Chłopi jadali zawsze wiosną. Główny składnik zrywali na łąkach

W kuchni staropolskiej nie brakuje potraw tanich, ale niepozbawionych smaku i aromatu. Taka właśnie jest zupa z lebiody, czyli zapomnianej rośliny prosto z polskich łąk. Wiosną i latem smakuje najlepiej.

Zupa z lebiodyZupa z lebiody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Sezon na lebiodę zaczyna się zwykle późną wiosną, ale jeśli tylko pogoda pozwoli, dostrzec ją można wcześniej. Na pierwszy rzut oka może przypominać chwast, jakich wiele na łąkach i w ogrodach. Warto jednak dać jej szansę i zamienić w rześką zupę, jaką zajadano się dawniej w polskich domach. To doskonały przykład prostej, chłopskiej kuchni i kulinarnych korzeni, jakie każdy z nas posiada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Zupa z lebiody

Lebioda, nazywana także komosą białą, to doskonałe uzupełnienie wiosennej diety. Ma delikatny, rześki smak, typowy dla zielonych ziół. Przypomina nieco znacznie popularniejszy szpinak. Przygotowana z niej zupa jest doskonałą alternatywą dla szczawiowej. Nie trzeba łagodzić jej cukrem ani śmietaną, bo jest lżejsza. Dzięki temu skuszą się na nią nawet ci najmłodsi domownicy. Dodatek masła nie tylko podkręci smak, ale również pozwoli na lepsze przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Lebioda pospolicie rośnie na łąkach i w ogrodach
Lebioda pospolicie rośnie na łąkach i w ogrodach © Adobe Stock

Jeśli chcesz udać się na zbiory lebiody, wybieraj tylko młode listki. Wybieraj stanowiska z daleka od dróg, by uniknąć zanieczyszczeń. Lebioda azotany i zanieczyszczenia chłonie jak gąbka. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nasion i posianie ich we własnym ogródku. Dzięki temu pyszną, lekką zupę będziesz mógł wyczarować w 15 minut.

Składniki:

  • 5 garści młodej lebiody,
  • 1,5 li bulionu lub rosołu
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 2-3 łyżki świeżego koperku (posiekanego),
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Liście lebiody opłucz, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą.
  2. Gotuj przez kilka minut i odcedź.
  3. Obgotowaną lebiodę drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną drobno cebulę, aż się zeszkli.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z bulionem.
  6. Dodaj startą marchewkę.
  7. Wsyp kaszę i gotuj, aż będzie miękka.
  8. Dorzuć lebiodę, podsmażoną cebulę oraz masło i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz dorzucić do środka również pokrojony i podsmażony boczek. Miłośnicy kremowych smaków mogą sięgnąć także po łyżkę kwaśnej śmietany. Do tego świeże pieczywo i prosta, tania zupa z chłopskich stołów jest już gotowa. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo