PrzepisWystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Pyszności - Fot. Kulinarna chwila
Pyszności - Fot. Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta

15.04.2023 11:08

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Wiele osób przez cały rok czeka, aż zacznie się sezon na młodą kapustę. Nic dziwnego, jest przepyszna! Jej delikatne i słodkie liście przyjemnie chrupią i są niesamowicie soczyste. Można z nich przygotować wiele smacznych dań, począwszy od kapuśniaku, poprzez bigos, na kotletach i surówkach kończąc. Oto doskonała surówka z młodej kapusty. Przepyszny dodatek do obiadu lub grillowanych mięs.

Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wiosną i wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko.

Młoda kapusta dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na surówkę z młodej kapusty. Dostaliśmy go od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty - przepis

Surówka z młodej kapusty to przepyszny dodatek do dania głównego. Jest lekka, zdrowa i chrupiąca. Rewelacyjnie komponuje się z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 450 g młodej kapusty
  • pęczek koperku, same liście
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Surówka z młodej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od opłukania kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki opłucz i pokrój na półplasterki. Koperek posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Zobacz przepis na delikatną pieczeń z kurczaka na naszym kanale YouTube:

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także