Podstawowy błąd podczas smażenia naleśników. Popełnisz go, a będą się rwać i przypalać
17.08.2022 12:01
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Puszyste, smaczne i delikatne - tak można opisać idealne naleśniki. Wspaniale współgrają z dodatkiem cukru, bitej śmietany, czy świeżych owoców. Sposób wykonania tej wyjątkowej potrawy jest bardzo prosty. Jednak zdarza się, że często podczas smażenia naleśników popełniamy jeden błąd. Jaki to błąd i jak temu zaradzić? Z przyjemnością odpowiemy na te pytania.
Błąd jaki popełniamy podczas smażenia naleśników
Naleśniki rwą się lub przypalają? Niekiedy jest to związane z tym, jak smażymy potrawę. Niestety większość z nas wylewa ciasto na rozgrzaną patelnię znajdującą się na palniku. Okazuje się, że podczas tej czynności, warto ją zdjąć z ognia. Dzięki temu nasze naleśniki będą odznaczały się równomierną grubością oraz idealną konsystencją.
O czym jeszcze warto pamiętać?
- Temperatura smażenia naleśników
Pamiętajmy, aby wylewać ciasto na rozgrzaną patelnię. Poza tym ważne jest również, aby smażyć naleśniki na średnim ogniu. Dzięki temu unikniemy przypalenia się ciasta.
- Olej do smażenia
Olej najlepiej rozprowadzić równomiernie na patelni za pomocą ręcznika kuchennego. W ten sposób nie będzie go ani za dużo, ani za mało. Dodatkowo tłuszcz, który używamy do smażenia naleśników, powinien odznaczać się wysoką temperaturą dymienia. W związku z tym świetnie sprawdzi się tutaj klarowane masło lub olej rzepakowy.
Niektórzy dodają do ciasta na naleśniki, niewielką ilość oleju. Dzięki temu mają pewność, że naleśniki podczas smażenie nie będą przywierać do patelni.
- Patelnia
Patelnia powinna odznaczać się dobrą jakością. Polecamy wybrać tę ceramiczną lub teflonową . Najlepiej jeśli będzie wyróżniała się nieprzywierającą powłoką. W ten prosty sposób ułatwimy sobie smażenie naleśników.
- Ciasto na naleśniki
Poza tym, ważne jest aby zachować odpowiednie proporcje podczas przygotowywania ciasta na naleśniki. Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Nie może być ani za rzadkie, ani za gęste. W przeciwnym razie naleśniki będą się łatwiej rwały lub przypalały.
Zobacz na naszym kanale YouTube jak przygotować puszyste i lekkie jak chmurka naleśniki z dodatkiem piwa krok po kroku.