Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Wiele osób przez cały rok czeka, aż zacznie się sezon na młodą kapustę. Nic dziwnego, jest przepyszna! Jej delikatne i słodkie liście przyjemnie chrupią i są niesamowicie soczyste. Można z nich przygotować wiele smacznych dań, począwszy od kapuśniaku, poprzez bigos, na kotletach i surówkach kończąc. Oto doskonała surówka z młodej kapusty. Przepyszny dodatek do obiadu lub grillowanych mięs.

ObrazekPyszności - Fot. Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta

Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wiosną i wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko.

Młoda kapusta dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na surówkę z młodej kapusty. Dostaliśmy go od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty - przepis

Surówka z młodej kapusty to przepyszny dodatek do dania głównego. Jest lekka, zdrowa i chrupiąca. Rewelacyjnie komponuje się z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 450 g młodej kapusty
  • pęczek koperku, same liście
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Surówka z młodej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od opłukania kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki opłucz i pokrój na półplasterki. Koperek posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Zobacz przepis na delikatną pieczeń z kurczaka na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Tak szybko ściągniesz skórkę z kiełbasy. Żałuję, że wcześniej nie znałam tej prostej metody
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Postukaj w kapelusz grzyba przed jego zerwaniem. Tylko najlepsi grzybiarze znają ten trik
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Moja babcia dodaje 1 łyżkę do placków ziemniaczanych. Nie piją oleju i są idealnie chrupkie
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
Na niedzielę zrobiłam sałatkę zakopiańską. Każdy prosił o dokładkę
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
To ulubione danie Ireny Santor. Niewielu wie, jakie naprawdę ma właściwości
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Babciny przepis na mięso do słoików. Sprawdza się u mnie od lat
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Wilgotne, pulchne i pachnące wanilią. W PRL-u było przysmakiem
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Od lat Polacy dodają ją do rosołu. Teraz już wiemy, że szkodzi, ale wciąż to robimy
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Jemy na śniadanie i dajemy dzieciom, myśląc, że są zdrowe. Skok cukru gwarantowany
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Wyjątkowo delikatne i soczyste mięso. Kiedyś tylko na królewskich stołach, dziś całkiem zapomniane
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser