Zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Żaden sernik nie jest tak kremowy

Nie ma lepszego deseru na upalne letnie popołudnie niż kremowy sernik na zimno. Ser twarogowy z wiaderka, sezonowe owoce, herbatniki i czekolada. Tylko tyle ci wystarczy, by wyczarować obłędny deser.

Sernik z borówkamiSernik z borówkami
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Kremowy sernik na zimno skradnie serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatny, aromatyczny i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego deseru na lato. Nic dziwnego, kiedy z nieba leje się żar, mało kto ma jeszcze ochotę włączać piekarnik. Bazą tego sernika jest mielony ser z wiaderka.

Monika, autorka bloga Moniki smakołyki, radzi, by użyć twarogu o smaku waniliowym. Jest on słodzony, więc nie potrzeby dodawania cukru. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć zwykłego sera, dodajcie do niego cukier puder i ekstrakt z wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Kremowy sernik z borówkami bez pieczenia

Kruchy spód:

  • 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
  • 80 g roztopionego masła.

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 25 g żelatyny,
  • 350 g borówek amerykańskich.

Masa czekoladowa:

  • 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej ok. 60 proc. kakao,
  • ew. cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy (25 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zblenduj na "piasek", wlej roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
  2. Równomiernie wylep dno formy, dociśnij np. dnem szklanki, wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  3. Ser podzielić na dwie części.
  4. Do miseczki wsyp 10 g żelatyny, wlej 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszaj i odstaw na 10 min do spęcznienia. Podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzaj do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  5. 500 g sera miksuj przez ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie używasz sera waniliowego, dodaj cukier puder do smaku). Do żelatyny dodaj 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszaj, przelej do sera i całość dokładnie zmiksuj.
  6. Masę przelej na kruchy spód, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
  7. Przygotuj masę jagodową. Wsyp do miseczki 15 g żelatyny, zalej śmietanką i przygotuj ją jak wyżej. Jagody zblenduj na gładki mus. 500 g ser z wiaderka zmiksuj z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Możesz dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
  8. Masą przelej na warstwę białą, wierzch wyrównaj i wstaw do lodówki, żeby zastygła. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2 min i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  9. Przestudź i polej nią sernik, posyp rozkruszonymi herbatnikami. Całość wstaw do lodówki na min. 5 godz. do schłodzenia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy