NewsyPrzygotowanie pizzy nie zawsze musi wyglądać tak samo. Alternatywna metoda, która zmienia jej smak
Przygotowanie pizzy nie zawsze musi wyglądać tak samo. Alternatywna metoda, która zmienia jej smak
Nie wszystko, co robisz na wolnym ogniu musi być gulaszem, zupą lub mięsem. Niespodziewanie, ten sposób gotowania jest dużo bardziej wszechstronny niż myślisz.
Frania
14.06.2016 | aktual.: 18.09.2023 12:52
Tym razem zdradzimy, jak zrobić przepyszną i chrupiącą pizzę bez korzystania z piekarnika. Zdziwiona? Koniecznie sprawdź ten przepis!
Możesz oczywiście zrobić ciasto własnoręcznie, ale w tym przypadku użyto gotowego półproduktu.
Niezbędne oczywiście będzie naczynie żaroodporne lub duży garnek. Na jego dnie położono pergamin (papier do pieczenia), dzięki któremu spód ciasta się nie spali, gdy będzie na wolnym ogniu.
Dno można oprószyć delikatnie mąką, a następnie dokładnie rozprowadź ciasto. Najlepiej tak, jak na zdjęciu.
Dodaj swój sos. Tak samo, jak w przypadku ciasta, możesz stworzyć go sama lub kupić gotowy produkt.
Proste przepisy są czasem najlepsze, dlatego w tym przypadku użyto sera i pepperoni, ale bez dwóch zdań Ty możesz uwzględnić swoje ulubione dodatki. Pamiętaj jednak, że im więcej składników,tym czas przygotowania może się wydłużyć.
Przykryj pizzę i gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę. Będzie skraplać się woda - pilnuj tego, aby ciasto nie stało się zbyt miękkie. Później ściągnij pokrywkę i gotuj przez kolejne pół godziny.
Pizza powinna być zarumieniona, wtedy będzie przepyszna.
Posyp ją świeżym parmezanem i podaj gościom. Pycha!