Znudziły mi się pierogi ruskie. Odkąd mam ten przepis, robię kapitańskie

Pierogów jest wiele – z mięsem, ruskie, z kapustą i grzybami, a nawet owocowe. Każdy ma swój ulubiony farsz, ale o kapitańskich słyszało niewielu, a szkoda. To przepyszna, mniej znana odsłona tradycyjnego dania, do którego chce się wracać.

Pierogi to obiadowy ulubieniec wielu PolakówPierogi to obiadowy ulubieniec wielu Polaków
Źródło zdjęć: © Adobe | Zbigniew Lewczak

Jeśli lubisz pierogi, ale masz ochotę na coś mniej oczywistego niż klasyczne ruskie, ta propozycja może cię mile zaskoczyć. Pierogi kapitańskie to lekkie, a zarazem sycące danie, w którym delikatne mięso dorsza łączy się z zeszkloną cebulką i świeżym koperkiem, tworząc wyjątkowy farsz o wyrazistym smaku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Pierogi kapitańskie

Do przygotowania farszu najlepiej użyć filetów z dorsza – delikatne mięso tej ryby doskonale sprawdza się w pierogach. Jeśli masz maszynkę do mielenia mięsa lub malakser, warto z nich skorzystać – masa będzie wtedy gładka i łatwa do formowania. Gdy nie dysponujesz takim sprzętem, dorsza wystarczy ugotować w lekkim bulionie warzywnym, a następnie dokładnie rozgnieść widelcem.

Dodatek zeszklonej cebulki wzbogaci smak farszu, a świeży, posiekany koperek nada mu lekkości i świeżości. Dla osób lubiących bardziej wyraziste nuty warto dorzucić niewielką ilość podsmażonego boczku – przełamie delikatność ryby i doda charakteru. Sekretem ciasta jest także gorąca woda, która sprawia, że staje się ono miękkie, sprężyste i nie pęka podczas lepienia. Na koniec dodaj roztopione masło, które nada mu delikatności i zapobiega sklejaniu się pierogów po ugotowaniu. To prosta modyfikacja, a efekt naprawdę robi różnicę.

Przepis na pierogi kapitańskie

Składniki na ciasto:

  • 400 g mąki,
  • szczypta soli,
  • 180 ml gorącej wody,
  • 30 g roztopionego masła.

Składniki na farsz:

  • 300 g filetów z dorsza,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, następnie stopniowo wlewaj gorącą wodę, mieszając dużym nożem.
  2. Gdy masa przestygnie, wyrabiaj rękami, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na koniec wmasuj roztopione masło.
  3. Przykryj miską i odstaw na 10 minut. W tym czasie zmiel dorsza lub posiekaj go w malakserze. Jeśli nie masz sprzętu, ugotuj rybę w lekkim bulionie warzywnym i rozgnieć widelcem.
  4. Zeszklij drobno posiekaną cebulę, wymieszaj ją z dorszem, koperkiem, jajkiem oraz dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozwałkuj ciasto na cienki placek, wytnij kółka (np. szklanką), nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi.
  6. Gotowe pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj około 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
  7. Podawaj z ulubioną okrasą.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
Dodaj do purée. Ziemniaki będą miały pełniejszy smak i każdy będzie zachwalał
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
W Polsce jest mało znana, a szkoda. To źródło witamin
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
To najlepsze grzyby do uszek. Farsz jest aromatyczny i pełen smaku
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Zobaczyłam na jarmarku w Gdańsku. Nigdy nie słyszałam o tym mięsie
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Jadłam na Węgrzech. Teraz często przygotowuje w chłodne dni
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Local-SoMe’25 we Wrocławiu, czyli jak socialowo mówić o turystyce nie tylko kulinarnej
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Pierwszy raz widziałam na jarmarku. Ludzie rzucali się jak dzik na szyszki
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Zapomnij o zakwasie. Taki barszcz jest bardziej esencjonalny i ma przepiękny kolor
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Najlepszy czas moczenia grzybów. Miękną, są delikatne, ale nie tracą ani odrobiny smaku
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Królowie i szlachta zajadali się tą wyborną rybą. Dziś zapomniana a idealna na święta, bo nie ma ości i jest zdrowa
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Zalegają w sklepach, bo mało kto kupuje. Solidna porcja wapnia i białka
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
Taki makaron jest najsmaczniejszy. Trzeba go tylko odpowiednio ugotować
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯