Te pierogi po zbójnicku zachwycą każdego. Nawet Janosik z Pyzdrą przybiegliby do stołu

Choć wersja po zbójnicku często kojarzy się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi, to takie pierogi również potrafią zachwycić. Tutaj bez sosu – w tym przypadku na pierwszym planie jest bogaty i pyszny farsz, który staje się prawdziwą gwiazdą dania.

Pierogi po zbójnicku dopełnione dodatkiem cebuli i boczkiemPierogi po zbójnicku dopełnione dodatkiem cebuli i boczkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Ruskie, ze szpinakiem, z serem czy z owocami – pierogi są uwielbiane przez Polaków. W wersji po zbójnicku to coś więcej niż klasyczne ciasto z mięsnym farszem – to danie pełne smaków i aromatów. Wyróżnia je połączenie dwóch rodzajów mięsa (wołowiny i wieprzowiny) oraz świeże zioła, które nadają mu wyjątkowy, wyrazisty charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi z botwinką i serem feta

Czym pierogi po zbójnicku różnią się od klasycznych z mięsem?

Przepis na pierogi po zbójnicku różni się od klasycznego farszu z mięsem przede wszystkim dodatkiem świeżych ziół (natki pietruszki i koperku) oraz przypraw takich jak majeranek i czosnek, które nadają farszowi bardziej wyrazisty smak. Dodaje się też wodę, co sprawia, że masa jest bardziej soczysta i łatwiej się formuje.

Przepis na pierogi po zbójnicku

Składniki na ciasto:

  • 330 g mąki pszennej,
  • 225 ml gorącej wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 450 g mielonej wołowiny,
  • 450 g mielonej wieprzowiny,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 125 ml wody,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • pół pęczka koperku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • szczypta czarnego pieprzu,
  • 2 liście laurowe.

Dodatkowo:

  • 200 g boczku wędzonego,
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany,
  • kiszony ogórek.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania ciasta – przesiej mąkę na stolnicę, wsyp sól, wymieszaj, zrób w środku zagłębienie i stopniowo wlewaj gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka.
  2. Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  3. W tym czasie przygotuj farsz. Do dużej miski przełóż mięso mielone z wołowiny i wieprzowiny, dodaj sól oraz pieprz.
  4. Posiekaj cebulę, czosnek oraz świeże zioła i dodaj do mięsa wraz z wodą.
  5. Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
  6. Następnie uformuj małe kulki farszu o średnicy ok. 2,5-3 cm.
  7. Gdy ciasto odpocznie, odrywaj porcje, resztę trzymaj pod przykryciem.
  8. Rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj kółka.
  9. Na każde kółko połóż kulkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi, formując pierogi (możesz ozdobić brzegi widelcem lub zrobić falbankę).
  10. Zagotuj wodę w dużym garnku z solą i liśćmi laurowymi, wrzucaj pierogi partiami, gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową i polej masłem, by się nie sklejały.
  11. Na suchej patelni przysmaż boczek.
  12. Podawaj pierogi z podsmażonym, chrupiącym boczkiem, kwaśną śmietaną i kilkoma plasterkami kiszonego ogórka.
Wybrane dla Ciebie
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇