Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Wiele osób przez cały rok czeka, aż zacznie się sezon na młodą kapustę. Nic dziwnego, jest przepyszna! Jej delikatne i słodkie liście przyjemnie chrupią i są niesamowicie soczyste. Można z nich przygotować wiele smacznych dań, począwszy od kapuśniaku, poprzez bigos, na kotletach i surówkach kończąc. Oto doskonała surówka z młodej kapusty. Przepyszny dodatek do obiadu lub grillowanych mięs.

ObrazekPyszności - Fot. Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta

Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wiosną i wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko.

Młoda kapusta dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na surówkę z młodej kapusty. Dostaliśmy go od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty - przepis

Surówka z młodej kapusty to przepyszny dodatek do dania głównego. Jest lekka, zdrowa i chrupiąca. Rewelacyjnie komponuje się z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 450 g młodej kapusty
  • pęczek koperku, same liście
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Surówka z młodej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od opłukania kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki opłucz i pokrój na półplasterki. Koperek posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Zobacz przepis na delikatną pieczeń z kurczaka na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Pyszne i zdrowe mięso jemy tylko od święta. Nie jest naszpikowane hormonami i antybiotykami
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Kapusta kiszona nie dla każdego. Oto kto nie powinien jej jeść
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Nawet nie zdajemy sobie sprawy, że mają tyle zalet. Hamują głód i zapobiegają wyrzutom cukru
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać