Biszkopt zawsze pięknie wyrośnie i będzie puszysty. Zrób go na tym proszku

Marzysz o domowym, puszystym biszkopcie, który zachwyci wszystkich domowników? A może szukasz szybkiego i prostego przepisu na podstawę tortu? Ten przepis na biszkopt z dodatkiem budyniu jest właśnie dla ciebie! Dzięki niemu stworzysz perfekcyjny wypiek, który będzie nie tylko pyszny, ale również niezwykle delikatny i aromatyczny.

Ten puszysty biszkopt zachwyci wszystkichTen puszysty biszkopt zachwyci wszystkich
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Biszkopt to klasyk w świecie wypieków – lekki, puszysty i delikatny. Sprawdza się zarówno jako baza do tortów, jak i samodzielny deser, który można podać z owocami, bitą śmietaną lub po prostu posypany cukrem pudrem. Ale czy wiesz, że można go zrobić w jeszcze prostszy i bardziej aromatyczny sposób? Biszkopt na budyniach waniliowych to prawdziwy hit – nie tylko łatwy w przygotowaniu, ale też wyjątkowo smaczny. Tajemnicą tego przepisu jest dodatek proszku budyniowego, który nadaje ciastu puszystość i subtelny waniliowy aromat. Jak go zrobić?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasteczka witrażyki z czterech składników. Pyszności!

Dlaczego budyń jest idealnym dodatkiem do biszkoptu

Dodatek budyniu do biszkoptu to prosty trik, który gwarantuje sukces. Proszek budyniowy nie tylko wzbogaca smak ciasta o delikatną nutę wanilii, ale także sprawia, że biszkopt jest jeszcze bardziej puszysty i wilgotny. Dzięki temu dłużej zachowa świeżość i doskonale nadaje się do przełożenia ulubionymi kremami lub owocami.

Przepis na biszkopt z budyniem

Składniki:

  • 4 duże jajka,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. W pierwszej kolejności oddziel białka od żółtek, uważając, by nie dostał się do nich ani odrobina tłuszczu czy żółtka.
  2. Umieść białka w czystej, suchej misce i ubijaj je mikserem na sztywną pianę. Gdy masa zacznie przypominać chmurkę, dodawaj cukier – po jednej łyżce, stale miksując. Powinna powstać lśniąca i gęsta piana.
  3. Kiedy piana jest już gotowa, zacznij dodawać żółtka – jedno po drugim, miksując na najniższych obrotach miksera.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę z proszkiem budyniowym. Przesiej je przez sitko wprost do piany z jajek. Wymieszaj delikatnie szpatułką, wykonując ruchy od dołu do góry. Dzięki temu ciasto zachowa lekkość i nie straci powietrza.
  5. Spód tortownicy o średnicy około 24 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wlej masę biszkoptową, wyrównaj wierzch łopatką i delikatnie postukaj formą o blat, by usunąć ewentualne pęcherzyki powietrza.
  6. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 40 minut, nie otwierając drzwiczek w trakcie pieczenia. Po tym czasie uchyl piekarnik i pozwól ciastu przestygnąć w środku.
  7. Wyciągnij biszkopt z formy dopiero po całkowitym wystygnięciu. Przełóż go na kratkę, by uniknąć nadmiernego zawilgocenia spodu.

Biszkopt z budyniem to prosty i szybki przepis, który pozwoli ci przygotować pyszne i domowe ciasto. Dzięki dodatkowi budyniu biszkopt jest niezwykle puszysty, wilgotny i aromatyczny. Spróbuj go już dziś i przekonaj się sam.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat