WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad

Zapiekanka z warzywami to lekki, sezonowy obiad, który przygotujesz niemal bez wysiłku — wystarczy wrzucić kilka składników do naczynia i wstawić do piekarnika. To nie tylko pyszne danie, ale też świetna baza, którą możesz wzbogacić o ulubione dodatki: kaszę, makaron czy kawałki kurczaka.

Pieczona zapiekanka z warzywami to pomysł na szybki i lekki obiaPieczona zapiekanka z warzywami to pomysł na szybki i lekki obiad
Źródło zdjęć: © Adobe

Jeśli szukasz obiadu, który nie obciąży żołądka, a jednocześnie zachwyci smakiem – ta zapiekanka będzie strzałem w dziesiątkę. Cukinia, pomidorki koktajlowe i odrobina sera tworzą pyszne danie, idealne na cieplejsze dni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pesto koperkowe z cukinia

Trzy proste składniki na zapiekankę

Zapiekanka z cukinią, pomidorkami koktajlowymi i serem to dowód na to, że zaledwie kilka składników może stworzyć danie pełne smaku i koloru. Soczysta cukinia po upieczeniu staje się miękka i delikatna, ser dodaje kremowości, a pomidorki koktajlowe wnoszą świeżość oraz naturalną słodycz. To świetna alternatywa dla ciężkich, mięsnych zapiekanek — zdrowa, szybka i uniwersalna baza, którą możesz wzbogacić o ulubione dodatki, jak zioła, inne warzywa czy kasze.

Lekka i zdrowa zapiekanka warzywna

Cukinia i pomidorki koktajlowe to para, która nie tylko zachwyca smakiem, ale również przynosi korzyści zdrowotne na wielu płaszczyznach. Cukinia jest łatwostrawna, ma niską kaloryczność i jest bogata w błonnik, co wspiera procesy trawienne i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo, dostarcza ważnych witamin, takich jak C i A, oraz minerałów, w tym potas, który pomaga w regulacji ciśnienia krwi. Pomidorki koktajlowe są natomiast źródłem silnego przeciwutleniacza, który chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i wspomaga pracę serca. Łączenie tych warzyw w jednym posiłku to smaczny sposób na dostarczenie organizmowi codziennej dawki zdrowia.

Przepis na warzywną zapiekankę

Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 250 g pomidorków koktajlowych,
  • 50 g startego sera na przykład mozzarella,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • szczypta soli,
  • szczypta zmielonego pieprzu,
  • łyżeczka papryka słodka,
  • pół łyżeczki papryki ostrej.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i ustaw na tryb góra-dół.
  2. Przygotuj naczynie żaroodporne.
  3. Wylej na nie łyżkę oliwy z oliwek i za pomocą pędzla kucharskiego rozprowadź po całym naczyniu.
  4. Cukinię i pomidorki umyj i osusz ręcznikiem papierowym.
  5. Cukinię pokrój w grubsze plastry, a pomidorki zostaw w całości.
  6. Drobno pokrój natkę pietruszki.
  7. Warzywa i natkę wsyp do naczynia żaroodpornego.
  8. Dodaj wszystkie przyprawy i łyżkę oliwy z oliwek.
  9. Dokładnie wymieszaj warzywa z dodatkami.
  10. Na koniec posyp połową przygotowanego startego sera.
  11. Pieczenie powinno trwać około 20 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  12. Kiedy osiągną odpowiednią konsystencję, należy posypać je pozostałą połową startego sera i ponownie umieścić w piekarniku na dodatkowe 5 minut.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne