Chcesz, by sztućce lśniły jak nowe? Moja babcia miała banalną sztuczkę

Przed świętami warto z szuflad i zakamarków wyciągnąć sztućce, które są rzadko używane. Jednak nawet te najpiękniejsze łyżki i widelce tracą swój blask, kiedy pokryte są zaciekami i osadem. Nie trzeba od razu kupować chemicznych detergentów, by je odświeżyć. Domowe sposoby są tanie i skuteczne.

Dzięki tym trikom sztućce będą lśnić jak noweDzięki tym trikom sztućce będą lśnić jak nowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Lśniące sztućce wyglądają elegancko i są niczym ozdoba stołu. Chcesz odświeżyć wygląd swojej zastawy stołowej przed świątecznymi spotkaniami? Podpowiadamy, które sposoby warto wypróbować.

Goście zaproszeni? Wcześniej warto przejrzeć talerze i sztućce, które znajdą się na stole. Zwłaszcza te, które są używane tylko okazyjnie, mogą potrzebować odświeżenia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Brownie mumia. Przerażająco pyszne ciasto na Halloween

Kule do zmywarki

Popularny jest sposób z użyciem kul z folii aluminiowej w zmywarce. Niektórzy uważają, że to najlepsze rozwiązanie. Zwiniętą w kulę folię aluminiowa trzeba umieścić w koszyku na sztućce. Dzięki temu ich nie szoruje, co mogłoby doprowadzić do zniszczeń. Kulka folii wchodzi natomiast w interakcję z chemikaliami zawartymi w tabletkach do zmywarki. Reakcja, jaka w tym przypadku zachodzi na skutek tego "spotkania", jest rodzajem procesu utleniania. Jest on podobny do tego, który ma miejsce przy polerowaniu srebra. Podczas tego procesu utleniają się zmatowiałe powierzchnie sztućców. W efekcie powinny być błyszczące.

Nie ma jak polerowanie

Jednak gdyby ta sztuczka nie przyniosła oczekiwanych rezultatów, warto też zwrócić uwagę na inne, bardziej tradycyjne domowe metody czyszczenia. Polerowanie sztućców często kojarzy się jako pracochłonne zajęcie. Jednak z użyciem pasty do zębów wszystko pójdzie sprawnie. Jej właściwości ścierne skutecznie pomogą również w polerowaniu metalowych powierzchni.

Wystarczy odrobina pasty naniesiona na szmatkę, którą rozprawimy się z naciekami na widelcach, łyżkach i nożach. Już po kilku ruchach można zauważyć różnicę – pozostaje jedynie spłukać pozostałości pasty.

Kąpiel wydobywa blask

Folię aluminiową można jeszcze wykorzystać w inny sposób. Wystarczy owinąć w nią sztućce i zanurzyć je w gorącej wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej. Takie połączenie sprawia, że nieestetyczne zacieki szybko znikają. Ten sposób może okazać się zdecydowanie bardziej skuteczny niż metoda z kulami z folii aluminiowej w zmywarce. W dodatku jest znany od lat, stosowała go już moja babcia.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"