Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Wiele osób przez cały rok czeka, aż zacznie się sezon na młodą kapustę. Nic dziwnego, jest przepyszna! Jej delikatne i słodkie liście przyjemnie chrupią i są niesamowicie soczyste. Można z nich przygotować wiele smacznych dań, począwszy od kapuśniaku, poprzez bigos, na kotletach i surówkach kończąc. Oto doskonała surówka z młodej kapusty. Przepyszny dodatek do obiadu lub grillowanych mięs.

Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówkaPyszności - Fot. Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wiosną i wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko.

Młoda kapusta dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na surówkę z młodej kapusty. Dostaliśmy go od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty - przepis

Surówka z młodej kapusty to przepyszny dodatek do dania głównego. Jest lekka, zdrowa i chrupiąca. Rewelacyjnie komponuje się z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 450 g młodej kapusty
  • pęczek koperku, same liście
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Surówka z młodej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od opłukania kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki opłucz i pokrój na półplasterki. Koperek posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Zobacz przepis na delikatną pieczeń z kurczaka na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Gulasz z tropików. To jedno z najlepszych dań na świecie
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Wystarczy jeść 2 razy w tygodniu. Pomoże obniżyć cholesterol i cukier
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Nie gotuj ryżu ani kaszy w ten sposób, bo sobie zaszkodzisz. Eksperci biją na alarm
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Upycham w słoikach jak ogórki. Utulą niczym szal przeciążone jelita
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Nie tylko śledzie po kaszubsku. Rozkoszny robi je z dwóch składników
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Ta ryba działa jak tarcza przed rakiem. Niestety jest bardzo droga
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Nazwa może połamać język. W tym kraju zupę z ziemniaka zjesz na zimno
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Połóż przy kuchence, gdy smażysz ryby. W domu nie będzie unosił się przykry zapach
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Pokazał, jak zrobić sól o smaku bekonu. Wystarczą 4 proste składniki
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Dorzuciłam do rosołu kawałek skórki. Wyszedł tak pyszny, że każdy chciał dodatkową chochlę
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Serek śmietankowy mieszam z łososiem. Tak powstaje najlepsza pasta do chleba
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo
Idealna zupa na chłodne dni. Rozgrzewa jak gruby koc i syci na długo