PrzepisZupyChłopi jadali zawsze wiosną. Główny składnik zrywali na łąkach

Chłopi jadali zawsze wiosną. Główny składnik zrywali na łąkach

W kuchni staropolskiej nie brakuje potraw tanich, ale niepozbawionych smaku i aromatu. Taka właśnie jest zupa z lebiody, czyli zapomnianej rośliny prosto z polskich łąk. Wiosną i latem smakuje najlepiej.

Zupa z lebiody
Zupa z lebiody
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sezon na lebiodę zaczyna się zwykle późną wiosną, ale jeśli tylko pogoda pozwoli, dostrzec ją można wcześniej. Na pierwszy rzut oka może przypominać chwast, jakich wiele na łąkach i w ogrodach. Warto jednak dać jej szansę i zamienić w rześką zupę, jaką zajadano się dawniej w polskich domach. To doskonały przykład prostej, chłopskiej kuchni i kulinarnych korzeni, jakie każdy z nas posiada.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Zupa z lebiody

Lebioda, nazywana także komosą białą, to doskonałe uzupełnienie wiosennej diety. Ma delikatny, rześki smak, typowy dla zielonych ziół. Przypomina nieco znacznie popularniejszy szpinak. Przygotowana z niej zupa jest doskonałą alternatywą dla szczawiowej. Nie trzeba łagodzić jej cukrem ani śmietaną, bo jest lżejsza. Dzięki temu skuszą się na nią nawet ci najmłodsi domownicy. Dodatek masła nie tylko podkręci smak, ale również pozwoli na lepsze przyswojenie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Lebioda pospolicie rośnie na łąkach i w ogrodach
Lebioda pospolicie rośnie na łąkach i w ogrodach© Adobe Stock

Jeśli chcesz udać się na zbiory lebiody, wybieraj tylko młode listki. Wybieraj stanowiska z daleka od dróg, by uniknąć zanieczyszczeń. Lebioda azotany i zanieczyszczenia chłonie jak gąbka. Najlepszym rozwiązaniem będzie zakup nasion i posianie ich we własnym ogródku. Dzięki temu pyszną, lekką zupę będziesz mógł wyczarować w 15 minut.

Składniki:

  • 5 garści młodej lebiody,
  • 1,5 li bulionu lub rosołu
  • 3-4 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 3 łyżki kaszy jaglanej,
  • 2-3 łyżki świeżego koperku (posiekanego),
  • 2 łyżki masła + 1 łyżka do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Liście lebiody opłucz, przełóż do garnka i zalej świeżą wodą.
  2. Gotuj przez kilka minut i odcedź.
  3. Obgotowaną lebiodę drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej łyżkę masła i podsmaż posiekaną drobno cebulę, aż się zeszkli.
  5. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka z bulionem.
  6. Dodaj startą marchewkę.
  7. Wsyp kaszę i gotuj, aż będzie miękka.
  8. Dorzuć lebiodę, podsmażoną cebulę oraz masło i gotuj jeszcze przez 10 minut.
  9. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Gotową zupę serwuj na gorąco. Jeśli chcesz, możesz dorzucić do środka również pokrojony i podsmażony boczek. Miłośnicy kremowych smaków mogą sięgnąć także po łyżkę kwaśnej śmietany. Do tego świeże pieczywo i prosta, tania zupa z chłopskich stołów jest już gotowa. Smacznego!

przepisobiad za 15 złzupa

Wybrane dla Ciebie