PrzepisDeseryZrobi wrażenie na wszystkich gościach. Żaden sernik nie jest tak kremowy

Zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Żaden sernik nie jest tak kremowy

Sernik z borówkami
Sernik z borówkami
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta
18.08.2023 11:56

Nie ma lepszego deseru na upalne letnie popołudnie niż kremowy sernik na zimno. Ser twarogowy z wiaderka, sezonowe owoce, herbatniki i czekolada. Tylko tyle ci wystarczy, by wyczarować obłędny deser.

Kremowy sernik na zimno skradnie serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatny, aromatyczny i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego deseru na lato. Nic dziwnego, kiedy z nieba leje się żar, mało kto ma jeszcze ochotę włączać piekarnik. Bazą tego sernika jest mielony ser z wiaderka.

Monika, autorka bloga Moniki smakołyki, radzi, by użyć twarogu o smaku waniliowym. Jest on słodzony, więc nie potrzeby dodawania cukru. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć zwykłego sera, dodajcie do niego cukier puder i ekstrakt z wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowy sernik z borówkami bez pieczenia

Kruchy spód:

  • 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
  • 80 g roztopionego masła.

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 25 g żelatyny,
  • 350 g borówek amerykańskich.

Masa czekoladowa:

  • 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej ok. 60 proc. kakao,
  • ew. cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy (25 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zblenduj na "piasek", wlej roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
  2. Równomiernie wylep dno formy, dociśnij np. dnem szklanki, wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  3. Ser podzielić na dwie części.
  4. Do miseczki wsyp 10 g żelatyny, wlej 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszaj i odstaw na 10 min do spęcznienia. Podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzaj do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  5. 500 g sera miksuj przez ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie używasz sera waniliowego, dodaj cukier puder do smaku). Do żelatyny dodaj 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszaj, przelej do sera i całość dokładnie zmiksuj.
  6. Masę przelej na kruchy spód, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
  7. Przygotuj masę jagodową. Wsyp do miseczki 15 g żelatyny, zalej śmietanką i przygotuj ją jak wyżej. Jagody zblenduj na gładki mus. 500 g ser z wiaderka zmiksuj z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Możesz dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
  8. Masą przelej na warstwę białą, wierzch wyrównaj i wstaw do lodówki, żeby zastygła. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2 min i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  9. Przestudź i polej nią sernik, posyp rozkruszonymi herbatnikami. Całość wstaw do lodówki na min. 5 godz. do schłodzenia.
Źródło artykułu:Moniki Smakołyki
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także