10 najlepszych trików, dzięki którym gotowanie będzie jeszcze szybsze i smaczniejsze

Chociaż mówi się, że to śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, to tak naprawdę obiady wcale im nie ustępują. Dzięki prostym trikom zawsze będziesz gotowy na to, żeby zaserwować swojej rodzinie prawdziwie królewski posiłek.

Obrazek
Ewa

#1 Ugotuj rosół na zapas

Umówmy się, rosół kocha prawie każdy. A na dodatek stanowi świetną bazę dla innych zup. Na rosole ugotujesz pomidorową (poniedziałkowy klasyk), ogórkową i wiele innych pyszności.
Jeśli zostanie Ci go trochę z obiadu- zamroź w foremkach do kostek lodu i użyj później jako bazy do sosu.

Obrazek

#2 Wybieraj dania z prostymi przepisami

Idealne rozwiązanie, gdy zależy Ci na czasie. Wybieraj takie przepisy, które składają się z prostych składników, które możesz kupić w jednym sklepie. Oszczędzisz w ten sposób czas na zakupach.

Obrazek

#3 Przed zakupami sprawdź przepis i sporządź listę

Będziesz wtedy pewien, że niczego Ci nie zabraknie, a w Twoim koszyku nie wylądują niepotrzebne produkty. Mniej wydawania, mniej marnowania- to lubimy!

Obrazek

#4 Naostrz nóż

Tępy nóż, który szarpie, a nie kroi, naprawdę potrafi irytować. Każdy prawdziwy szef kuchni Ci to powie: ostry nóż to podstawa! Nie masz ostrzałki pod ręką? Spróbuj tego sposobu!

Obrazek

#5 Ugotuj fasolę z dodatkiem sody

Jeśli za późno przypomniałeś sobie o gotowaniu fasoli- dosyp do niej odrobinę sody oczyszczonej. Naukowcy odkryli, że ugotuje się wtedy szybciej. A, jak sam pewnie wiesz, czasami potrafi to trwać wieki ;)

Obrazek

#6 Postaw na dania jednogarnkowe

Mało miejsca, mało czasu, mało chęci? Dania jednogarnkowe to coś, po co powinieneś wtedy sięgnąć. No i od razu mniej do mycia. Możesz tak przygotować np. spaghetti.

Obrazek

#7 Gotuj z głową

Dzisiaj rosół, jutro pomidorowa. Jednego dnia kotlety mielone, drugiego pulpety w sosie. Postaraj się zaplanować swoje domowe menu tak, żeby oszczędzić sobie pracy.
Mięso z rosołu? Idealne na potrawkę! Dzięki temu zamiast jednego dania- masz dwa w jednym.

Obrazek

#8 Sprzątaj na bieżąco

Sterta naczyń po gotowaniu skutecznie odbiera przyjemność z życia, tym bardziej, gdy nie masz w domu zmywarki. Rozwiązanie jest jedno: postaraj się zmywać na bieżąco. Umycie deski i noża, talerzyka czy sztućców podzielone na "partie" nie będzie takie uporczywe.

Obrazek
Closeup of dirty dishes in the sink

#9 Sięgnij po tutoriale i filmiki

Obejrzenie tutorialu z przygotowania potraw sprawi, że na pewno nie popełnisz gafy i z łatwością wykonasz każdy przepis!
Znajdziesz je na naszej stronienaszym kanale!

#9 Kup naszą nową książkę "365 obiadów za mniej niż 10 zł"

Znajdziesz w niej przepisy na cały rok. Każdego dnia możesz zaskakiwać swoją rodzinę nowym pomysłem na obiad. Dodatkowo, nie wydasz więcej niż 10 zł za porcję!

Książkę kupisz tutaj: https://365obiadowpysznosci.pl

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat