6 rzeczy, które lepiej jest jeść na surowo. Możemy na tym tylko zyskać!

Często gotowanie utrudnia nam wchłanianie witamin i minerałów. Mamy dla Ciebie kilka produktów, które lepiej sprawdzą się jedzone na surowo.

Obrazek
Ewa

#1 Buraki

Buraki są bogate w błonnik, witaminę C, potas, mangan i kwas foliowy. Zawartość tego ostatniego podczas gotowania może spaść nawet o 25%. Buraki warto czasem pochrupać na surowo.

Obrazek

#2 Brokuły

Zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na Twojej liście zakupów. Według badań opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, osoby, które spożywały surowe brokuły, szybciej i w większych ilościach wchłaniały sulforafan w porównaniu z osobami, które spożywały go po ugotowaniu. Sulforafan zwalcza komórki rakowe, obniża ciśnienie krwi, poprawia zdrowie serca i zapewnia przeciwutleniacze, które pomagają w przeciwdziałaniu efektom starzenia.

Obrazek

#3 Cebula

Nie bez powodów nasze babcie przygotowywały syrop z cebuli na przeziębienie. Zawarty w niej związek zwany allicyną to prawdziwa bomba zdrowia. Ten fitoskładnik pomaga ograniczyć głód, pomaga w utrzymaniu w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego i obniża wysokie ciśnienie krwi.
Surowa cebula ma go więcej!

Obrazek

#4 Czerwona papryka

Fantastyczne, chrupiące źródło witaminy C. Warto sięgnąć po paprykę jako surową i bardzo zdrową przekąskę. Możesz krótko ją podpiec, żeby wydobyć słodki smak, ale pamiętaj, że w temperaturze powyżej 180 st. Celsjusza witamina C ginie.

Obrazek

#5 Owoce jagodowe

Suszone i sproszkowane owoce jagodowe cieszą się coraz większą popularnością. Nie mają jednak takich właściwości, jak ich surowe odpowiedniki. Mają więcej cukru, a tym samym więcej kalorii.
Lepiej sięgnąć po świeże lub mrożone owoce ;)

Obrazek

#6 Czosnek

Badania wykazały, że surowy czosnek spożywany dwa lub więcej razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc. Czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ podczas gotowania allicyna ulega dezaktywacji i traci swoje zdrowotne właściwości.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Gospodynie z Sanoka gotowały częściej niż rosół czy żurek. Prosta i sycąca zupa na maślance
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Dodaj łyżkę do masy na placki ziemniaczane. Pochłonie nadmiar wilgoci i będą obłędnie chrupiące
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Zamiast ziemniaków podaj taki sernik. Do kotletów będzie jak znalazł
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Do sernika dodaję nieoczywisty składnik. Jest puszysty, wyrasta wysoki i nigdy nie opada
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Pij wieczorem. Przyjemnie rozgrzewa, wspomaga pracę jelit i zapobiega wzdęciom
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
Ten przepis ma prawie 100 lat. W moim domu robię go całą jesień
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
W PRL-u na każdej imprezie. W tym roku na Wszystkich Świętych przypomnę ciotkom przepis
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzucam do rękawa i piekę. W mig mam pyszny obiad, którym naje się cała rodzina
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Wrzuć do wody. Ziemniaki ugotują się szybciej, a ich smak będzie pełniejszy
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Na pewno upiekę na 1 listopada. W ubiegłym roku to ciacho było największym hitem
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Odkąd zjadłam na Śląsku, często robię w niedzielę lub święta. Tak miękki i delikatny, że nie potrzeba noża
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek
Na obiad robię schabowe po kowalsku. Tak pyszne, że nie zostaje po nich ani okruszek