6 rzeczy, które lepiej jest jeść na surowo. Możemy na tym tylko zyskać!

Często gotowanie utrudnia nam wchłanianie witamin i minerałów. Mamy dla Ciebie kilka produktów, które lepiej sprawdzą się jedzone na surowo.

Obrazek
Ewa

#1 Buraki

Buraki są bogate w błonnik, witaminę C, potas, mangan i kwas foliowy. Zawartość tego ostatniego podczas gotowania może spaść nawet o 25%. Buraki warto czasem pochrupać na surowo.

Obrazek

#2 Brokuły

Zdecydowanie częściej powinny pojawiać się na Twojej liście zakupów. Według badań opublikowanych w Journal of Agricultural and Food Chemistry, osoby, które spożywały surowe brokuły, szybciej i w większych ilościach wchłaniały sulforafan w porównaniu z osobami, które spożywały go po ugotowaniu. Sulforafan zwalcza komórki rakowe, obniża ciśnienie krwi, poprawia zdrowie serca i zapewnia przeciwutleniacze, które pomagają w przeciwdziałaniu efektom starzenia.

Obrazek

#3 Cebula

Nie bez powodów nasze babcie przygotowywały syrop z cebuli na przeziębienie. Zawarty w niej związek zwany allicyną to prawdziwa bomba zdrowia. Ten fitoskładnik pomaga ograniczyć głód, pomaga w utrzymaniu w zdrowiu układu sercowo-naczyniowego i obniża wysokie ciśnienie krwi.
Surowa cebula ma go więcej!

Obrazek

#4 Czerwona papryka

Fantastyczne, chrupiące źródło witaminy C. Warto sięgnąć po paprykę jako surową i bardzo zdrową przekąskę. Możesz krótko ją podpiec, żeby wydobyć słodki smak, ale pamiętaj, że w temperaturze powyżej 180 st. Celsjusza witamina C ginie.

Obrazek

#5 Owoce jagodowe

Suszone i sproszkowane owoce jagodowe cieszą się coraz większą popularnością. Nie mają jednak takich właściwości, jak ich surowe odpowiedniki. Mają więcej cukru, a tym samym więcej kalorii.
Lepiej sięgnąć po świeże lub mrożone owoce ;)

Obrazek

#6 Czosnek

Badania wykazały, że surowy czosnek spożywany dwa lub więcej razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór płuc. Czosnek najlepiej spożywać na surowo, ponieważ podczas gotowania allicyna ulega dezaktywacji i traci swoje zdrowotne właściwości.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
Na Wigilię nie przygotowuję karpia, a zapomnianą polską rybę. Prawie nie ma ości i łusek
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟