Cebulowe sakiewki skrywają smaczną niespodziankę. Nikt im się nie oprze

Przygotowujesz imprezowe menu i brakuje ci pomysłów na ciekawe przekąski? Przychodzę z gotowym rozwiązaniem, które nigdy cię nie zawiedzie. Cebula z aromatycznym mięsem na pewno zrobi furorę.

Tym pysznym sakiewkom nie odmówi nawet największy niejadekTym pysznym sakiewkom nie odmówi nawet największy niejadek
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Pomysłów na pyszne, ciekawe i oryginalne przekąski nigdy za wiele. Zwłaszcza że okazja do ich przygotowania zawsze się znajdzie. Jeśli więc planujesz domówkę, wybierasz się do znajomych lub chcesz spędzić wieczór filmowy w gronie przyjaciół, poniższy przepis powstał z myślą o tobie.

Ze zwykłej cebuli, mielonej wołowiny, boczku, cheddara oraz ogórków konserwowych możesz wyczarować niesamowite sakiewki. Co więcej, ich przygotowanie jest bajecznie proste.

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cebulowe sakiewki nadziewane mięsem mielonym. Robią ogromne wrażenie

Cebulowe sakiewki z mięsem mielonym — przepis

Składniki:

  • 600 g mielonego mięsa wołowego,
  • 6 łyżeczek żółtej musztardy,
  • 60 g tartego cheddara,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • 12 plastrów boczku,
  • 2 cebule,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad przepisem rozpoczynam od przygotowania mięsnej wkładki. W tym celu na dece do krojenia tworzę mały placek z mielonej wołowiny. Następnie w centralnej części robię kleks z musztardy.

Na mięsnym placku rozprowadzam trochę musztardy
Na mięsnym placku rozprowadzam trochę musztardy © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Bezpośrednio na musztardzie układam kawałek ogórka konserwowego, po czym posypuję całą konstrukcję, startym na dużych oczkach cheddarem. Powstałą w ten sposób mieszankę otulam ostrożnie mięsem wołowym, tworząc małą kulkę.

W przepisie oczywiście nie może zabraknąć cheddara
W przepisie oczywiście nie może zabraknąć cheddara © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. Na desce do krojenia układam dwa plastry boczku — pierwszy w poziomie, a drugi w pionie, tak aby oba kawałki miały wspólny punkt na samym środku. W centralnej części umieszczam wcześniej przygotowaną mięsną kulkę, po czym doprawiam ją solą i pieprzem.

Następnie łączę ze sobą wołową kulkę z plastrami boczku
Następnie łączę ze sobą wołową kulkę z plastrami boczku © Licencjodawca | Pyszności

Na koniec zawijam wystające końcówki boczku do środka. Plastry boczku powinny w całości okryć mięsną kulkę.  

Krok 4. Następnie przygotowuję cebulę. Najpierw ją obieram z łupin, po czym delikatnie nacinam w jednym miejscu. Przy pomocy zwyklej łyżki stołowej wyjmuję zawartość cebuli i w ręku zostaje mi nadcięta warstwa, w której ukrywam przygotowaną wcześniej mięsną niespodziankę.

Cebula też jest już gotowa
Cebula też jest już gotowa © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Przygotowane w ten sposób przekąski zabezpieczam dodatkowo przy pomocy ozdobnych patyczków. Na koniec układam cebulowe sakiewki w formie do pieczenia, po czym wstawiam je do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Urządzenie w tym czasie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.

Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku i gotowe
Jeszcze tylko krótka wizyta w piekarniku i gotowe © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone sakiewki podaję na ciepło. Aby jeszcze ładniej się prezentowały, posypuję je delikatnie posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Palce lizać!
Palce lizać! © Licencjodawca | Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem