. Czas gotowania pierogów może się nieco różnić w zależności od ich wielkości, rodzaju farszu i grubości ciasta. Jest jedna ogólna zasada: mrożone pierogi gotujemy około 5-7 minut od momentu, gdy wypłyną na powierzchnię wody.

Proces mrożenia powoduje, że pierogi są nieco bardziej "zwarte" — dlatego potrzebują nieco więcej czasu, aby dobrze się ugotowały. Świeże pierogi, które nie były wcześniej mrożone, zazwyczaj gotują się szybciej. Wystarczy około 3-5 minut od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀