Zrobi wrażenie na wszystkich gościach. Żaden sernik nie jest tak kremowy
Nie ma lepszego deseru na upalne letnie popołudnie niż kremowy sernik na zimno. Ser twarogowy z wiaderka, sezonowe owoce, herbatniki i czekolada. Tylko tyle ci wystarczy, by wyczarować obłędny deser.
18.08.2023 11:56
Kremowy sernik na zimno skradnie serce każdego łasucha. Jest bardzo delikatny, aromatyczny i dosłownie rozpływa się w ustach. Nie ma lepszego deseru na lato. Nic dziwnego, kiedy z nieba leje się żar, mało kto ma jeszcze ochotę włączać piekarnik. Bazą tego sernika jest mielony ser z wiaderka.
Monika, autorka bloga Moniki smakołyki, radzi, by użyć twarogu o smaku waniliowym. Jest on słodzony, więc nie potrzeby dodawania cukru. Jeśli jednak zdecydujecie się użyć zwykłego sera, dodajcie do niego cukier puder i ekstrakt z wanilii.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowy sernik z borówkami bez pieczenia
Kruchy spód:
- 250 g herbatników kakaowych (dodatkowo 3-4 szt. do dekoracji),
- 80 g roztopionego masła.
Masa sernikowa:
- 1 kg sera waniliowego na sernik (1 wiaderko, w temp. pokojowej),
- 100 ml słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 25 g żelatyny,
- 350 g borówek amerykańskich.
Masa czekoladowa:
- 150 g słodkiej śmietanki 30 proc.,
- 150 g czekolady deserowej ok. 60 proc. kakao,
- ew. cukier puder.
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy (25 cm średnicy) wyłóż papierem do pieczenia. Herbatniki połam na mniejsze kawałki, zblenduj na "piasek", wlej roztopione masło i wymieszaj dokładnie.
- Równomiernie wylep dno formy, dociśnij np. dnem szklanki, wstaw do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
- Ser podzielić na dwie części.
- Do miseczki wsyp 10 g żelatyny, wlej 50 ml słodkiej śmietanki, wymieszaj i odstaw na 10 min do spęcznienia. Podgrzej w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce (nie doprowadzaj do zagotowania) tylko tyle, żeby rozpuściła się żelatyna, pozostaw do lekkiego przestudzenia.
- 500 g sera miksuj przez ok. 1 min na wysokich obrotach, (jeśli nie używasz sera waniliowego, dodaj cukier puder do smaku). Do żelatyny dodaj 2 łyżki twarogu (żeby ją zahartować), wymieszaj, przelej do sera i całość dokładnie zmiksuj.
- Masę przelej na kruchy spód, wstaw do lodówki, żeby zastygła.
- Przygotuj masę jagodową. Wsyp do miseczki 15 g żelatyny, zalej śmietanką i przygotuj ją jak wyżej. Jagody zblenduj na gładki mus. 500 g ser z wiaderka zmiksuj z jagodami, a następnie z rozpuszczoną i zahartowaną żelatyną. Możesz dosłodzić cukrem pudrem do smaku.
- Masą przelej na warstwę białą, wierzch wyrównaj i wstaw do lodówki, żeby zastygła. Śmietankę podgrzej, dodaj połamaną czekoladę, odczekaj 2 min i całość wymieszaj do uzyskania gładkiej jednolitej masy.
- Przestudź i polej nią sernik, posyp rozkruszonymi herbatnikami. Całość wstaw do lodówki na min. 5 godz. do schłodzenia.