Wystarczy poszatkować młodą kapustę i dodać do niej te składniki. Najlepsza surówka

Wiele osób przez cały rok czeka, aż zacznie się sezon na młodą kapustę. Nic dziwnego, jest przepyszna! Jej delikatne i słodkie liście przyjemnie chrupią i są niesamowicie soczyste. Można z nich przygotować wiele smacznych dań, począwszy od kapuśniaku, poprzez bigos, na kotletach i surówkach kończąc. Oto doskonała surówka z młodej kapusty. Przepyszny dodatek do obiadu lub grillowanych mięs.

ObrazekPyszności - Fot. Kulinarna chwila
Katarzyna Gileta

Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza, bardziej soczysta i słodsza od tej dojrzałej. Dlatego też jest bardzo często wykorzystywana w kuchni wtedy, kiedy jest na nią sezon, czyli wiosną i wczesnym latem. Możemy z niej przygotować wiele bardzo smacznych dań, które w dodatku są mało czasochłonne, bo kapusta gotuje się bardzo szybko.

Młoda kapusta dostarcza niewiele kalorii, za to kryje w sobie bogactwo cennych witamin, związków mineralnych czy błonnika. Młoda kapusta to także produkt o dużych walorach smakowych, dlatego powinna regularnie gościć w naszej kuchni. Co można z niej przyrządzić? Wypróbuj nasz przepis na surówkę z młodej kapusty. Dostaliśmy go od pani Beaty, autorki bloga Kulinarna chwila.

Chrupiąca surówka z młodej kapusty - przepis

Surówka z młodej kapusty to przepyszny dodatek do dania głównego. Jest lekka, zdrowa i chrupiąca. Rewelacyjnie komponuje się z daniami mięsnymi, ziemniaczanymi oraz jako samodzielna przekąska.

Składniki:

  • 450 g młodej kapusty
  • pęczek koperku, same liście
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • 6 rzodkiewek
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 20 g soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki oregano

 Sposób przygotowania:

  1. Surówka z młodej kapusty jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zacznij od opłukania kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz i posiekaj. Rzodkiewki opłucz i pokrój na półplasterki. Koperek posiekaj.
  3. Wszystkie warzywa przełóż do miski, dodaj oliwę, dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i oregano.
  4. Wymieszaj i odstaw do lodówki na ok. 1 godz., aby smaki się przegryzły. Smacznego!

Zobacz przepis na delikatną pieczeń z kurczaka na naszym kanale YouTube:

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟