Te pierogi po zbójnicku zachwycą każdego. Nawet Janosik z Pyzdrą przybiegliby do stołu
Choć wersja po zbójnicku często kojarzy się przede wszystkim z plackami ziemniaczanymi, to takie pierogi również potrafią zachwycić. Tutaj bez sosu – w tym przypadku na pierwszym planie jest bogaty i pyszny farsz, który staje się prawdziwą gwiazdą dania.
Ruskie, ze szpinakiem, z serem czy z owocami – pierogi są uwielbiane przez Polaków. W wersji po zbójnicku to coś więcej niż klasyczne ciasto z mięsnym farszem – to danie pełne smaków i aromatów. Wyróżnia je połączenie dwóch rodzajów mięsa (wołowiny i wieprzowiny) oraz świeże zioła, które nadają mu wyjątkowy, wyrazisty charakter.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi z botwinką i serem feta
Czym pierogi po zbójnicku różnią się od klasycznych z mięsem?
Przepis na pierogi po zbójnicku różni się od klasycznego farszu z mięsem przede wszystkim dodatkiem świeżych ziół (natki pietruszki i koperku) oraz przypraw takich jak majeranek i czosnek, które nadają farszowi bardziej wyrazisty smak. Dodaje się też wodę, co sprawia, że masa jest bardziej soczysta i łatwiej się formuje.
Przepis na pierogi po zbójnicku
Składniki na ciasto:
- 330 g mąki pszennej,
- 225 ml gorącej wody,
- 1 łyżeczka soli.
Składniki na farsz:
- 450 g mielonej wołowiny,
- 450 g mielonej wieprzowiny,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 125 ml wody,
- pół pęczka natki pietruszki,
- pół pęczka koperku,
- 2 łyżeczki soli,
- szczypta czarnego pieprzu,
- 2 liście laurowe.
Dodatkowo:
- 200 g boczku wędzonego,
- 1 łyżka kwaśnej śmietany,
- kiszony ogórek.
Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania ciasta – przesiej mąkę na stolnicę, wsyp sól, wymieszaj, zrób w środku zagłębienie i stopniowo wlewaj gorącą wodę, zagarniając mąkę do środka.
- Wyrabiaj ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne, uformuj kulę i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz. Do dużej miski przełóż mięso mielone z wołowiny i wieprzowiny, dodaj sól oraz pieprz.
- Posiekaj cebulę, czosnek oraz świeże zioła i dodaj do mięsa wraz z wodą.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę.
- Następnie uformuj małe kulki farszu o średnicy ok. 2,5-3 cm.
- Gdy ciasto odpocznie, odrywaj porcje, resztę trzymaj pod przykryciem.
- Rozwałkuj cienko na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj kółka.
- Na każde kółko połóż kulkę farszu, złóż na pół i zlep brzegi, formując pierogi (możesz ozdobić brzegi widelcem lub zrobić falbankę).
- Zagotuj wodę w dużym garnku z solą i liśćmi laurowymi, wrzucaj pierogi partiami, gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową i polej masłem, by się nie sklejały.
- Na suchej patelni przysmaż boczek.
- Podawaj pierogi z podsmażonym, chrupiącym boczkiem, kwaśną śmietaną i kilkoma plasterkami kiszonego ogórka.