Zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Żaden sernik nie jest tak kremowy

Nie ma lepszego deseru na upalne letnie popołudnie niż kremowy sernik na zimno. Ser twarogowy z wiaderka, sezonowe owoce, herbatniki i czekolada. Tylko tyle ci wystarczy, by wyczarować obłędny deser.

Sernik z borówkamiSernik z borówkami
Źródło zdjęć: © Moniki smakołyki
Katarzyna Gileta

Kremowy sernik na zimno skradnie serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatny, aromatyczny i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego deseru na lato. Nic dziwnego, kiedy z nieba leje się żar, mało kto ma jeszcze ochotę włączać piekarnik. Bazą tego sernika jest mielony ser z wiaderka.

Monika, autorka bloga Moniki smakołyki, radzi, by użyć twarogu o smaku waniliowym. Jest on słodzony, więc nie potrzeby dodawania cukru. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć zwykłego sera, dodajcie do niego cukier puder i ekstrakt z wanilii.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brzoskwiniowa mrożona herbata

Kremowy sernik z borówkami bez pieczenia

Kruchy spód:

  • 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
  • 80 g roztopionego masła.

Masa sernikowa:

  • 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
  • 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 25 g żelatyny,
  • 350 g borówek amerykańskich.

Masa czekoladowa:

  • 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.,
  • 150 g czekolady deserowej ok. 60 proc. kakao,
  • ew. cukier puder.

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy (25 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zblenduj na "piasek", wlej roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
  2. Równomiernie wylep dno formy, dociśnij np. dnem szklanki, wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
  3. Ser podzielić na dwie części.
  4. Do miseczki wsyp 10 g żelatyny, wlej 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszaj i odstaw na 10 min do spęcznienia. Podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzaj do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostaw do lekkiego przestudzenia.
  5. 500 g sera miksuj przez ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie używasz sera waniliowego, dodaj cukier puder do smaku). Do żelatyny dodaj 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszaj, przelej do sera i całość dokładnie zmiksuj.
  6. Masę przelej na kruchy spód, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
  7. Przygotuj masę jagodową. Wsyp do miseczki 15 g żelatyny, zalej śmietanką i przygotuj ją jak wyżej. Jagody zblenduj na gładki mus. 500 g ser z wiaderka zmiksuj z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Możesz dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
  8. Masą przelej na warstwę białą, wierzch wyrównaj i wstaw do lodówki, żeby zastygła. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2 min i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
  9. Przestudź i polej nią sernik, posyp rozkruszonymi herbatnikami. Całość wstaw do lodówki na min. 5 godz. do schłodzenia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Piję zamiast kawy. Subtelnie pobudza, ale maksymalnie poprawia koncentrację
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Japoński sekret gotowania ryżu. Nie klei się i nie zbryla, a jest idealnie sypki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Miękkie, delikatne i puszyste ciasto, które pokochali Czesi. Zrobię na 1 listopada, zachwyci wszystkie ciotki
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Wygląda jak jadalna pieczarka. Ale to bardzo podstępny i niebezpieczny grzyb
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Zamiast kupować, robię sama. Pyszna i mam pewność, że wolna od szkodliwej chemii, a dzieci ją uwielbiają
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Dodaj do gulaszu. Mięso w mig stanie się miękkie i wydobędziesz z niego najlepszy smak
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Zielony sos jest jednym z moich ulubionych. Idealnie pasuje do pieczonych ziemniaczków
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo