Podstawowy błąd podczas smażenia naleśników. Popełnisz go, a będą się rwać i przypalać

Puszyste, smaczne i delikatne - tak można opisać idealne naleśniki. Wspaniale współgrają z dodatkiem cukru, bitej śmietany, czy świeżych owoców. Sposób wykonania tej wyjątkowej potrawy jest bardzo prosty. Jednak zdarza się, że często podczas smażenia naleśników popełniamy jeden błąd. Jaki to błąd i jak temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.

ObrazekWiększość osób popełnia ogromny błąd podczas smażenia naleśników. Od razu skazuje je na porażkę - Pyszności; Foto: Canva.com
Agnieszka

Błąd jaki popełniamy podczas smażenia naleśników

Obrazek
Smażenie naleśników - Pyszności

Naleśniki rwą się lub przypalają? Niekiedy jest to związane z tym, jak smażymy potrawę. Niestety większość z nas wylewa ciasto na rozgrzaną patelnię znajdującą się na palniku. Okazuje się, że podczas tej czynności, warto ją zdjąć z ognia. Dzięki temu nasze naleśniki będą odznaczały się równomierną grubością oraz idealną konsystencją.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Obrazek
Naleśniki - Pyszności
  • Temperatura smażenia naleśników

Pamiętajmy, aby wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię. Poza tym ważne jest również, aby smażyć naleśniki na średnim ogniu. Dzięki temu unikniemy przypalenia się ciasta.

  • Olej do smażenia

Olej najlepiej rozprowadzić równomiernie na patelni za pomocą ręcznika kuchennego. W ten sposób nie będzie go ani za dużo, ani za mało. Dodatkowo tłuszcz, który używamy do smażenia naleśników, powinien odznaczać się wysoką temperaturą dymienia. W związku z tym świetnie sprawdzi się tutaj klarowane masło lub olej rzepakowy.

Niektórzy dodają do ciasta na naleśniki, niewielką ilość oleju. Dzięki temu mają pewność, że naleśniki podczas smażenie nie będą przywierać do patelni.

  • Patelnia

Patelnia powinna odznaczać się dobrą jakością. Polecamy wybrać tę ceramiczną lub teflonową . Najlepiej jeśli będzie wyróżniała się nieprzywierającą powłoką. W ten prosty sposób ułatwimy sobie smażenie naleśników.

  • Ciasto na naleśniki

Poza tym, ważne jest aby zachować odpowiednie proporcje podczas przygotowywania ciasta na naleśniki. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. W przeciwnym razie naleśniki będą się łatwiej rwały lub przypalały.

Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej