WAŻNE
TERAZ

Zabójstwo Ziętary. Jest wyrok sądu

Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad

Zapiekanka z warzywami to lekki, sezonowy obiad, który przygotujesz niemal bez wysiłku — wystarczy wrzucić kilka składników do naczynia i wstawić do piekarnika. To nie tylko pyszne danie, ale też świetna baza, którą możesz wzbogacić o ulubione dodatki: kaszę, makaron czy kawałki kurczaka.

Pieczona zapiekanka z warzywami to pomysł na szybki i lekki obiaPieczona zapiekanka z warzywami to pomysł na szybki i lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Jeśli szukasz obiadu, który nie obciąży żołądka, a jednocześnie zachwyci smakiem – ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę. Cukinia, pomidorki koktajlowe i odrobina sera tworzą pyszne danie, idealne na cieplejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pesto koperkowe z cukinia

Trzy proste składniki na zapiekankę

Zapiekanka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem to dowód na to, że zaledwie kilka składników może stworzyć danie pełne smaku i koloru. Soczysta cukinia po upieczeniu staje się miękka i delikatna, ser dodaje kremowości, a pomidorki koktajlowe wnoszą świeżość oraz naturalną słodycz. To świetna alternatywa dla ciężkich, mięsnych zapiekanek — zdrowa, szybka i uniwersalna baza, którą możesz wzbogacić o ulubione dodatki, jak zioła, inne warzywa czy kasze.

Lekka i zdrowa zapiekanka warzywna

Cukinia i pomidorki koktajlowe to para, która nie tylko zachwyca smakiem, ale również przynosi korzyści zdrowotne na wielu płaszczyznach. Cukinia jest łatwostrawna, ma niską kaloryczność i jest bogata w błonnik, co wspiera procesy trawienne i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, dostarcza ważnych witamin, takich jak C i A, oraz minerałów, w tym potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Pomidorki koktajlowe są natomiast źródłem silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga pracę serca. Łączenie tych warzyw w jednym posiłku to smaczny sposób na dostarczenie organizmowi codziennej dawki zdrowia.

Przepis na warzywną zapiekankę

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g startego sera na przykład mozzarella,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka papryka słodka,
  • pół łyżeczki papryki ostrej.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ustaw na tryb góra-dół.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  3. Wylej na nie łyżkę oliwy z oliwek i za pomocą pędzla kucharskiego rozprowadź po całym naczyniu.
  4. Cukinię i pomidorki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Cukinię pokrój w grubsze plastry, a pomidorki zostaw w całości.
  6. Drobno pokrój natkę pietruszki.
  7. Warzywa i natkę wsyp do naczynia żaroodpornego.
  8. Dodaj wszystkie przyprawy i łyżkę oliwy z oliwek.
  9. Dokładnie wymieszaj warzywa z dodatkami.
  10. Na koniec posyp połową przygotowanego startego sera.
  11. Pieczenie powinno trwać około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  12. Kiedy osiągną odpowiednią konsystencję, należy posypać je pozostałą połową startego sera i ponownie umieścić w piekarniku na dodatkowe 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Zimą na śniadanie robię piernikowy omlet. Wychodzi za każdym razem, bo nie trzeba obracać
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Od którego roku można pić kawę? Mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Ta ryba to hit na święta. O wiele zdrowsza od karpia i prawie nie ma ości
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową. Taką zawsze na święta robiła babcia
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Tyle trzeba moczyć śledzie. Wiele osób popełnia błąd, więc wychodzą niesmaczne i twarde
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Każdego ziemniaczka owijam plastrem boczku i zapiekam. Są rumiane, chrupiące i mają kremowe wnętrze
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥