Znana sieć sklepów wycofuje jajka. Ich zjedzenie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia

Jedna z popularnych sieci sklepów wycofuje jajka. Ich zjedzenie może być niebezpieczne, lepiej sprawdźmy, czy ich nie kupiliśmy. Znajdują się w nich bowiem niebezpieczne bakterie. Musimy jak najszybciej oddać je do sklepu.

ObrazekFreepik
Paulina Hermann

5 lipca Kaufland "w porozumieniu z producentem dla zapewnienia ochrony konsumentom, w ramach działań zapobiegawczych" postanowił wycofać produkt ze sprzedaży. Sanepid wykrył w nim pałeczki salmonelli. Ostrzeżenie dotyczy jajek "K-Stąd Takie Dobre! Jaja od kury zielononóżki, klasa A, 10 szt.", EAN (Europejski Kod Towarowy) 4047905903490, z datą spożycia 08.07.2023, numerem partii: PAW08 oraz kodem: 1PL10081308. Producentem jest firma Aktiw Sp. z o.o. Gostków (znajdująca się na ul. Głównej 15, 58-312 Stare Bogaczowice). Numer weterynaryjny zakładu to PL02215903WE.

Znana sieć wycofuje jajka ze sprzedaży. Nie wolno ich jeść

Jeśli kupiliście ten konkretny produkt, pod żadnym pozorem go nie jedzcie. Koniecznie zanieście paczkę do najbliższego sklepu. Kaufland w komunikacie przesłanym do mediów zadeklarował, że przyjmie zwrot w każdej placówce. Nie musicie mieć rachunku, sklep zwróci pieniądze. Jak pisze w komunikacie prasowym:

"Podczas badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis, dlatego nie zaleca się spożywania ani przetwarzania przedmiotowych jaj. Spożycie tych jaj może prowadzić do nudności, wymiotów i biegunki".

Sieć uruchomiła także bezpłatną infolinię dla klientów. Działa od poniedziałku do piątku od 8:00 do 20:00 oraz w soboty w godzinach 8:00-17:00. Wystarczy zadzwonić pod numer  800 300 062.

Obrazek
Jajka wycofane ze sklepu (firma.kaufland.pl)

Salmonelloza jest bardzo groźną chorobą, która zagraża życiu

Objawy salmonellozy pojawiają się od 6 do 72 godzin od zjedzenia skażonego produktu. Obejmują one:

  • nudności,
  • biegunkę,
  • wymioty,
  • bóle brzucha,
  • gorączkę.

Chorobie towarzyszy ostry początek, a dolegliwości utrzymują się do 7 dni. W większości przypadków chory szybko wraca do zdrowia. Niestety, często zdarza się tak, że trzeba wdrożyć bardziej inwazyjne leczenie i skierować pacjenta do placówki medycznej.

Jajka z pałeczkami Salmonella Enteriditis są szczególnie szkodliwe dla dzieci, osób z obniżoną odpornością lub w podeszłym wieku. Spożycie ich powoduje, że ryzyko odwodnienia wzrasta, co jest niebezpieczne dla zdrowia. Stan ten może zagrażać życiu. Jego przyczyną są nieustające wymioty oraz biegunki. W skrajnych przypadkach niedobory elektrolitów uzupełniane są za pomocą kroplówek w szpitalach.

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Znajomy cukiernik zdradził mi najłatwiejszy przepis. Teraz moje kruche ciasto jest zawsze idealne
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Robię domową wędlinę z taniego mięsa. Idealna do kanapki bez chemii i sztucznych dodatków
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane